Ζωντανή διατηρείται η ελληνική γλώσσα στην Αμερική χάρη στις προσπάθειες της Ομογένειας

Ζωντανή διατηρείται η ελληνική γλώσσα στην Αμερική χάρη  στις προσπάθειες της Ομογένειας

Ζωντανή διατηρείται η ελληνική γλώσσα στην Αμερική χάρη στις προσπάθειες της Ομογένειας

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1915 ΦΟΡΕΣ

Ζωντανή κρατιέται η «φλόγα» του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική, κυρίως μέσα από τους εκπαιδευτικούς της ομογένειας που επί δεκαετίες αφιερώθηκαν στην προσπάθεια αυτή.

Ένας τέτοιος εκπαιδευτικός της ομογένειας της Αμερικής είναι και ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου από τη Νίσυρο ο οποίος και φέτος έκανε αυτό που κάνει εδώ και 25 χρόνια, έφερε φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ομογενείς αλλά και Αμερικανούς, να γνωρίσουν τα νησιά μας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια.

Καταρχήν, ο ίδιος, απόφοιτος του Βενετοκλείου Γυμνασίου, είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών μελετών Αμερικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1990. Εκτός του Ινστιτούτου, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη και Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης, «ο Προμηθεύς». Σημειώνεται ότι, αυτός, είναι ο μόνος επαγγελματικός σύλλογος Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αμερική και ιδρύθηκε το 1975. Ακόμη, είναι ιδρυτής και Διευθυντής του μοναδικού ελληνικού Λυκείου που υπάρχει στην Αμερική, του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην Αστόρια.

Επίσης, ίδρυσαν και το πρώτο ελληνικό απογευματινό γυμνάσιο στην ενορία Ανάληψη ενώ ο Σύλλογος έχει κάνει πολλά έργα. Για παράδειγμα, υπάρχει σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, του μεγαλύτερου Eλληνοαμερικανού επιστήμονα.

Συναντήσαμε τον κ. Τριανταφύλλου μία ημέρα πριν αναχωρήσει μαζί με το γκρουπ των 12 φοιτητών που έφερε φέτος και είναι έκδηλο το πάθος με το οποίο αγωνίζεται όχι μόνο εκείνος αλλά και πολλοί στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής για να διατηρήσουν εκεί “ζωντανή” την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας αλλά και να συσφίξουν τους δεσμούς με την πατρίδα.

«Ήμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην πατρίδα μας, τη Ρόδο. Η αγάπη μας προς την πατρίδα είναι αμείωτη. Βρισκόμαστε εδώ, για ακόμα μία φορά, να μυήσουμε τους νέους στην ελληνική ιστορία, στον πολιτισμό της Δωδεκανήσου, να αναπτύξουμε τη γλώσσα περισσότερο και να εκτιμήσουν την αξία του πολιτισμού μας και την ομορφιά των νησιών μας», λέει χαρακτηριστικά.

Για 25 χρόνια, όπως είναι γνωστό, το Ινστιτούτο Δωδεκανησιακών μελετών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και φέρνει εδώ φοιτητές, μαθητές, καθηγητές και δασκάλους, ομογενείς αλλά και Αμερικανούς, διότι ο σκοπός του Ινστιτούτου, όπως λέει, είναι να προωθήσει και το φιλελληνισμό μεταξύ των Αμερικανών εκπαιδευτικών αλλά και την αγάπη προς την πατρίδα, προς τα νησιά μας, μεταξύ των ομογενών νέων της Αμερικής και των ομογενών καθηγητών.

Μάλιστα, του χρόνου, θα γιορτάσουν τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του μοναδικού αυτού συλλόγου των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης και έχουν αρκετά σχέδια για να πραγματοποιηθεί εδώ ο πανηγυρικός εορτασμός και να γίνει μία εκπαιδευτική εκδρομή εδώ για ομογενείς εκπαιδευτικούς από τα Ελληνικά Σχολεία της Αρχιεπισκοπής.

Φέτος, ο κ. Τριανταφύλλου, έφερε ένα μικρό γκρουπ 12 ατόμων από τη Φλόριντα, το Οχάιο και τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι είναι Αμερικανοί και ομογενείς, μαθαίνουν Ελληνικά, τους αρέσει ο πολιτισμός και έχουν ως στόχο να προωθούν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη γνώση της ιστορίας της Δωδεκανήσου και σε ευρύτερη κλίμακα.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφύλλου:
«Εμάς τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στην Αμερική, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναλύσουμε και να δώσουμε να καταλάβουν όλα τα παιδιά, είτε Ελληνόπουλα είναι είτε της Αμερικής, την επιρροή που είχε και έχει ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική σκέψη και η ελληνική γλώσσα σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή, δεν φέρνουμε τα παιδιά εδώ να μάθουν την ελληνική γλώσσα απλώς, αλλά να αντιληφθούν, να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη επιρροή που έχει η ελληνική σκέψη και η ελληνική γλώσσα παγκόσμια».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι στους μαθητές μιλούν για την ελληνική ρίζα σε αγγλικές λέξεις και με την ετυμολογία τους δείχνουν πώς παράγονται οι αγγλικές λέξεις και, μ’ αυτό τον τρόπο, ο αμερικανός φοιτητής αντιλαμβάνεται την αξία της ελληνικής γλώσσας.

Ρωτήσαμε τον ίδιο εάν η σχέση των Ελληνόπουλων τρίτης και τέταρτης γενιάς με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό παραμένει “ζωντανή” ή φθίνει με την πάροδο των χρόνων.

Ο κ. Τριανταφύλλου λέει, καταρχήν, ότι αυτό ποικίλει ανάλογα με την περιοχή της Αμερικής. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι, τώρα, έχουν μεγαλύτερη επαφή με την πατρίδα απ’ ό,τι παλαιότερα επειδή υπάρχουν πολλά Κέντρα και σχολεία που έχει ιδρύσει η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής ενώ υλοποιούνται και πολλά προγράμματα, π.χ. από την ΑΧΕΠΑ.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σύλλογοι που έχουν αρχίσει προγράμματα όπως, ο Σύλλογος των Νισυρίων έχει αρχίσει από πέρυσι και στέλνει παιδιά στη Νίσυρο που δεν είχαν πάει ποτέ και όλα τα έξοδα πληρωμένα από το Σύλλογο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Σημαντικό είναι, ακόμη, ότι η Αρχιεπισκοπή προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα κέντρο προετοιμασίας κατάρτισης και πιστοποίησης ομογενών εκπαιδευτικών, δασκάλων, ώστε να στελεχωθούν τα σχολεία αφού υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία σε ενορίες και κοινότητες αλλά δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και είναι δύσκολο να έρχονται στην Ελλάδα. Η πρόταση είναι να ιδρυθεί αυτό στη Νέα Υόρκη, στο Κουίνς Κόλετζ στο οποίο υπάρχει Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου, υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν τελειώσει το ελληνικό γυμνάσιο και πηγαίνουν στην Αμερική και ειδικεύονται σε διάφορους κλάδους που έχουν σχέση με την ελληνική γλώσσα και αυτοί θα μπορούσαν να πάρουν κάποια μαθήματα στο κέντρο αυτό για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις και να διδάξουν στα ελληνικά σχολεία. Ένα από τα σχέδιά τους είναι να υπάρξει συνεργασία του Συλλόγου και της Αρχιεπισκοπής με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να δημιουργήσουν το Κέντρο αυτό.

Άλλο ένα πρόγραμμα είναι αυτό της ανταλλαγής εκπαιδευτικών δηλαδή πως μπορούν να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικούς από τα Δωδεκάνησα και από τα ελληνικά σχολεία της Αμερικής και να τους φέρνουν εδώ.

Σημειώνεται ότι, ο ίδιος, κάνει αυτό το πρόγραμμα από το 1990, δηλαδή φέρνει φοιτητές, μαθητές και δασκάλους στα Δωδεκάνησα και υπολογίζεται ότι, μέχρι σήμερα, έχει φέρει εδώ γύρω στους 1250 φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Κλείνοντας, λέει ο κ. Τριανταφύλλου:
«Μια επίσκεψη στα νησιά μας αναζωογονεί το πνεύμα, την ψυχή, το σώμα. Δηλαδή, η φυσική καλλονή που έχουν τα νησιά μας αλλά και η ιστορία, τον συνδυασμό αυτών των δύο, δεν τα βρίσκει κανένας πουθενά. Τα νησιά μας είναι μοναδικά στο συνδυασμό φυσικής καλλονής και ιστορικής γνώσης».

Δεν παραλείπει, επίσης, να τονίσει ότι οι περισσότεροι Δωδεκανήσιοι δεν γνωρίζουν την εκπαιδευτική προσφορά των Δωδεκανησίων εκπαιδευτικών στην Αμερική. Γι’ αυτό, θα μπορούσαν να τιμηθούν με αφορμή και τον πανηγυρικό εορτασμό του συλλόγου τους του χρόνου, εκτός από τον ίδιο και οι εκπαιδευτικοί: Τιμολέων Κόκκινος, Ηλίας Διακολιός και κα Σπλακούνια που πρόσφεραν στην εκπαίδευση της ομογένειας για δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου είναι Ροδίτισσα εκπαιδευτικός και πρόκειται για την κα Ελευθερία Οίκουτα από τον Αρχάγγελο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς