Το ΙΚΑ δέσμευσε το ΑΦΜ του Δήμου και δεν μπορεί να εισπράξει

Το ΙΚΑ δέσμευσε το ΑΦΜ του Δήμου και δεν μπορεί να εισπράξει

Το ΙΚΑ δέσμευσε το ΑΦΜ του Δήμου και δεν μπορεί να εισπράξει

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 716 ΦΟΡΕΣ

• Λόγω των υποχρεώσεων της ΑΔΕΚΤ, της “Ρόδων ΑΕ” και της ΑΔΕΚΑΜ • Αυτό που έγινε είναι παράνομο, δηλώνει ο Δήμαρχος Στ. Κουσουρνάς

Το ΙΚΑ δέσμευσε το ΑΦΜ του Δήμου της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι είναι συνεπής στις πληρωμές του, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή δυσλειτουργία και κυρίως στο θέμα των εισπράξεων!

Το μείζον αυτό πρόβλημα αποκάλυψε, χθες, ο Δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουρνάς, μια και συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό.

Εξήγησε, λοιπόν: «Παρά το ότι ο Δήμος Ρόδου είναι από τους συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο ΙΚΑ, έχει πληρώσει αρκετά χρήματα των προηγούμενων Δήμων και των Νομικών Προσώπων που έχουν έρθει στο Δήμο, δηλαδή τις δομές που είχαμε ή στον Πολιτισμό ή τις Κοινωνικές δομές και χρωστούσαν χρήματα στο Δήμο, έρχεται το ΙΚΑ με μία δική του ερμηνεία και λέει ότι εμείς πρέπει, υποχρεωτικά, να αναλάβουμε και τις υποχρεώσεις της ΑΔΕΚΤ, της “Ρόδων Α.Ε.”, της ΑΔΕΚΑΜ κτλ. και μας έχει “μπλοκάρει” το ΑΦΜ»!

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, και με έγγραφα και με παραστάσεις του κ. Τσουκαλά (σ.σ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών) στο ΙΚΑ, προσπάθησαν να τους πείσουν ότι είναι μία λάθος ερμηνεία διότι ο νόμος λέει ξεκάθαρα δύναται το δ.σ.-και το συζήτησαν και στο δ.σ.-όταν έχει την οικονομική ευχέρεια να το κάνει.

Έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ΙΚΑ το ερμηνεύει υποχρεωτικά και, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, «πρόκειται ξεκάθαρα για λάθος ερμηνεία δική τους».

Επειδή, όμως, δεν λύνεται το θέμα, ο ίδιος επιχείρησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο οποίος, όμως, βρίσκεται σε διακοπές και ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να γίνει επίσκεψη στην Αθήνα ώστε να υπάρξει ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή του Δήμου διότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν έσοδα τα οποία μπορούν να εισπράξουν αλλά λόγω αυτής της εμπλοκής δεν έχουν φορολογική ενημερότητα εξαιτίας των οφειλών που εμφανίζονται προς το ΙΚΑ.

Και δήλωσε, στη συνέχεια:
«Εμείς θεωρούμε ότι δεν χρωστάμε τίποτα στο ΙΚΑ, είμαστε τακτικοί, πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις. Αυτό που κάνει το ΙΚΑ είναι για εμάς παράνομο, παράτυπο και το έχουμε πει και γραπτά και με τη νομική μας υπηρεσία.

Δεν θέλω να φθάσουμε…στα άκρα, πιστεύω να γίνει κατανοητό από το ΙΚΑ και να επιλυθεί το πρόβλημα διότι τριάμισι χρόνια ήμαστε συνεπείς, δεν μπορεί τώρα, την τελευταία στιγμή, να βγάζουν τέτοιο αξίωση για το Δήμο, να πληρώσει υποχρεώσεις που δεν είναι υποχρεωτικές, είναι δυνητικές»!

Σημειώνεται ότι οι οφειλές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο της ΑΔΕΚΤ ανέρχονται στα τριάμισι εκατομμύρια ευρώ διότι το κεφάλαιο είναι 1,7 εκατ. ευρώ και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις είναι άλλα τόσα και αυξάνονται συνέχεια.

Για την ΑΔΕΚΑΜ ενδέχεται ακόμη να μη γνωρίζει ο Δήμος σε τι ύψος ανέρχο-νται οι οφειλές διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εμπλοκή, και δικαστική, έχουν σφραγίσει τα βιβλία και δεν μπορεί ο Δήμος να έχει πρόσβαση. Ως προς τη «Ρόδων» την παλιά, μέσω του διαχειριστή υπάρχει ρύθμιση και γίνονται σταδιακές πληρωμές.

Όσο για το τι σημαίνει η δέσμευση του ΑΦΜ στην πράξη, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα από τους Κρατικούς πόρους, τα τέλη μέσω της ΔΕΗ κτλ.

Ωστόσο, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή έσοδα από τις κοινωνικές δομές και για να τα πάρουν πρέπει να έχει ο Δήμος και φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα. Ακόμη, έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια και έχουν διάφορα έργα επειδή πρόκειται για μία επιχορήγηση του Δήμου, για να τα εισπράξουν θέλουν φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα και αυτά έχουν μπλοκαριστεί εδώ και μία εβδομάδα.

«Αυτό είναι άδικο για το Δήμο από μεριάς του ΙΚΑ», κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο