"Ταξισυνειδησία", ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ στις αίθουσες

"Ταξισυνειδησία", ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ στις αίθουσες

"Ταξισυνειδησία", ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ στις αίθουσες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 128 ΦΟΡΕΣ

Η NEW STAR κυκλοφορεί σε πρώτη προβολή από 18 Απριλίου στους κινηματογράφους ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX και ΖΕΦΥΡΟΣ την ταινία "Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού", σε σενάριο Κωστή Καρπόζηλου και σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Η NEW STAR κυκλοφορεί σε πρώτη προβολή από την Πέμπτη 18 Απριλίου στους κινηματογράφους ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX και ΖΕΦΥΡΟΣ την ταινία "Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού", σε σενάριο Κωστή Καρπόζηλου και σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας θα λειτουργεί έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα της εποχής, στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

"Έλληνες κομμουνιστές στην Αμερική; Αποκλείεται"

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού" φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της "Ταξισυνειδησίας", της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των Ελληνοαμερικανών.



Προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τη δράση των εργατικών ενώσεων, την παρουσία των μεταναστών στα χαρακώματα του Ισπανικού Εμφυλίου, τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού και τις απελάσεις των πρωταγωνιστών.

Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού διαπλέκεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την ιστορία των μεταναστών που έζησαν στον αντίποδα του "Αμερικανικού Ονείρου", της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού.

Η επιστημονική τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ στηρίχτηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες του Κωστή Καρπόζηλου, ιστορικού στο Columbia University, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με ζητήματα μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού και τους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς στα χρόνια της Ύφεσης.

Η έμπειρη ματιά του σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα και η δημιουργική ευρηματικότητα του μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη, εξασφάλισαν έναν γοητευτικό ρυθμό κινηματογραφικής αφήγησης που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αποστόλης Μπερδεμπές", που βασικό σκοπό της έχει τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

• Dan Georgakas - Διευθυντής Ελληνοαμερικανικών Σπουδών στο Queens College, City University of New York και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο: "My Detroit, Growing Up Greek and American in Motor City".

• Michael Kalafata - Συγγραφέας, γιος του Νικήτα Καλαφατά, στελέχους της ελληνοαμερικανικής αριστεράς και εργατικών συνδικάτων. Τελευταίο του βιβλίο: "The Bellstone: The Greek Sponge Divers of the Aegean, One American’s Journey Home".

• Κωστής Καρπόζηλος - Ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Columbia University. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε πάνω στη διδακτορική του διατριβή, "Ελληνοαμερικανοί εργάτες, κομμουνιστικό κίνημα και συνδικάτα (1900-1950). Αναζητώντας τον εργατικό εξαμερικανισμό την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης".

• Joanna Karvonides Nkosi - Ιστορικός, ακτιβίστρια στις ΗΠΑ, εγκατεστημένη από το 1990 στη Νότια Αφρική. Η έρευνά της εστιάζει στην ιστορία των Ελλήνων γουνεργατών και γουνεργατριών στη Νέα Υόρκη.

• Κώστας Λέκκας - Στέλεχος της ελληνοαμερικανικής αριστεράς, με σημαντική παρουσία στους φορείς της ελληνοαμερικανικής παροικίας της Νέας Υόρκης.

• Γιάννης Μπαχάρας - Στέλεχος της ελληνοαμερικανικής αριστεράς στα μεταπολεμικά χρόνια, απελάθηκε στην Πολωνία την περίοδο του Μακαρθισμού.

• Βάσω Μπερδεμπέ - Στέλεχος του ελληνικού φοιτητικού κινήματος της Νέας Υόρκης στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

• Nick Pappas - Ελληνοαμερικανός συνδικαλιστής, εθελοντής στην Ταξιαρχία Αβράαμ Λίνκολν στον Ισπανικό Εμφύλιο.

• Eric Poulos - Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνδικαλιστής, ακτιβιστής και μέλος του Δ.Σ. του Brecht /Marxist Center στο Manhattan. Γιος του John Poulos, συνδικαλιστή και ηγετικού στελέχους του Αμερικανικού Τροτσκιστικού κινήματος, ανιψιός του δημοσιογράφου Constantine Poulos ανταποκριτή του αμερικανικού τύπου την περίοδο Των Δεκεμβριανών στην Ελλάδα.

• Kώστας Στεργίου - Στέλεχος της ελληνοαμερικανικής αριστεράς στα μεταπολεμικά χρόνια, ιδρυτής της οργάνωσης "Δημοκρατία" με σημαντική δράση στα χρόνια της δικτατορίας.

Τα τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ": www.youtube.com/watch

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά