Eκδηλώσεις από το δίκτυο πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο νομό

Eκδηλώσεις από το δίκτυο πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο νομό

Eκδηλώσεις από το δίκτυο πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο νομό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 461 ΦΟΡΕΣ

Με μία σειρά εκδηλώσεων από τις 26 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου, ξεκινάει δυναμικά την παρουσία του στην κοινωνία της Ρόδου το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας Νομού Δωδεκανήσου (ΠΠΥΔ) το οποίο έχει ως γενικότερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για τη λειτουργία του Δικτύου και τις δράσεις με τις οποίες θα συστηθεί στην τοπική κοινωνία σε λίγες ημέρες, μίλησαν, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η κα Μάντα Φατσέα, Σχολική Σύμβουλος Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Φυσικής Αγωγής και μέλος του Δικτύου, ο κ. Σταμάτης Γιασιράνης ο οποίος είναι σύμβουλος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και η δικηγόρος Ελπίδα Κυρμπάση που είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου η οποία μετέχει στο Δίκτυο.

Όπως είπε η κα Φατσέα, πρόκειται για ένα νεοσυσταθέν Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί φορείς, οι υπηρεσίες που, προς το παρόν, είναι 31 και ελπίζουν ότι θα πλαισιωθεί και με άλλους.

Όπως είπε η κα Φατσέα, ο λόγος που συστάθηκε το Δίκτυο αυτό είναι επειδή, αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις και όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή που ζούμε, που αφορούν στη βία, το ρατσισμό, σε όλα τα θέματα που δυσκολεύουν τη ζωή μας, θεώρησαν, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, ότι καλό θα ήταν να δημιουργηθεί αυτό το Δίκτυο όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να συνεργάζονται εποικοδομητικά ώστε να δίνουν λύσεις και τρόπους για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών της Ρόδου και με μία μικρή επικέντρωση στο μαθητικό πληθυσμό του τόπου.

Αφού, λοιπόν, συστάθηκε το Δίκτυο αυτό-τον περασμένο Μάρτιο στο Δήμο της Ρόδου έγινε αυτή η διαδικασία-είπαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους υλοποιώντας κάποιες δράσεις την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, καταρχήν, για να σπάσουν τη σιωπή για όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας και με πιο μακροπρόθεσμο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιασιράνης, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου που προΐσταται του Κέντρου Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας το οποίο είναι και αυτό μια νεοσύστατη υπηρεσία που ξεκινάει από τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο και ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του φόβου. Μία από τις λειτουργικές δράσεις που στοχεύουν σ’ αυτό είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η παροχή πληροφοριών πάνω σε θέματα βίας, μέσα στο Δίκτυο αλλά και έξω από αυτό.

Το Κέντρο κάνει δράσεις σε σχολεία μετά από πρόσκληση ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δικτύου συμμετέχει με μία το Σάββατο 28 Ιουνίου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τη 1:00 το μεσημέρι, στο Γυμνάσιο Κρεμαστής όπου θα γίνει μία ομιλία με θέμα «Σχολείο και Βία».

Σημειώνεται ότι, στην ουσία, πρόκειται για διημερίδα η οποία θα ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Ιουνίου, και πραγματοποιείται σε συνεργασία του σχολείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Κέντρου Συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας. Και τις δύο ημέρες θα λάβει χώρα στο χώρο του σχολείου.

Την Παρασκευή θα μιλήσει η διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Μ. Γκασούκα και θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο. Το ίδιο θέμα θα αναλυθεί και το Σάββατο, με ομιλητές την κοινωνιολόγο κα Εύη Μηνατσή, την ψυχολόγο Δέσποινα Φακιδαράκη, τον κ. Γιασιράνη ο οποίος είναι κοινωνικός λειτουργός και, επίσης, θα ακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια.

Από την πλευρά της Κυρμπάση, ανέφερε ότι, ως Επιτροπή, ήθελαν να κάνουν μία διαφορετική εκδήλωση, να βάλουν τα παιδιά στα οποία απευθύνονται μέσα σ’ αυτή την ιστορία, έτσι έκαναν έναν διαγωνισμό κόμιξ για τα παιδιά της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «ζούμε μαζί μικρές ιστορίες διαφορετικών φίλων».

Όπως είπε, ήθελαν παιδιά από διαφορετικά σημεία της Δωδεκανήσου να τους στείλουν τις ιστορίες τους που να αφορούν στην ανοχή της διαφορετικότητας, στο πως αντιλαμβάνεται ένα παιδί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Με ικανοποίηση, έλαβαν συμμετοχές από εννέα σχολεία από τη Ρόδο και ένα από την Κάλυμνο ενώ συνολικά τριάντα παιδιά έκαναν τις ιστορίες τους ενώ εξεπλάγησαν από το πολύ καλό επίπεδο και την ποιότητα των κόμιξ αυτών.

Μάλιστα, διάλεξαν τρία τα οποία διακρίνονται με μεγάλη δυσκολία και αυτά μπορεί να τα δει ο κόσμος την Πέμπτη 3 Ιουλίου, από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ, στο Γαλλικό κατάλυμα (σ.σ. οδός Ιπποτών).

Στις 7:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα βραβευθούν τα παιδιά που διακρίθηκαν και θα παρίσταται και ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης που ήταν μέσα στην κριτική επιτροπή καθώς και η κα Ελένη Γιαννίκη, νομική σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Ρόδο.

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων-για τις οποίες θα υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση-συμμετέχει και ο Δήμος Ρόδου με τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιουνίου, στο Κορακόνερο, από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, με μία ημέρα αθλητισμού στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από 40 σύλλογοι, ενώ προγραμματίζεται εκδήλωση και με το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια