Spiegel: Τρόμος από τη Χρυσή Αυγή, με τις αρχές θεατή

Spiegel: Τρόμος από τη Χρυσή Αυγή, με τις αρχές θεατή

Spiegel: Τρόμος από τη Χρυσή Αυγή, με τις αρχές θεατή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 75 ΦΟΡΕΣ

"Πουθενά στην Ευρώπη οι Νεοναζί και οι ακροδεξιοί δεν εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση τόσο όσο στην Ελλάδα. Ενώ τρομοκρατούν τη χώρα, η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές απλώς παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, χωρίς να παρεμβαίνουν" αναφέρει το Spiegel.

"Πουθενά στην Ευρώπη οι Νεοναζί και οι ακροδεξιοί δεν εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση τόσο όσο στην Ελλάδα. Ενώ τρομοκρατούν τη χώρα, η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές απλώς παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, χωρίς να παρεμβαίνουν", αναφέρει το Spiegel σε ένα άρθρο με πολλές αποκαλύψεις.

Το αιχμηρό δημοσίευμα αναφέρει ότι ακροδεξιοί σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα εδώ και μήνες και ότι όσο χειρότερη γίνεται η κρίση, όσο μεγαλύτερες οι περικοπές τόσο ο τρόμος στους δρόμους γίνεται χειρότερος, με στόχο μετανάστες, ομοφυλόφιλους και αριστερούς.

Σύμφωνα με το Spiegel, αλλοδαποί μαγαζάτορες ζουν υπό το μόνιμο καθεστώς φόβου και απειλών, ενώ προειδοποιήσεις έχουν δεχτεί δημοσιογράφοι και πολιτικοί που ασκούν κριτική στην ακροδεξιά και αναφέρουν σχετικά περιστατικά.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων που συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ενώ και πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις μοιάζουν πολύ με το κλίμα που επικρατούσε στη Γερμανία της δεκαετίας του 30.

Το Spiegel εστιάζει στην εκτόξευση της Χρυσής Αυγής από 0,29% το 2009 ως τη σημερινή κοινοβουλευτική της παρουσία των 18 βουλευτών και τις δημοσκοπήσεις που την φέρνουν να έχει ποσοστά δημοφιλίας στο 12%, ενώ κρίνει ότι όλο το "εθνικιστικό μπλόκο" έχει δύναμη 20%.

Αναφέρεται δε σε δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που δημοσίευσε η Monde Diplomatique το 2005. Σε αυτήν ανέφερε ότι "όταν γίνουμε δυνατοί, δεν θα δείξουμε έλεος. Δεν θα υπάρχει πια δημοκρατία".

Αυτή η ρητορική σήμερα γίνεται πράξη, λέει το Spiegel.

Πολλά από τα θύματα των επιθέσεων δεν μπορούν να πάνε στην Αστυνομία, η οποία "φέρεται να έχει τις ίδιες απόψεις με τους εξτρεμιστές", όπως αναφέρει το περιοδικό, κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που έδειξαν ότι μεταξύ των αστυνομικών η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε ποσοστό 23,7%.

Μάλιστα αρκετά θύματα αναφέρουν ότι όταν προσέφυγαν στις αρχές καταγγέλλοντας ξυλοδαρμούς και επιθέσεις, οι αστυνομικοί έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για το αν είχαν χαρτιά παρά να βρουν τους δράστες.

ʼλλες φορές όμως δεν υπάρχει απλή ανοχή αλλά συνεργασία, προστίθεται, με μια αναφορά σε επεισόδιο έξω από το θέατρο "Χυτήριο" όπου ο Χρίστος Παππάς της Χρυσής Αυγής κατέβασε από την αστυνομική κλούβα έναν άνδρα που είχε προσαχθεί, ανενόχλητος.

Σοκάρει η ομολογία ενός ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα από μέσα, του πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών και βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ανέφερε πως "η αστυνομία δεν είναι πια ανεξάρτητη" και καταγγέλλει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο να διερευνώνται περιστατικά που σχετίζονται με την ακροδεξιά.

Το περιοδικό αναφέρεται και στη φωτογραφία του προέδρου της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου, με "γνωστούς γερμανούς Νεοναζί, που ήρθαν στην Ελλάδα ως επικεφαλής κλιμακίου ακροδεξιών", ωστόσο η Χρυσή Αυγή υποστήριξε ότι επρόκειτο για γερμανούς δημοσιογράφους.

Προστίθενται απόψεις που έχει εκφράσει ο αρχηγός του κόμματος για τον Χίτλερ, ότι δεν έχει κριθεί αντικειμενικά από την Ιστορία, για το Ολοκαύτωμα που χαρακτήρισε "υπερβολή" και για τους θαλάμους αερίων, για τους οποίους υποστήριξε ότι "δεν υπήρξαν ποτέ".

Το άρθρο τελειώνει με την μαρτυρία του δικαστικού Νίκου Ορνεράκη, του μοναδικού σύμφωνα με το Spiegel εισαγγελέα που ερευνά ρατσιστικά εγκλήματα χωρίς να του έχει παρασχεθεί κάποια γραμματειακή υποστήριξη, τη στιγμή που για ακροαριστερές οργανώσεις υπάρχουν καλύτερες υποδομές.

"Είναι μεγάλο πρόβλημα", αναφέρει ο Ν. Ορνεράκης, που μέχρι στιγμής έχει εξετάσει περίπου 30 περιπτώσεις, χωρίς ούτε μία από αυτές να προέρχεται από την Αστυνομία, αλλά από δημοσιογραφικές έρευνες και ειδήσεις, ενώ μόλις πρόσφατα εγκαινιάστηκε μία μονάδα της αστυνομίας για τη ρατσιστική βία, όπως αναφέρει το Spiegel.

"Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένα προηγούμενο, όσον αφορά στην έρευνα και τη δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων, γιατί δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη από το νόμο", σημειώνει ο κ. Ορνεράκης.

Photo Gallery: Right-Wing Extremism in Greece

Right-wing thugs have been spreading fear and terror in Greece for months. The...

Foreigners have been attacked, homosexuals chased and leftists assaulted. Some...

In 2005, the French monthly newspaper Le Monde Diplomatique wrote that party...

Πηγή κειμένου και φώτο: Der Spiegel

var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά