Εκτεθειμένοι στο θάνατο οι δικυκλιστές

Μόλις το 7% των δικυκλιστών στο νησί της Ρόδου φοράει κράνος, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση, χθες, της πιο πρωτότυπης καμπάνιας για την οδική ασφάλεια με τίτλο «η Ρόδος φοράει το κράνος της»!

Πρόκειται για μία σύμπραξη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου με τον γνωστό και βραβευμένο ρόδιο σκιτσογράφο, κ. Μιχάλη Κουντούρη, η οποία τυγχάνει της υποστήριξης τόσο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και δη του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου όσο και της Περιφέρειας διά της Διεύθυνσης Τουρισμού.

Στην ουσία, η καμπάνια αυτή, στην οποία πρωταγωνιστεί ένα κόμικ το οποίο έγινε animation συνδέει την οδική ασφάλεια και την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής με την τέχνη.

Όπως είπε η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, κα Ελένη Καρύδη, η καμπάνια έγινε ένα σποτ που έχει άμεση σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρόδου, με εμπνευστή τον κ. Κουντούρη.

«Είναι ένα πρωτοποριακό σποτ που νομίζουμε ότι δεν θ’ αφήσει κανέναν που να μην βάλει το κράνος», είπε η κα Καρύδη, η οποία ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ.  Φώτη Νικολόπουλο και τον Διοικητή της Τροχαίας κ. Γιώργο Στέργου, αποφάσισαν να συνεργαστούν αφού δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι αν δεν έχουν αρωγό την Τροχαία Ρόδου.

Η ίδια, έθιξε, επίσης, και την εργατική νομοθεσία που διασφαλίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών σε σχέση με τους εργαζόμενους αφού οι πρώτοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στην μετακίνησή τους που υποχρεώνονται να φορούν το κράνος τους.

Μάλιστα, η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου μαζί με την Αστυνομική Διεύθυνση θα στείλουν έγγραφο στο ΕΒΕΔ και όλες τις υπηρεσίες για να γίνει ενημέρωση στους εργαζόμενους να φορούν το κράνος.

Επίσης, ευχαρίστησε την Περιφέρεια, την Αντιπεριφερειάρχη κα Λίτσα Φτακλάκη και την εντεταλμένη σύμβουλο κοινωνικής μέριμνας κα Δέσποινα Μουτάφη, για τη βοήθειά τους σε όλη αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε, σκοπός τους είναι να ευαισθητοποιήσουν τους πάντες και να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουντούρης είπε για τη συμμετοχή του ότι είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με την κα Καρύδη για το πως θα χρησιμοποιούσαν τη γελοιογραφία. Από εκεί γεννήθηκε η γελοιογραφία με το ελαφάκι και πολλές εφαρμογές και, στη συνέχεια, ένα κόμικ το οποίο στην πορεία του απέκτησε κίνηση.

Είπε, στη συνέχεια:
«Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που γίνονται στο χώρο της ασφάλειας στους δρόμους στο νησί που, δυστυχώς, έχει πρόβλημα ασφάλειας αλλά είναι και ένας τρόπος να περάσει το μήνυμα και στις μικρότερες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν πιάσει δίκυκλο ώστε να αποκτήσουν αίσθηση κυκλοφοριακής αγωγής».

Ο ίδιος, έθιξε, ακόμη, το ζήτημα ότι τα τροχαία δυστυχήματα έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό αφού δυσφημείται ο τόπος που συμβαίνουν.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε κάποια στιγμή ότι χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι τέχνης, ένα κομμάτι πολιτισμού για να περάσουμε ένα μήνυμα που αυτό σημαίνει και μία άλλη κουλτούρα και στο  λαό που το χρησιμοποιεί», είπε, ακόμη, ο γνωστός σκιτσογράφος και τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον ίδιο που συμμετέχει.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Φτακλάκη, ανέφερε ότι όλη αυτή η καμπάνια εντάσσεται στο έτος πολιτισμού που έχει κηρύξει η Περιφέρεια το 2014 και ένας από τους θεματικούς άξονες είναι και η οδική ασφάλεια, «ακριβώς γιατί για εμάς η ασφάλεια σημαίνει πολιτισμός γιατί ο πολιτισμός έχει να κάνει με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα», όπως είπε.

Ο Διοικητής Τροχαίας, είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι μία σημαντική προσπάθεια την οποία πρέπει να την υποστηρίξουμε όλοι μας και προπάντων εμείς ως μηχανισμός ελέγχου του Κράτους θα πρέπει να βοηθήσουμε, να πείσουμε τους οδηγούς δικύκλου να φοράνε το κράνος τους.

Βέβαια, ο αυτοσκοπός μας δεν είναι να βεβαιώσουμε παραβάσεις, σκοπός μας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες των δικύκλων να καταλάβουν τη χρησιμότητα του προστατευτικού κράνους και γι’ αυτό γίνεται αυτή η καμπάνια και γι’ αυτό επενδύουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή».

Σύμφωνα με την κα Καρύδη, το ποσοστό όσων φορούν κράνος στο νησί της Ρόδου είναι πάρα πολύ μικρό αφού σε μία έρευνα που έκαναν με μαθητές εννέα λυκείων διαπίστωσαν ότι το 65% δεν χρησιμοποιεί κράνος. Μάλιστα, για τα δεδομένα της Ρόδου δεν υπερβαίνουμε το 7% όσων δικυκλιστών φοράνε κράνος!

Τέλος, μία από τις δράσεις της καμπάνιας θα είναι για ένα μήνα θα γίνουν εθελοντικές ομάδες που θα μοιράζουν το έντυπο μαζί με την τροχαία και στη συνέχεια η εφαρμογή του ΚΟΚ όχι με την έννοια την εισπρακτική, όπως τονίστηκε, και αυτό θα γίνει στο κέντρο της πόλης που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο οχημάτων.

Μάλιστα, θα σταματούν τους δικυκλιστές που δεν χρησιμοποιούν το κράνος τους…εν κινήσει προκειμένου να τους πείσουν!