Η απέλαση των Εβραίων της Ρόδου και Κω

Η απέλαση των Εβραίων της Ρόδου και Κω

Η απέλαση των Εβραίων της Ρόδου και Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 486 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου συμμετείχε ενεργά στο Διεθνές Συμπόσιο «H Απέλαση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω: 1944-2014» που είχε ως θέμα το Ολοκαύτωμα των Δωδεκανησίων Εβραίων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ακταίον» και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά το χρονικό διάστημα από τις 22 έως 24 Ιουλίου με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ρόδου και της Κω και τη μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τη διοργάνωση ανέλαβαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, τα Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου.

Το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. συμμετείχε με την εισήγηση που παρουσίασε ο βιβλιοθηκονόμος του Αργύρης Κόσκορος, η οποία είχε ως θέμα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου κατά την περίοδο της ιταλικής διοίκησης, που φυλάσσεται και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.

Παρουσιάστηκαν η ιστορία του συγκεκριμένου αρχείου, οι ενέργειες του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. για την καταγραφή, ταξινόμηση και την αποκατάστασή του, η σπουδαιότητα που αυτό έχει για την ιστορική έρευνα, η σημασία του ως τεκμήριο μνήμης, καθώς και μια σειρά από έγγραφα που αφορούν την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας κατά τη διάρκεια της δραματικότερης περιόδου της μακραίωνης παρουσίας της στο νησί της Ρόδου, που έληξε με την εφαρμογή του σχεδίου της «τελικής λύσης» και στα Δωδεκάνησα τον Ιούλιο του 1944.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο στους τομείς της ιστορίας, των επιστημών της πληροφόρησης, της τεκμηρίωσης και της εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, καθώς επίσης και να μοιραστούν τα αποτελέσματα των εργασιών τους με το ευρύτερο κοινό της Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο