Επιστολή Ξ.Ε.Ε. προς τον νέο υπουργό Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα

Επιστολή Ξ.Ε.Ε. προς τον νέο υπουργό Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα

Επιστολή Ξ.Ε.Ε. προς τον νέο υπουργό Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που ταλαιπωρεί τα ξενοδοχεία εδώ και χρόνια, ζητεί από το νέο υπουργό Πολιτισμού κ.Τασούλα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Ιδού τι αναφέρει στη σχετική επιστολή:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Εκφράζουμε κατ’ αρχάς τις ευχές του ξενοδοχειακού κλάδου για κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνετε και δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για συνδρομή και συνεργασία σε όλα τα θέματα του Υπουργείου σας που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τον τουριστικό τομέα.

Ένα από τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά σας και το οποίο ταλανίζει όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας είναι οι αμοιβές που καλούνται να καταβάλουν τα ξενοδοχεία στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (ΟΣΔ) για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια, καθώς και για τη χρήση μουσικής στους κοινόχρηστους χώρους τους.

Το Ξ.Ε.Ε., ως εκπρόσωπος όλων των ξενοδοχείων της χώρας και σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουρισμού, κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση (Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, ΟΠΙ, ΟΣΔ, ευρωπαϊκές και εθνικές ξενοδοχειακές οργανώσεις, εθνικά δικαστήρια και Ευρωπαϊκό Διακστήριο) με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο θέμα των αμοιβών.

Μάλιστα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των υπέρογκων αμοιβών που ζητούσαν οι ΟΣΔ από τα ξενοδοχεία με βάση το εντελώς αυθαίρετο αμοιβολόγιό τους, λαμβανομένου υπόψη και του διπλασιασμού των εν λόγω απαιτήσεων σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση δικαστικής αντιδικίας, το Ξ.Ε.Ε. προχώρησε στη σύναψη μνημονίων με τους εξής ΟΣΔ: ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ και την Κοινοπραξία ΔΙΟΝΥΣΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ – ΕΡΑΤΩ - GRAMMO.
Επειδή όμως εμφανίζονταν συνεχώς νέοι διεκδικητές δικαιωμάτων (ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, παραγωγοί ελληνικών ταινιών και οπτικοακουστικών έργων κ.ο.κ.), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι χαώδης και εξαιρετικά επαχθής για τα ξενοδοχεία, ζητούσαμε μετ’ επιτάσεως από τους προκατόχους σας να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο αποχωρήσας Υπουργός Τουρισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε συστήσει μια Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, υπό την προεδρία και καθοδήγηση του ΟΠΙ. Στην Επιτροπή συμμετείχαν όλοι οι γνωστοί ΟΣΔ και οι φορείς που εκπροσωπούν τους χρήστες, μεταξύ των οποίων και το Ξ.Ε.Ε.
Παρόλο που πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις και καταλήξαμε μετά από κοπιώδεις προσπάθειες σε πορίσματα, με σκοπό να αποτελέσουν τη βάση μιας πρώτης νομοθετικής προσέγγισης λόγω και της επερχόμενης εναρμόνισης με την οδηγία 2014/26/ΕΕ για τη συλλογική διαχείριση, εντούτοις το όλο εγχείρημα έμεινε ατελές και απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει αξιοποίησης ή έστω προώθησης, όπως μας είχαν επίσημα υποσχεθεί, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί καθημερινά τα ελληνικά ξενοδοχεία, τόσο επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή τουριστική αγορά, όσο και αντί να είναι αφοσιωμένα στην καλύτερη εξυπηρέτηση της τουριστικής πελατείας, να είναι υποχρεωμένα να ασχολούνται με αμοιβές και εισπράκτορες που καταθέτουν εξώδικα και κλήσεις σε δικαστήρια, σας παρακαλούμε πολύ να εντάξετε το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ατζέντα προτεραιοτήτων σας, ολοκληρώνοντας και εξορθολογίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο".

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο