Το θεατρικό έργο «ΚΕΝΤΡΙ και ΜΕΛΙ» της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, εντυπωσίασε και πάλι…

Το θεατρικό έργο «ΚΕΝΤΡΙ και ΜΕΛΙ» της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, εντυπωσίασε και πάλι…

Το θεατρικό έργο «ΚΕΝΤΡΙ και ΜΕΛΙ» της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, εντυπωσίασε και πάλι…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 945 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας μηχανικός
Αγαπητός Ξάνθης



Άλλη μία παράσταση από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» εντυπωσίασε. Με τίτλο θεατρικού έργου «ΚΕΝΤΡΙ και ΜΕΛΙ» της Ρούλας Ορφανουδάκη, το ροδιακό κοινό απόλαυσε ακόμη μια σειρά από έντονες εκφάνσεις για τη ζωή και τα καμώματα των χωριατών της Κρήτης.


Από το γάμο του νεαρού ζευγαριού και τα παιγνιδίσματα, από τους κρυφούς έρωτες και τη συγκινητική στιγμή της συνένωσης θείας και του χαμένου ανιψιού, μέχρι και το μεγάλωμα της νέας γενιάς με τις επαναστατικές ιδέες κόντρα στις σταθερές αξίες του χωριού, δείχνουν την έντονη καθημερινότητα της Μεγαλονήσου.

Χωρίς περιστροφές, σε μια εποχή γκρίζας διάθεσης και μουντού κλίματος, θεατρικά έργα τέτοιου περιεχομένου ανατάσσουν την ψυχή και διαθέτουν την άλλη πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης. Την ανοικτή, την ψυχαγωγική, την πολιτιστική.

Είναι ο λεγόμενος «γεμάτος πολιτισμός», η ανάγνωση των ηθών και εθίμων εντός τόπου, πολλώ μάλλον της Κρήτης.

«Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτή την κουζουλάδα δεν μπορεί να τη συναντήσεις σε «άλλο γεμάτο πολιτισμό». Είναι η πηγαία, η αυθόρμητη συμπεριφορά που αντιπροσωπεύει τους κρητικούς στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι η λεβεντιά, είναι το τσαγανό, είναι η καθαρότητα των λέξεων και του λόγου συμβίωσης και συνύπαρξης, όλων που αγαπούν το κρητικό χώμα που τους γέννησε.
Και αυτή η αγάπη μ΄ ένα μυστήριο τρόπο μεταδίδεται σε όσους την συναισθανθούν αντιλαμβάνοντες την μυσταγωγία και τον ερωτισμό της πατρίδας.

Οι πρωταγωνιστές του θεατρικού έργου, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με το γνήσιο ερασιτεχνισμό τους απέδωσαν τα πάντα για να μετουσιώσουν το νόημα του έργου. «Σαν γνήσια χρώματα στη παλέτα του έργου» όπως είπε και η συγγραφέας, ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να κερδίσουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη του κοινού.

Ευχαριστώ για την πολυετή παρουσία της Αδελφότητας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με ζωντανή παρουσία και διδάγματα ουσίας. Το να ασχολείσαι με ζητήματα ανθρωπιστικής διάστασης είναι ανωτερότητα του υποκειμένου.

Ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία της ιδιότυπης κουλτούρας της Μεγαλονήσου η οποία διαχέεται σε πολλά επίπεδα στο κοινό ζυμώνοντας συνειδήσεις, ηθικότητα και ευπρέπεια.

Στις προκλήσεις των καιρών η Αδελφότητα απαντά ενεργά και ηθελημένα σε μια κατεύθυνση που δείχνει την αγάπη στη τέχνη, στα ήθη και έθιμα, στον τόπο…που μας φιλοξενεί.
Περιμένουμε το επόμενο… με αίσθημα πολιτιστικής λαχτάρας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου