Ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

Ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

Ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 434 ΦΟΡΕΣ

Να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην ομιλία του, στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια τελέστηκε στα Χανιά το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας, στην ομιλία του.

Όπως είπε, «απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού, είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία και τη στάση της Τουρκίας. Συμφέρει την ίδια την Τουρκία η λύση του προβλήματος και όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό από την ʼγκυρα, τόσο πιο γρήγορα θα φθάσουμε σε λύση. Καλούμε για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να αλλάξει τη στάση της. Θεωρούμε θετική πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν για αποδοχή λύσης, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απομένει βέβαια τα λόγια να γίνουν πράξη».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του και στις προσπάθειες της Ελλάδος να βγει από την οικονομική κρίση.

Ακόμη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος «υπήρξε πρωτεργάτης της διαβαλκανικής συνεννόησης και συνεργασίας, καθώς είχε το θάρρος και την πολιτική τόλμη, οκτώ μόλις χρόνια μετά την καταστροφή στη Μικρά Ασία, να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Ο Ελ. Βενιζέλος ήξερε πότε να είναι επαναστάτης και να αναζητά το ακατόρθωτο αλλά και πότε να είναι πραγματιστής και να χειρίζεται με ρεαλισμό, ψυχρή λογική και να χειρίζεται χωρίς συναισθηματισμούς τις τύχες του λαού του. Προκειμένου να υπηρετήσει αυτό που θεωρούσε σωστό και αναγκαίο, προχωρούσε αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος».

Επίσης, στάθηκε και στη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Κύπρο, καθώς και στα κοινά σημεία της ζωής και της δράσης Βενιζέλου και Μακαρίου: «Ο Μακάριος όπως και ο Βενιζέλος, ξεκίνησαν ως ένας επαναστάτης. Και οι δύο είχαν το ίδιο ιδανικό. Το όραμα της Ένωσης. Ήξεραν να ξεχωρίζουν το εφικτέο από το εφικτό».

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ʼμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, το σύνολο των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Μπεγλίτης, στην ομιλία του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αναφέρθηκε και στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας-Κύπρου για λύση του Κυπριακού, ενώ απευθυνόμενος στον Δημήτρη Χριστόφια τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε αυτή τη δύσκολη ιδιαίτερα συγκυρία, στην οποία βρίσκεται το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα συμβάλουμε ο καθένας του από τη θέση του, για την δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του προβλήματος».

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε στους τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου, οργανώθηκε από το ίδρυμα « Ελ. Βενιζέλος» και το δήμο Χανίων και περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ πλαισιώθηκε και από τη χορωδία Χανίων.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά