Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις φονικές πλημμύρες

Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις φονικές πλημμύρες

Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις φονικές πλημμύρες

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2055 ΦΟΡΕΣ

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που στρέφονται κατά της Περιφέρειας, του δήμου και των πρώην δήμων

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, ασκήθηκαν χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν, από την κακοκαιρία, τον περασμένο Νοέμβριο στο νησί μας και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι!

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν, μετά την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο κ. εισαγγελέας τον περασμένο Νοέμβριο, και στρέφονται κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου της Ρόδου αλλά και των Καποδιστριακών δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων.

Πιο συγκεκριμένα, οι διώξεις που ασκήθηκαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο αφορούν τα εξής αδικήματα:

• Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή
• Πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο και επήλθε θάνατος κατά συρροή

• Έκθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο του παθόντος κατά συρροή.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διώξεις είναι βαρύτατες και μπορούν να επιφέρουν σε περίπτωση καταδίκης από το αρμόδιο δικαστήριο ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορούμενους.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που πιθανώς να βαρύνουν οι κατηγορίες αυτές, αυτά θα προκύψουν από τις καταθέσεις αλλά και απολογίες που θα λάβει η αρμόδια ανακρίτρια Ρόδου.

Η «εντολή» και οι πραγματογνωμοσύνες
Όπως είναι γνωστό, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε τρεις μέρες μετά την σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε το νησί μας, και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου 2013, με τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί ποιοι φέρουν ευθύνες για αυτήν την βιβλική καταστροφή και την απώλεια των τεσσάρων συνανθρώπων μας ώστε να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα, όπως σε ποιες περιοχές υπάρχουν ρέματα, αν έχουν μπαζωθεί και με ποιανού άδεια, που έχει «κολλήσει» το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής, αν υπήρξε εντολή για το κλείσιμο της την ημέρα της θεομηνίας, γιατί δεν εφαρμόστηκε κ.α. Παράλληλα με εντολή της Πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες αναλόγων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι και συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ζητήθηκε να προσκομιστούν και να επισυναφθούν και τα αντίστοιχα έγγραφα. Η ίδια έκθεση των πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ καλούνταν να διερευνήσει διεξοδικά όλα τα έργα που έχουν γίνει και να αναφέρει λεπτομερώς όσα διαπιστώσει για τα έργα τα οποία παρελήφθησαν, τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη και αυτά που περαιώθηκαν και δεν παρελήφθησαν.

«Καίνε» τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκθέσεις των τριών πολιτικών μηχανικών – πραγματογνωμόνων «καίνε» τους υπευθύνους καθώς προκύπτει ότι δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, ούτε είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα και οι τρεις πραγματογνωμοσύνες καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

α) υπήρχε έλλειψη μελέτης σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

β) υλοποιήθηκαν λανθασμένες επιλογές όπως για παράδειγμα κατασκευή δρόμου στο πρωτεύων ή δευτερεύων οδικό δίκτυο, εγκάρσια μέσα σε ρέματα

γ) παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα (ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα) όπου δηλαδή δεν υπήρξε καμία υπηρεσία να αστυνομεύσει περιοχές που μπαζώνονταν και από ποιους.

δ) η απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων, αποτέλεσμα είτε από το κτίσιμο οικημάτων είτε από μπαζώματα.

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή μας τον περασμένο Νοέμβριο στοίχισαν την ζωή σε δύο εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου και ήταν σεβαστοί για το ήθος και την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την 26χρονη Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη και τον 50χρονο Κώστα Αργυρόπουλο από το χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής κάτω από τη γέφυρα. Μαζί τους στο ίδιο αυτοκίνητο (το μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου 2013) βρισκόταν και 30χρονος συνάδελφος τους, ο οποίος κατάφερε να βγει από το όχημα, να κρατηθεί από τα πέταλα της γέφυρας και τελικά να διασωθεί.
Δεν στάθηκαν όμως το ίδιο τυχεροί και δύο δικοί μας άνθρωποι, αγαπητοί στην τοπική κοινωνία, η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου υπάλληλος του ΕΒΕΔ και ο σύζυγος της Γιάννης Μπαϊράμης, ο οποίος εκτός από διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για πολλά χρόνια, είχε διατελέσει και Νομαρχιακός Σύμβουλος. Οι δυο τους παρασύρθηκαν μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με το αυτοκίνητό τους.

Βιβλικές καταστροφές
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση και κατά τόπους χαλαζόπτωση άρχισαν να επικρατούν στο νησί της Ρόδου λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου 2013.
Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, ενώ τεράστια ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην πόλη της Ρόδου, καθώς ο όγκος της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα, δημιούργησε ένα κυκλοφοριακό χάος. Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρέθηκαν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά ήταν επίσης και τα υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων αλλά και ξενοδοχείων πλημύρισαν. Καθώς περνούσε η ώρα, το κύμα κακοκαιρίας επιδεινώνονταν και λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα άρχισε να ρίχνει και χαλάζι κυρίως στις περιοχές Τρεις, Ιξιά, Ιαλυσού, Παστίδας και Κρεμαστής.

Οι ουρανοί «άνοιξαν» πάνω από τις συγκεκριμένες περιοχές, μετατρέποντας τους δρόμους σε χείμαρρους οι οποίοι παρέσερναν στο πέρασμά τους ότι έβρισκαν! Το ύψος του νερού σε αρκετές οδούς της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού έφθανε και το ένα μέτρο με αποτέλεσμα να παρασυρθούν οχήματα και να στοιβαχτούν το ένα επάνω στο άλλο. Κλαδιά και σκουπίδια κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ οι δρόμοι γέμισαν από σταθμευμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα ακόμη και αναποδογυρισμένες «γουρούνες»! Τεράστιο πρόβλημα επίσης δημιουργήθηκε και στον δρόμο Τσαίρι - Αεροδρομίου όπου ένα ολόκληρο τμήμα του οδοστρώματος κατέρρευσε κοντά στην Μελισσοκομική δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την διέλευση των οχημάτων.

Στην οδό Σωτήρος και Κουντουριώτου το νερό πλημμύρισε πολλά υπόγεια και διαμερίσματα ενώ περίπου στις 5.30 το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού προς παραλία και εντός το κεντρικού δρόμου προς Κρεμαστή.

Αλλά και στην Παστίδα στην γέφυρα πλημμύρισε το ποτάμι και «παγιδεύτηκαν» αρκετά αυτοκίνητα.
Οι πυροσβέστες που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους, δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που παρουσιάζονταν για αντλήσεις υδάτων και για απεγκλωβισμούς πολιτών μέσα από τα ακινητοποιημένα οχήματά τους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές της πόλης αλλά και γενικότερα του βόρειου τριγώνου του νησιού, το οποίο πλήγηκε περισσότερο, να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, ενώ η περιοχή της Κρεμαστής και της Ιαλυσού πέραν των άλλων προβλημάτων είχε να αντιμετωπίσει και την διακοπή νερού.
Αργά το ίδιο βράδυ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν ανυπολόγιστες.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου