ΚΕΕΛΠΝΟ: Συστάσεις στους ξενοδόχους για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

ΚΕΕΛΠΝΟ: Συστάσεις στους ξενοδόχους για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

ΚΕΕΛΠΝΟ: Συστάσεις στους ξενοδόχους για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1233 ΦΟΡΕΣ

Συστάσεις προς τους ξενοδόχους απηύθυνε το ΚΕΛΠΝΟ για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση φαινομένων εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε τουρίστες ή προσωπικό.

Το ΚΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας ενημερώνονται καθυστερημένα για την εμφάνιση κρουσμάτων σε ξενοδοχεία της χώρας και η λήψη μέτρων σε ορισμένες περιπτώσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης είναι ελλιπής.
Όπως επισημαίνει το Κέντρο, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνές οι γαστρεντερίτιδες ιδιαίτερα σε άτομα που ταξιδεύουν και αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και περιβάλλον. Πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, δηλαδή διάρροια, ναυτία, εμέτους, κοιλιακό άλγος, πιθανόν και πυρετό.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η εμφάνιση φαινομένων γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχεία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, σημειώνει ότι όπως έχει φανεί στο παρελθόν κάποιες φορές τέτοιου είδους συμβάντα ενώ θα μπορούσαν να περιοριστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά πήραν αδικαιολόγητα μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχία τόσο στους ενοίκους όσο και στο προσωπικό των ξενοδοχείων.
Σε περιπτώσεις κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας συστήνει στους ξενοδόχους να επικοινωνούν αμέσως με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και με το ΚΕΛΠΝΟ στα τηλ. 2108899007-064-065-061 ή στο 2105212054.
Για άμεσες ενέργειες από τους ξενοδόχους συστήνει τα παρακάτω:
-Ανεύρεση όλων των ενοίκων ή και του προσωπικού του ξενοδοχείου που έχουν ναυτία, έμετο ή διάρροια, ρωτώντας καθημερινά αν έχουν εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα.

-Ενημέρωση των ενοίκων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και το επιμελές πλύσιμο των χεριών.
-Σύσταση για α) παραμονή των ενοίκων με γαστρεντερίτιδα στο δωμάτιο τους για όσο διαρκούν τα συμπτώματα β) σίτιση εντός των δωματίων και όχι στην τραπεζαρία και γ) σύσταση για αποφυγή χρήσης της πισίνας. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να διατηρούνται έως και 48 ώρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.
-Ενημέρωση του προσωπικού για τήρηση των κανόνων υγιεινής, ιδιαίτερα στο χώρο της κουζίνας του εστιατορίου της πισίνας και σχολαστική απολύμανση των επιφανειών. Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα όσοι εμπλέκονται στο χειρισμό τροφίμων καλό θα είναι σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα να απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους για όσο διάστημα αυτά διαρκούν και για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποδρομή τους.
-Παραπομπή των ασθενών για εκτίμηση της κλινικής τους εικόνας και περαιτέρω αντιμετώπιση στο γιατρό του ξενοδοχείου ή στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.

-Ο προσεκτικός καθαρισμός των δωματίων όπου φιλοξενούνται υγιείς ένοικοι πρέπει να προηγείται του καθαρισμού των δωματίων και των λοιπών χώρων όπου έχουν φιλοξενηθεί ασθενείς.
Τέλος, καλό θα είναι να διατηρείται καθημερινά και για τουλάχιστον 3 ημέρες μικρή ποσότητα από τα τρόφιμα που προσφέρονται στους ενοίκους έτσι ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας να υπάρχει η δυνατότητα του εργαστηριακού τους ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές