Αναθέρμανση της Χάγης για λύση στο Αιγαίο

Αναθέρμανση της Χάγης για λύση στο Αιγαίο

Αναθέρμανση της Χάγης για λύση στο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Η αναφορά του Τούρκου υπουργού Αμυνας Ι.Γιλμάζ περί λύσης των προβλημάτων στο Αιγαίο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έρχεται να αναθερμάνει τη συζήτηση περί Χάγης, προοπτική που άφησε να διαφανεί για πρώτη φορά η Αγκυρα προ τετραετίας, κατά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

«Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας», δήλωσε χθες ο Ι. Γιλμάζ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. «Η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκε η αναφορά του ίδιου στο Κυπριακό, για το οποίο εξέφρασε «πολιτική βούληση για επίλυση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως διαπίστωσαν στο υπουργείο Αμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, εξέφρασε τη δυσφορία του για το κλίμα έντασης, τόνισε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα έχει να ωφεληθεί και παρέπεμψε στην περίοδο τήρησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος μίλησε για σημαντική συνάντηση μέσω της οποίας ανανεώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για συνεργασία.
Το κυριότερο, κατά τον κ. Αβραμόπουλο, ήταν να δοθεί «τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης (...) η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας».

Σημείωσε ότι αναφέρθηκαν και σε άλλα διμερή θέματα, που «σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα», προσθέτοντας, όμως, ότι «αυτά θα πάρουν το χρόνο τους».

Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι «θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε ότι πέρυσι 1,5 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, για να συμπληρώσει ο κ. Γιλμάζ ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια.

«Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν. Δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτά», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Δ. Αβραμόπουλος αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψη του Ι. Γιλμάζ στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο