Ξεκίνησε το σεμινάριο για τις αεροπορικές εταιρείες

Ξεκίνησε το σεμινάριο για τις αεροπορικές εταιρείες

Ξεκίνησε το σεμινάριο για τις αεροπορικές εταιρείες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 465 ΦΟΡΕΣ

Ξεκίνησε χτες το σεμινάριο με τίτλο «Προσέλκυση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους και Σχεδιασμός Στρατηγικής Διαπραγμάτευσης επ’ ωφελεία των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» που διοργανώνει η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το σεμινάριο το οποίο βασίζεται στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου για λογαριασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απευθύνεται : α) Στους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και τις αερομεταφορές, β) Στους τουριστικούς και αεροπορικούς φορείς της περιοχής μας, γ) Στους επιχειρηματίες που παρέχουν τουριστικές και αεροπορικές υπηρεσίες και αγαθά και δ) Στους φορείς άσκησης γενικής και τομεακής πολιτικής της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται σχετικό σεμινάριο στην Ελλάδα ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άσκηση διαπραγμάτευσης (negotiation role play) με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους που θα γίνει την Παρασκευή με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Eισηγητές στο σεμινάριο είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης και Διευθυντής του ΕΤΕΜ Αν. Καθηγητής Δρ Ανδρέας Παπαθεοδώρου με μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα για στελέχη τουριστικών και αεροπορικών επιχειρήσεων, ο Δρ. Παύλος Αρβανίτης, Διδάκτωρ Οικονομικής Γεωγραφίας των Αερομεταφορών (Παν. Αιγαίου) μέλος του ΕΤΕΜ και η Υποψήφια Διδάκτωρ Παν. Αιγαίου κα Μαρίνα Ευθυμίου επίσης μέλος του ΕΤΕΜ.

Σημειώνεται ότι η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στην περιφέρεια όπου έγινε αναφορά σε όλες τις εταιρίες χαμηλού κόστους που εξετάστηκαν. Κατατέθηκαν τα στοιχεία που αφορούσαν αναλυτικά κάθε μία από αυτές και η επιτροπή κατήρτισε πίνακα στον οποίο κατέγραψε το πτητικό έργο , το στόλο την οικονομική εκτίμηση της εταιρίας και την οικονομική εκτίμηση της χώρας προέλευσης. Από τις 18 εταιρίες που εξέτασε εξέφρασε θετική γνώμη για τις 13 με τις οποίες εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του σεμιναρίου, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία δυναμική εμφάνιση Κινέζικων αεροπορικών εταιριών ακόμα και low coast, και αποτυπώθηκε η αλληλεξάρτηση του ΑΕΠ με την κερδοφορία των αεροπορικών εταιριών.

Το 2001 όπως έγινε γνωστό οι αεροπορικές εταιρίες κατέγραψαν ζημιές σε ύψος 15 δις ευρώ, ενώ ενδεικτικά υπογραμμίστηκε ότι το 2010 το κέρδος τους ανήλθε σε 8 δις και το 2011 σε 6 δις. Από το 1990 έως και το 2012 το ισοζύγιο ωφέλειας των εταιριών ήταν μηδέν ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το 2012 υπήρχαν σε λειτουργία περίπου 16.000 αεροσκάφη, και κατ εκτίμηση το 2032 ο αριθμός τους θα ανέλθει σε περίπου 33.000 σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 109%. Επίσης οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες καθώς διάφορα γεγονότα ανατρέπουν το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τους, φέροντας ως παράδειγμα το ηφαίστειο της Ισλανδίας που πριν μερικά χρόνια είχε καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου