Βιωματικό φροντιστήριο για τη... συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Βιωματικό φροντιστήριο  για τη... συμπλήρωση  του μηχανογραφικού δελτίου

Βιωματικό φροντιστήριο για τη... συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1004 ΦΟΡΕΣ

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα από παιδιά, γονείς και καθηγητές πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, ανοιχτό βιωματικό σεμινάριο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου 2014, στο ξενοδοχείο Grand Hotel. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν τα Φροντιστήρια Β΄βάθμιας Εκπ/σης Δωδ/σου, στο πλαίσιο της υπεύθυνης ενημέρωσης και στήριξης των μαθητών στην υποβολή ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου.

Αναφερόμενος στη σημασία της διαδικασίας, ο πρόεδρος φροντιστών Δωδ/σου κ. Αθανάσιος Βυρίνης τόνισε ότι: «Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών, αποτελεί την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας των μαθητών, κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν καθοριστικές επιλογές, οι οποίες θα χαράξουν την παραπέρα πορεία τους. Επομένως, θεωρείται εξίσου σημαντικό στάδιο, όσο και της γραπτής εξέτασης των πανελληνίων. Δεν αρκεί να θέλεις, αλλά πρέπει και να ξέρεις που και πως μπορείς να φτάσεις».

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος προγραμμάτων συμβουλευτικής – επαγγελματικού προσανατολισμού και διευθυντής του εκπαιδευτικού κόμβου edu4u, κ. Απόστολος Κουτρουμπέλης.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, πρόβαλε αλληγορικά βιντεάκια προκειμένου να εγείρει τα ουσιώδη ερωτήματα: «Τι πραγματικά με ενδιαφέρει; Τι με ικανοποιεί; Τι μπορώ να σπουδάσω; Με ποιο αντικείμενο θέλω να ασχοληθώ; Σε ποιο επαγγελματικό τομέα να επενδύσω;» Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στα κριτήρια ορθής επιλογής σχολής, με στρατηγική που θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην τελική επίτευξη των στόχων του μαθητή.

«Με μια βεβιασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού», ανέφερε χαρακτηριστικά, «διακυβεύονται κόποι, αγώνες ζωής αλλά και βέβαια αρκετά έξοδα. Ειδικότερα μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και των πολλαπλών αλλαγών που έχουν επέλθει, έχουμε σημαντική μεταβολή στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και έχει διαμορφωθεί πλέον μια εντελώς νέα πραγματικότητα στο χώρο της Γ’ θμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στις σπουδαστικές και επαγγελματικές επιλογές των υποψηφίων».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προοπτικές των επαγγελμάτων στην ελληνική αγορά εργασίας, υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία ανά επιστημονικό πεδίο, στα επαγγελματικά δικαιώματα και τις ανατροπές που έχουν γίνει, στις ειδικές κατηγορίες, στις βάσεις εισαγωγής και στις δυνατότητες για μετεγγραφές

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού 2014 και της μεθοδολογίας συμπλήρωσής του. Έγινε ιδιαίτερη μνεία για τις παγίδες που κρύβει, αλλά αναδείχθηκαν και οι έξυπνες επιλογές που επιφυλάσσει.

Κατά τη διάρκεια της προσομοιωτικής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές, ο κ. Παύλος Παύλου αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε τις ευκαιρίες για σπουδές που προσφέρει η Κύπρος είτε σε κρατικά είτε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ακολούθησε από τον κ.Κουτρουμπέλη η ανάλυση των συνηθέστερων λαθών που προέκυψαν από την επεξεργασία των πρόχειρων μηχανογραφικών και υποδείχθηκαν κάποια μυστικά. Επίσης, έγινε μια εκτίμηση όσον αφορά στις αναμενόμενες βάσεις 2014, καθώς και στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Λίγο πριν το τέλος, ο κ. Βυρίνης ανακοίνωσε την προσφορά του κ. Παύλου (για δεύτερη συνεχή χρονιά), δύο υποτροφιών σπουδών, συνολικής αξίας 50.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην πρώτη σχολή αρεσκείας τους, σε ισάριθμους μαθητές των δυσπρόσιτων ακριτικών περιοχών της Δωδεκανήσου.

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία διατυπώθηκαν εξατομικευμένα ερωτήματα και δόθηκαν αντίστοιχες απαντήσεις.
Τα φροντιστήρια παραμένουν ανοικτά μέχρι και την ολοκλήρωση της υποβολής των ηλεκτρονικών μηχανογραφικών δελτίων στο υπουργείο (λήξη προθεσμίας στις 14 Ιουλίου), προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές στη συμπλήρωσή τους.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη