Καθημερινό φαινόμενο οι αποβάσεις παράνομων μεταναστών στα νησιά

Καθημερινό φαινόμενο οι αποβάσεις παράνομων μεταναστών στα νησιά

Καθημερινό φαινόμενο οι αποβάσεις παράνομων μεταναστών στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 425 ΦΟΡΕΣ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως από το Σάββατο 12 Ιουλίου έως και χθες συνολικά στην περιοχή μας αφίχθηκαν 196 παράνομοι μετανάστες

Τελειωμό δεν έχουν οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται πλέον κατά καραβιές από τα απέναντι παράλια στα νησιά μας! Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως από το Σάββατο 12 Ιουλίου έως και χθες συνολικά στην περιοχή μας αφίχθηκαν 196 παράνομοι μετανάστες στα νησιά, Τήλο, Σύμη, Κάλυμνο, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!

Πιο συγκεκριμένα,
Στον εντοπισμό και τη διάσωση, τριάντα πέντε (35) παράνομων μεταναστών προέβη, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή Β.Α. της ν. Αγαθονησίου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενημέρωσης από το στρατιωτικό παρατηρητήριο του Αγαθονησίου, πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ μετέβη στην περιοχή όπου εντόπισε πνευστή βάρκα με ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών. Οι λαθρομετανάστες, στη θέα του πλωτού περιπολικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, έσκισαν τη βάρκα, με αποτέλεσμα την έντονη εισροή υδάτων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των τριάντα πέντε (35) παράνομων μεταναστών(18 άνδρες, 08 γυναίκες, 09 ανήλικα παιδιά), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αγαθονησίου όπου και συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Πάτμου, ενώ η πνευστή βάρκα βυθίστηκε.
Επίσης άλλα 18 άτομα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν χθες τα ξημερώματα από λιμενικούς στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, κοντά στην οριογραμμή.

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση που έγινε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο του Φαρμακονησίου, πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ έσπευσε στην περιοχή όπου και εντόπισε μία φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν αρκετοί παράνομοι μετανάστες.
Μόλις οι αλλοδαποί είδαν τους λιμενικούς, κατά την συνήθη μέθοδο, έσκισαν την βάρκα και έπεσαν στην θάλασσα.

Οι 18 αλλοδαποί που προέρχονταν από τα απέναντι παράλια, διασώθηκαν από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου, όπου και συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ αναμένεται να μεταβούν στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, για διενέργεια προληπτικού υγειονομικού ελέγχου.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
Σημαντικός όμως ήταν και ο αριθμός των λαθρομεταναστών – 68 στο σύνολο- που εντοπίστηκαν στην Σύμη χθες τα ξημερώματα. Πρόκειται για 47 άνδρες και 13 γυναίκες που συνόδευαν 8 παιδιά και οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα από τους αστυνομικούς του νησιού. Και για αυτήν την υπόθεση διενεργείται προανάκριση.

Επίσης προχθές το απόγευμα συνελήφθησαν στην Κάλυμνο από αστυνομικούς του νησιού 18 υπήκοοι Συρίας (5 άνδρες και 7 γυναίκες που συνόδευαν 6 παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Συλλήψεις μετά από καταδίωξη στην Κάλυμνο
Μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 12 Ιουλίου εντοπίστηκαν κοντά στην Κάλυμνο και διασώθηκαν από λιμενικούς άλλοι 12 παράνομοι μετανάστες, ενώ μαζί τους συνελήφθη και ο αλλοδαπός διακινητής τους.
Ειδικότερα, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε ύποπτο σκάφος, με ικανό αριθμό επιβαινόντων να πλέει στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην νησίδα «Καλόλιμνο».

Το ύποπτο σκάφος στη θέα του πλωτού περιπολικού, παρά τους επανειλημμένους συριγμούς και τα συνεχή προειδοποιητικά σήματα, προέβη σε αιφνίδια αλλαγή πορείας κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.

Ακολούθησε καταδίωξη του σκάφους ενώ στο σημείο κατέπλευσαν προς παροχή συνδρομής ακόμη δύο (02) πλωτά περιπολικά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τελικά, το εν λόγω σκάφος ακινητοποιήθηκε από πλήρωμα πλωτού περιπολικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου. Άμεσα περισυνελέγησαν δώδεκα (12) παράνομοι μετανάστες και ο φερόμενος ως διακινητής τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου όπου και συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω φουσκωτό σκάφος.

Εγκαταλείφθηκαν στα βράχια
Τραγικές ήταν οι ώρες που πέρασαν 45 παράνομοι μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν, κυριολεκτικά, στο έλεος του Θεού από τους διακινητές τους, οι οποίοι τους αποβίβασαν σε βραχώδη ακτή της Τήλου!

Οι 44 υπήκοοι Συρίας μεταξύ των οποίων 25 άνδρες και 12 γυναίκες που συνόδευαν 7 παιδιά, καθώς και ο ένας Αφγανός εντοπίστηκαν τελικά το απόγευμα του Σαββάτου 12 Ιουλίου από ψαράδες του νησιού.

Οι καιρικές συνθήκες ζόρικες, αφού στην περιοχή έπνεαν ενισχυμένοι άνεμοι και δυσχέραιναν το έργο της διάσωσης των παράνομων μεταναστών. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο νησί της Τήλου όπου και τους φιλοξένησαν οι κάτοικοι και οι φορείς.

Το ταξίδι και αυτών των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια για ένα καλύτερο αύριο, να ζήσουν το όνειρο τους, που στην πορεία όμως μετατράπηκε σε εφιάλτη!
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη «φουρνιά» μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα στην Τήλο.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών