Ευλογία Θεού η υιοθεσία παιδιών

Ευλογία Θεού  η υιοθεσία παιδιών

Ευλογία Θεού η υιοθεσία παιδιών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1767 ΦΟΡΕΣ

Μια σημαντική ημερίδα από την «Ανάδοχη Αγκαλιά»

Σημαντικό είναι το έργο που έχει γίνει στην περιοχή μας από την Ανάδοχη Αγκαλιά, καθώς στα τέσσερα χρόνια που δραστηριοποιείται, ελάχιστα παιδιά φιλοξενούνται πλέον στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας της Ρόδου, την ώρα που 3000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα άλλων περιοχών της χώρας!

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που προέκυψαν από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ" σε συνεργασία με τη Δ/ση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Θέμα της ημερίδας ήταν «Ο θεσμός της αναδοχής εναλλακτική μορφή παιδικής προστασίας» και κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Μπούτσικος Κωσταντίνος, , ο κ. Γεώργιος Μόσχος Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η κ. Σαμάνθα Στρατιδάκη Κοινωνική Λειτουργός ειδική επιστήμων στο Συνήγορο του Παιδιού.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά στο έργο που έχει γίνει στην περιοχή μας και στην αγάπη με την οποία δεκάδες οικογένειες αγκάλιασαν τα παιδιά μέσα από την αναδοχή χάρη στις προσπάθειες της προέδρου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» κ. Κατερίνας Βορεινάκη καθώς και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη όταν τον λόγο πήρε μία ανάδοχη μητέρα η οποία αναφέρθηκε στον «γιο της», τον οποίο συνάντησαν όπως είπε όταν εκείνος ήταν στην Πέμπτη δημοτικού και τώρα το παιδί φοιτά στην δευτέρα Γυμνασίου. Είναι αριστούχος και διακρίθηκε όταν έγραψε για την «οικογένειά του», την μητέρα, τον πατέρα και την αδελφή του, βιολογικό παιδί των γονέων.

«Ο Θεός μας έδωσε ευλογία να μεγαλώσουμε και ένα άλλο παιδί εκτός από το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά η ανάδοχος μητέρα.

Αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εισαγγελέας Ανηλίκων Κωνσταντίνος Μπούτσικος αφού αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο του θεσμού αναδοχής, επεσήμανε το έργο που έχει επιτευχθεί από την «Ανάδοχη Αγκαλιά» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η ανάδοχη οικογένεια ήταν μία σπίθα που έγινε φωτιά, αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας να έχουν απομείνει και να φιλοξενούνται μόνο έφηβοι και μερικά παιδιά που δεν θέλουν να φύγουν από εκεί.

«Έσωσαν ανήμπορα πλάσματα, αθώες ψυχούλες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας το μόνο που χρειάζεται να διαθέτει είναι τρυφερότητα, προστασία, αγάπη και φροντίδα για το παιδί!

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο νησί μας, όπως τόνισε ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γεώργιος Μόσχος «στη χώρα μας 3000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, και μόλις μερικές εκατοντάδες είναι σε ανάδοχες οικογένειες και από αυτές οι επιδοτούμενες είναι ακόμη λιγότερες».

Ο κ. Μόσχος πρόσθεσε ωστόσο πως στην Ευρώπη αυτά τα νούμερα είναι αντίστροφα, δηλαδή το 90% των παιδιών βρίσκονται σε αναδοχή και μόλις το 10% σε ιδρύματα! Σε ό,τι δε αφορά τον χρόνο παραμονής των παιδιών της χώρας μας στα ιδρύματα, κατά μέσο όρο αυτός ανέρχεται στα επτά χρόνια!

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Σαμάνθα Στρατιδάκη Κοινωνική Λειτουργό ειδική επιστήμων στο Συνήγορο του Παιδιού, στην ελληνική πραγματικότητα όπως αυτή είναι σήμερα στο χώρο της εναλλακτικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα η κ. Στρατιδάκη είπε ότι δυστυχώς στη χώρα μας η τοποθέτηση ενός παιδιού σε ίδρυμα δεν είναι η έσχατη λύση αλλά η πρώτη και αποτελεί προϋπόθεση ακόμη και για τα παιδιά που θα τοποθετηθούν σε αναδοχή, στα όποια (λιγοστά) ιδρύματα εφαρμόζεται ο θεσμός.

Παράλληλα τόνισε πως για την μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα, τα παιδιά δεν προετοιμάζονται αλλά τις περισσότερες φορές αφαιρούνται βιαίως και ξαφνικά βρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον. Στα περισσότερα επίσης ιδρύματα η παραμονή των παιδιών είναι μακροχρόνια, καθώς δεν λειτουργούν προγράμματα αναδοχής υιοθεσίας ή υποστήριξης των φυσικών οικογενειών και συνεργασίας μαζί τους για την επιστροφή των παιδιών σε αυτές.

Στην ίδια ημερίδα τοποθετήσεις έκαναν η Επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ασημίνα Τσιμπιδάκη, ο δάσκαλος ειδικής αγωγής στο Πρότυπο Ειδικό Πειραματικό σχολείο Κώστας Θεοδωρακόπουλος, η διευθύντρια του ίδιου σχολείου Μαρία Γιαννουσοπούλου, η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μαρία Ιακωβίδου αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Κυριάκος Κυριακούλης.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς