Ομόφωνη απόφαση του τοπικού Κρεμαστής για το θέμα της ΔΕΗ

Ομόφωνη απόφαση του τοπικού Κρεμαστής για το θέμα της ΔΕΗ

Ομόφωνη απόφαση του τοπικού Κρεμαστής για το θέμα της ΔΕΗ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 386 ΦΟΡΕΣ

Ζητά να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του νέου εργοστασίου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ν. Ρόδο στην περιοχή Κατταβιάς και ιδιαίτερα την κατάθεση δύο αιτήσεων ακύρωσης και αίτησης αναστολής εκτέλεσης και εκδόσεως προσωρινής Διαταγής από το Σωματείο με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου», συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής για να εξετάσει την κατάσταση και να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα την Τρίτη 17/06/2014 στα Γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής στις 21.00.
Παρόντες ήταν οι: Νικόλαος Κεφαλάκης πρόεδρος, Ιωάννης Κλαδάκης αντιπρόεδρος, Νικόλαος Παυλίδης μέλος, Άγγελος Ανανίας μέλος, και Τσαμπίκος Ποδιώτης μέλος.
Απόντες ήταν: ουδείς

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής είπε:
Γνωρίζετε όλοι τις τεράστιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής για την περιοχή μας.

Οι 11 συνολικά μηχανές μαζί με τα είκοσι Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη που λειτουργούν εντός του ΑΗΣ έχουν καταστήσει τον εν λόγω σταθμό μια ιδιαίτερα οχλούσα και ρυπογόνο δραστηριότητα αφού πλέον η ισχύς του ονομαστικά ξεπερνά τα 240 MW με ανάλογες βέβαια επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής μας, μια περιοχή με πληθυσμό 10.720 κατοίκους (Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων, απογραφή 2011) στα όρια της οποίας βρίσκεται και ο διάσημος παγκοσμίως μοναδικός βιότοπος της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από το 1990 για την κατασκευή νέου σταθμού σε άλλη περιοχή του νησιού ώστε να βελτιωθεί η ζωή μας, μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια και όλες τις καθυστερήσεις και δοκιμασίες για μια ακόμα φορά κινδυνεύουν να εξαφανισθούν.

Όπως πληροφορούμαστε το Σωματείο με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου» έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της υπ’ αριθμ. 183950/5-11-2013 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) κατασκευής και λειτουργίας του νέου σταθμού και αίτηση ακύρωσης της υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ17/19/2226/19-3-2014 απόφασης του υφυπουργού του ίδιου υπουργείου για άδεια εγκατάστασης της ΔΕΗ Α.Ε για το ΘΗΣ Νότιας Ρόδου ισχύος 115,44 MW.

Ταυτόχρονα κατέθεσε και αίτηση κατά του ΥΠΕΚΑ περί Αναστολής Εκτελέσεως και Εκδόσεως Προσωρινής Διαταγής των ίδιων αποφάσεων.

Το εν λόγω σωματείο όχι μόνο επιδιώκει να μην κατασκευαστεί ο εν λόγω σταθμός αλλά χωρίς ντροπή προτείνει την επέκταση του ΑΗΣ Σορωνής ως τη βέλτιστη από περιβαλλοντική άποψη.

Ζητάνε δηλαδή να προστεθούν και άλλες μηχανές μαζούτ στην περιοχή μας εφαρμόζοντας πιστά την τακτική «μακριά από μας και όπου αλλού ας είναι» και αποκρύπτοντας με τρόπο προφανώς απατηλό την αλήθεια ότι δηλαδή ο ΑΗΣ Σορωνής δεν μπορεί να επεκταθεί ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό.

Με λίγα λόγια θέλουν να έχουν αυτοί ανάπτυξη και ευημερία και εμείς υποβάθμιση της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.
Μετά λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις και εκφράζοντας την ανησυχία όλων των κατοίκων της Κρεμαστής προτείνω να αποφασίσουμε:

• Να καταδικαστεί η προσφυγή του ενάγοντος σωματείου και να απορριφθεί η πρότασή του για επέκταση ή αναβάθμιση του ΑΗΣ Σορωνής
• Να συμφωνήσουμε για την άσκηση παρέμβασης τόσο από το Δήμο Ρόδου όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

• Να απορρίψουμε την οποιαδήποτε ιδέα επέκτασης του ΑΗΣ Σορωνής ο οποίος είναι κορεσμένος από όλες τις απόψεις (χωροθετικά, μηχανολογικά και πολεοδομικά) εδώ και πολλά χρόνια.

• Να ζητήσουμε από τη συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της να προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ν. Ρόδο που έχει αποφασιστεί και χωροθετηθεί προ ετών και θα καλύψει τις πιεστικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

• Απώτερος στόχος να είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας.

Τα μέλη του Συμβουλίου αφού άκουσαν την εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
• Να καταδικαστεί η προσφυγή του ενάγοντος σωματείου, αν περιέχει πρόταση για επέκταση ή αναβάθμιση του ΑΗΣ Σορωνής, ο οποίος είναι κορεσμένος από όλες τις απόψεις (χωροθετικά, μηχανολογικά και πολεοδομικά) εδώ και πολλά χρόνια.

• Να συμφωνήσουμε για την άσκηση παρέμβασης τόσο από το Δήμο Ρόδου όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

• Να ζητήσουν από τη συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της να προχωρήσει κανονικά η κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ν. Ρόδο, όπως έχει αποφασιστεί, που θα καλύψει τις πιεστικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού, η οποία θα αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες υγείας των κατοίκων όλου του βόρειου και κεντρικού τομέα του νησιού και η οποία δεν θα έχει επιπτώσεις υγείας των κατοίκων της νότιας Ρόδου και του νησιού διότι οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν θα μεταφέρουν την αιθαλομίχλη προς το ανατολικό πέλαγος.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια