Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 551 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία με την τρόικα για την κατάργησή του

Άκρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες για την τύχη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά (και καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει), το θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόϊκα και υπήρξε συναίνεση και από το υπουργείο Οικονομικών!
Επί του θέματος, αναμέ-νονται εξελίξεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει εκ νέου η τρόικα, αλλά τα πράγματα κρίνονται άκρως ανησυχητικά. Εάν πράγματι αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες περί συναίνεσης, τότε θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση, σε ολόκληρο το Αιγαίο για να αποτραπούν τα όποια σχέδια και μεθοδεύσεις.

Το γεγονός άλλωστε ότι μέχρι τώρα, παρά τον διακαή πόθο των “μανδαρίνων” του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταργηθεί οφείλεται στην σθεναρή αντίσταση που υπήρξε.
Τα πράγματα πάντως βρίσκονται πλέον σε κομβικό σημείο και θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά.

Ήδη σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία στην Αθήνα, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θεωρείται τετελεσμένο γεγονός από 1ης Ιανουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές πά-ντως διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοια απόφαση, παραδέχο-νται όμως ότι το θέμα κατάργησής τους, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.

Οι επόμενες εβδομάδες, εκ των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την τύχη των μειωμένων συντελεστών, από τους οποίους εν πολλοίς εξαρτάται η τύχη της τοπικής οικονομίας.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Αναλυτικότερα, οι επαφές που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, άναψαν το πράσινο φως για προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν:

1. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19-21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες από 1.1.2015 η οποία θα επιφέρει:

Ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, εισιτήρια (αστικών, υπεραστικών συγκοινωνιών, ταξί, αερομεταφορών, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμων) ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, επισκευές παλαιών κατοικιών, από 13 σε 19% ή 21%. Επίσης, κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

2. Παράταση επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2015.

3. Κατάργηση πλείστων όσων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με ένταξή τους στο ενιαίο "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" που θα καταβάλλεται σε ετήσια πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα έως 4.800 ευρώ.

Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ (σήμερα υπάγονται 750.000 οικογένειες με εισοδήματα έως 45.000 ευρώ, 48.000 ευρώ ή 51.000 ευρώ αναλόγως αριθμού προστατευομένων τέκνων), επιδόματα ανεργίας, φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ (οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από δεύτερο και εξής), επίδομα θέρμανσης (σε ετήσια εισοδήματα έως 40.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) θα καταργηθούν.

Στη θέση τους, θα χορηγείται ένα και μόνο κοινωνικό επίδομα και μόνο σε πλήρως εξαθλιωμένους με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 4.800 ευρώ! Και πάλι, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία ακινήτων που κατέχει ο δικαιούχος δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται από 90 έως 400 ευρώ, αναλόγως οικογενειακής κατάστασης. Για παράδειγμα, έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει 180 ευρώ, η σύζυγος 90 ευρώ και κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ μηνιαίως ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι δικαιούχοι μελετάται να έχουν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα σίτισης, κατάρτισης και απασχόλησης.

4. Διευκόλυνση διαδικασιών εκποίησης ακίνητης περιουσίας όσων χρωστούν σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Υπερχρεωμένοι μικροεπιτηδευματίες, μικροέμποροι, επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες εξαθλιωμένων από υπέρογκα χαράτσια και μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, θα χάνουν ευκολότερα την ακίνητη περιουσία τους, καθώς οι πλειστηριασμοί των σπιτιών τους θα διενεργούνται με τιμές εκκίνησης στα 2/3 ή στο 1/3 των αντικειμενικών τους αξιών.

5. Ρύθμιση της εξόφλησης των "κόκκινων δανείων" των νοικοκυριών προς τράπεζες με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των τελευταίων είτε με εξασφάλιση αποπληρωμής μεγάλου μέρους των συσσωρευθεισών τεράστιων οφειλών με τα "πανωτόκια" είτε με εκποίηση ακίνητης περιουσίας οφειλετών.

6. Εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο ώστε οι αποδοχές να καθορίζονται με τα λεγόμενα κριτήρια αποδοτικότητας.

Τα παραπάνω μέτρα συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο και να νομοθετηθούν ως το τέλος του έτους ώστε να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2015. Ακόμη, συμφωνήθηκε να θεσπιστεί έως 7 Αυγούστου και η 2η δέσμη των 6 προαπαιτούμενων για αποδέσμευση και της 2ης δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" απομένει η νομοθέτηση για:

1. Συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για ταμεία που δεν ανήκουν σήμερα στο ΕΤΕΑ.
2. Δάση.

3. Μείωση διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
4. Κατάργηση από 1.1.2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικές συντάξεις ταμείων αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας.
5. Χρηματοδότηση κομμάτων, "δήλωση και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων" για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι "υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς".

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι "εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι 'αμερικανικός Αύγουστος'".

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι