«Δεν παραδώσαμε τα όπλα», λέει ο Στάθης Κουσουρνάς

«Δεν παραδώσαμε τα όπλα», λέει  ο Στάθης Κουσουρνάς

«Δεν παραδώσαμε τα όπλα», λέει ο Στάθης Κουσουρνάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 397 ΦΟΡΕΣ

Θεσμικό πλαίσιο και γραφειοκρατία είναι η ρίζα του κακού

Στον…κανόνα της “χαλάρωσης” που επιβάλει το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο μέχρι να αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή αφού δίνει στην παρούσα περιορισμένη ευθύνη, αναφέρθηκε, χθες, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος ξεσπάθωσε για το γεγονός ότι η «αταξία» και η κακή εικόνα της πόλης «φορτώνονται” στο Δήμο Ρόδου ενώ, ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, δεν έχει πλέον αρμοδιότητα και παρέπεμψε τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην Περιφέρεια μια και, από εδώ και πέρα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινώνεται!

Με αφορμή δημοσιεύματα αλλά, κυρίως, τα παράπονα που δέχεται ο ίδιος από τους πολίτες, πραγματοποιώντας, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αυτοψία στα “προβληματικά” σημεία, ο κ. Κουσουρνάς “ξέσπασε”, χθες, κυρίως κατά της Κεντρικής Διοίκησης που με τη γραφειοκρατία αλλά και ενέργειες όπως την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τους «έχει κόψει τα χέρια» με αποτέλεσμα να «τα ακούν» από όλους, ενώ δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα!

Ο κανόνας της «χαλάρωσης»
Καταρχήν, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει τα περί “χαλάρωσης” της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας: «Δυστυχώς, η περίοδος που μεσολαβεί από τις εκλογές μέχρι την παράδοση στη νέα Δημοτική Αρχή, είναι μεγάλη, μιλάμε για τρεισήμισι μήνες, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, συνήθως ήταν ένας-ενάμισης μήνας.

Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα και είναι πολύ λογικό να υπάρχει μία χαλάρωση-ανθρώπινη είναι-και του πολιτικού προσωπικού, ίσως και του υπηρεσιακού προσωπικού.

Εγώ προσπαθώ με τους συνεργάτες μου να μη χαλαρώσουμε καθόλου για να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος τους κρίσιμους μήνες τους καλοκαιρινούς.

Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο μας δίνει…τον κανόνα της χαλάρωσης. Όταν δεν επιτρέπεται να λειτουργεί πλήρως η Δημοτική Αρχή, τι λέει; Ότι χαλαρώστε ή δεν έχετε πλήρη ευθύνη και αρμοδιότητα γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Γιατί να μην μπορώ να δημοπρατήσω ένα έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμά μου και είναι τώρα έτοιμη η μελέτη; Και εγώ απορώ, δεν μπορώ να το καταλάβω»!

Μάλιστα, ο Δήμαρχος θύμισε ότι αυτά τα είχε επισημάνει και ο ίδιος στον ΥΠΕΣ και με έγγραφό του είχε προτείνει η παράδοση στη νέα Δημοτική Αρχή να γίνει από 1η Ιουλίου που ήταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν πέρασε.

«Λένε πολλοί για τη χαλάρωση της Δημοτικής Αρχής, η προσπάθεια και η δική μου και των συνεργατών μου είναι να μη χαλαρώσουμε καθόλου», είπε και ανέφερε ότι, όντως, υπάρχουν παράπονα από πολλούς συμπολίτες μας, κάτι, μάλιστα, που διαπίστωσε και ο ίδιος καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε αυτοψία στην παραλιακή ζώνη.

Όπως είπε, τα παράπονα που άκουγε από τους πολίτες ήταν γιατί δεν λειτουργούν οι καντίνες, γιατί δεν λειτουργεί πλήρως το Ακταίον, γιατί δεν έχουμε ναυαγοσώστες, δηλαδή τα ετήσια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Μάλιστα, ο κ. Κουσουρνάς, έκανε γνωστό ότι, μόλις χθες, ήρθε ακόμα η έγκριση από το ΑΣΕΠ για τους επτά ναυαγοσώστες για τους οποίους το αίτημα έχει κατατεθεί από τον Ιανουάριο!

Σημειώνεται ότι, η Εταιρία του Δήμου περιμένει, ακόμη, την έγκριση του ΑΣΕΠ για 50 υπαλλήλους ακόμη που θα προσληφθούν ως εποχικό προσωπικό για να λειτουργήσουν οι καντίνες, το Ακταίον, οι Πεταλούδες, οι Πηγές Καλλιθέας κτλ.

Ο κ. Κουσουρνάς, εξήγησε, για ακόμα μία φορά, ότι η γραφειοκρατία και η ένταξη και των Εταιριών των Δήμων σε καθεστώς δημόσιου λογιστικού δυσχεραίνει όλες αυτές τις διαδικασίες, παρόλο που είχαν ζητήσει ως Τ.Α. να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα ή «θα τη στραγγαλίσει και θα την κλείσει» και αυτή τη στιγμή είναι στραγγαλισμένη, όπως είπε, και συνέχισε λέγοντας:

«Πώς μπορώ να δικαιολογηθώ στα μάτια των συμπολιτών μας που βλέπουν τις καντίνες και δεν λειτουργούν; Τους είπα αυτά που λέω και σε εσάς αλλά κανένας δεν τα καταλαβαίνει. Λέει , “είναι δυνατόν Δήμαρχε να μην μπορείς αύριο να πάρεις πέντε ανθρώπους να λειτουργήσεις την καντίνα;”.

Αυτή είναι η απάντηση των πολιτών και έχουν δίκιο από την πλευρά τους. Και, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα, μακάρι ν’ αλλάξουν».

Η εικόνα της πόλης
Για την εικόνα της πόλης για την οποία υπάρχουν, ήδη, πολλά παράπονα, όσο “μπαίνει” η σεζόν, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά σ’ αυτά που ταλανίζουν την πόλη, δηλαδή κυρίως το κυκλοφοριακό, τους μικροπωλητές, τους τσιγγάνους κτλ.

Καταρχήν, για τους μικροπωλητές το υπαίθριο και στάσιμο εμπόριο, θύμισε ότι οι άδειες που δίνει ο Δήμος είναι συγκεκριμένες και έχουν ενημερωθεί για το ποιες είναι οι νόμιμες άδειες.

Όπως είπε, από εκεί και πέρα και η Αστυνομία και η Περιφέρεια, μέσω της Επιτροπής που υπάρχει και μετέχει και ο Δήμος, μπορούν ανά πάσα στιγμή, να ελέγχουν τους μικροπωλητές και το στάσιμο εμπόριο, το παράνομο, να επιβάλουν πρόστιμα και να κατάσχουν και τα εμπορεύματα, κάτι το οποίο ζητούν και οι Δήμοι.

«Από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δημοτική αστυνομία και όλες οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομία, καταλαβαίνετε ότι του Δήμου… του έχουν κοπεί τα χέρια ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης σ’ αυτούς τους τομείς!», ξέσπασε ο Δήμαρχος.

Όπως είπε, το ίδιο ισχύει και για το κυκλοφοριακό και εξήγησε ότι, γνωρίζοντας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση έχει έλλειψη προσωπικού, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχαν αναλάβει και βοηθούσαν στο κυκλοφοριακό της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δημοτική αστυνομία, επομένως, ο τομέας αυτός, θα είναι καθαρά στην Αστυνομία. Και αν η Αστυνομία έχει υποστελέχωση τότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Κουσουρνάς, ρίχνοντας ευθύνες, όμως, και στους επαγγελματίες, τους πουλματζήδες.

Όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος ,την Τρίτη που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο παραλιακό μέτωπο έξω από την Κολώνα, μετέβη για να δει τι γίνεται και εντόπισε το πρόβλημα από τη μια στο ότι υπήρχαν πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, παράνομα, κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης και κανένα δεν ήταν “γραμμένο” καθώς και στη στάθμευση των πούλμαν από την απέναντι πλευρά του δρόμου.

Έτσι, έμενε στην ουσία…μία-μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας και επειδή υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων δημιουργείται αυτή η συμφόρηση.

Επομένως, όπως είπε, είναι θέματα που τα εντοπίζουν και οι ίδιοι, ωστόσο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή ο Δήμος «γιατί είμαι σίγουρος ότι οι πάντες λένε τι κάνει ο Δήμος. Λοιπόν, ο Δήμος, επειδή έχασε τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει», τόνισε.

Μάλιστα, είπε ότι ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, να δημιουργήσει ξανά τμήμα δημοτικής αστυνομίας με αυτούς που απορροφήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. για να ασχολούνται με τα θέματα των Δήμων και…βλέπουμε.

«Δυστυχώς, για λόγους σκοπιμότητας και για να καλυφθούν κάποιοι αριθμοί χάσαμε όλοι οι Δήμοι τη δημοτική αστυνομία και έχουμε προβλήματα ευταξίας της πόλεις», συμπλήρωσε, απευθύνοντας, παράλληλα, κάλεσμα να βοηθήσουν όλοι, και οι επαγγελματίες και οι φορείς και οι δημόσιοι φορείς, για να μην έχουμε τον Ιούλιο αυτή την εικόνα.

Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τους τσιγγάνους που έρχονται κάθε καλοκαίρι, επιπλέον ΡΟΜΑ γιατί εδώ, προφανώς θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα από την επαιτεία κτλ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τους ζητήθηκε να συνδράμουν και το κάνουν «αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα δίχως να έχουμε αρμοδιότητα», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα την επαιτεία που ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα όπως και για τους δεκάδες μασέρ που, όπως είπε, λυμαίνονται τις παραλίες μας και πήγε ο ίδιος, τα είδε και διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο τα ίδια.

«Αυτοί και αυτές που κάνουν μασάζ είναι, ίσως μέλη κάποιας σπείρας που τους εκμεταλλεύονται και παρενοχλούν τους λουόμενους», τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα: «Εμείς, πάντως, είμαστε εδώ και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και την καθημερινότητα αλλά και τα χοντρά θέματα που υπάρχουν και δεν έχουν σταματήσει».

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά