Υπάρχει πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των ελαιοτριβείων

Υπάρχει πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των ελαιοτριβείων

Υπάρχει πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των ελαιοτριβείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 370 ΦΟΡΕΣ

Φαίνεται ότι έγιναν ελάχιστα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της λειτουργίας τους

Η λειτουργία των ελαιοτριβείων με τις προδιαγραφές που θέτουν οι νέοι νόμοι, συζητήθηκε αναλυτικά στην χτεσινή συνάντηση που είχαν στην περιφέρεια οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοί τους σε όλο το νησί της Ρόδου.

Όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση που έγινε με την παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Φώτη Χατζηδιάκου και Αντώνη Χατζηιωάννου οι προβληματισμοί παραμένουν, ενώ φαίνεται ότι έγιναν ελάχιστα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Οι παριστάμενοι κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους ζητώντας μάλιστα περεταίρω παράταση ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν όσα προβλέπουν οι νόμοι καθώς όπως εξήγησαν πολλοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος που επιβάλλουν οι νέοι τρόποι λειτουργίας.

Μάλιστα όπως είπαν τα δύο τελευταία χρόνια η παραγωγή ήταν μηδαμινή και πολλά από τα ελαιοτριβεία δε λειτούργησαν, με αποτέλεσμα τα έσοδά τους να είναι ελάχιστα.

Από την άλλη οι προθεσμίες εκπνέουν, ενώ δεν έχουν πάρει και την επιστροφή του ΦΠΑ για να μπορέσουν με αυτά τα χρήματα να προβούν στις αλλαγές που απαιτούνται.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε ήταν η διάθεση του πυρήνα, καθώς το πυρηνελαιουργείο δεν μπορεί να δεχτεί πυρήνα από όλες τις μονάδες, ενώ όπως επισημάνθηκε και από τον κ. Χατζηδιάκο η λιγότερο κοστοβόρα λύση είναι η χρήση δεξαμενής (λακκούβας όπως είναι πιο γνωστή).

Πάντως κάποιοι πρότειναν να δημιουργηθούν τέτοιες δεξαμενές που θα εξυπηρετούν από κοινού 3 ή 4 ελαιοτριβεία όμως όπως υπογραμμίστηκε θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος μακριά από κατοικημένη περιοχή και υδροφόρους ορίζοντες.

Επίσης τέθηκε και το ζήτημα της μεταφοράς των λυμάτων, τόσο επειδή δεν υπάρχει πιστοποιημένο βυτίο όσο και επειδή υπάρχει προβληματισμός για το ποιος θα αναλάβει το κόστος.

Όπως τονίστηκε οι υπεύθυνοι των ελαιοτριβείων είναι τελικά εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιον τρόπο λειτουργίας θα επιλέξουν για τις μονάδες τους όμως μέχρι σήμερα η πλειοψηφία δεν προχώρησε σε όσα προβλέπει ο νόμος. Πάντως στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ήδη δόθηκαν δύο παρατάσεις και 3η δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς