Ο αγωνιστής της Φατάχ στη Ρόδο

Ο αγωνιστής  της Φατάχ στη Ρόδο

Ο αγωνιστής της Φατάχ στη Ρόδο

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2448 ΦΟΡΕΣ

Ο Νασέρ Αλ Ασουάντ, μιλά για το λαό του, για τα νεκρά παιδιά, για τον αγώνα των Παλαιστίνιων για ανεξαρτησία

Παιδιά νεκρά στους δρόμους της Ράφα, της πόλης Τουλκάρεμ, όλο και περισσότερα, όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες. Το δράμα των Παλαιστινίων δεν έχει τέλος, οι σφαγές συνεχίζονται, οι αεροπορικές επιδρομές αφήνουν συντρίμμια και πτώματα, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτα να αντιτάξουν γι’ αυτό ζώνονται τα εκρηκτικά και μεταβάλλονται οι ίδιοι σε βόμβες!
Μόνο τα παιδιά που πετούν πέτρες, μόνο αυτά ξέρουν να σου πουν την αλήθεια!
Ο Νασέρ Αλ Ασουάντ, ήταν προχθές το βράδυ στην πλατεία Κύπρου αυτός που έδινε τον παλμό στη συγκέντρωση της οργής και αλληλεγγύης για τη Γάζα ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ο ένας από τους 10 Παλαιστίνιους που ζουν στη Ρόδο και βγαίνει σήμερα να μιλήσει με το όνομα και τη φωτογραφία του, αγνοώντας τον πιθανό κίνδυνο γιατί όπως λέει, η δική του η ζωή δεν κοστίζει πιο πολύ από τις ζωές των παιδιών της Γάζας!

Από πού είσαι, πού βρίσκεται η οικογένειά σου;

Είμαι Παλαιστίνιος, γεννήθηκα στη Νότια Παλαιστίνη στο Τουλκάρεμ, σε ένα χωριό. Εκεί ζουν οι γονείς μου, οι δύο αδελφές μου και τα δύο αδέλφια μου. Από τότε που γεννήθηκα, το κράτος που ίδρυσαν το 1948 οι Σιωνιστές θέλει να αφανίσει το λαό μου. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Εβραίους, με τους Σιωνιστές έχουμε. Θέλουμε την ανεξαρτησία της χώρας μας, θέλουμε την απελευθέρωση του λαού μας και της πατρίδας μας, ενός λαού που είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο και προέρχεται από τους αρχαίους Φοίνικες και Ασσύριους.

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια, ήταν διαφορετικά από των άλλων παιδιών!
Έχω δει πάρα πολλά, δεν πέρασα εγώ και τ΄ άλλα παιδιά της Παλαιστίνης όπως περνούν τα παιδιά του κόσμου. Στο σχολείο πηγαίναμε δύο φορές την εβδομάδα λόγω του πολέμου. Βλέπαμε τους Σιωνιστές να έρχονται με βία, οπλισμένοι, πάνοπλοι, να χτυπούν τα παιδιά με σκοπό να τα σκοτώσουν. Τα παιδιά θέλουν να σκοτώνουν για να αφανιστεί αυτός ο λαός. Από τότε που ήρθαμε στη ζωή και ήμασταν παιδιά, μεγαλώσαμε με το φόβο αυτό των Σιωνιστών και της στρατιωτικής συμμορίας που λεγόταν Χαγκάνα. Αυτοί της Χαγκάνα είναι υπεύθυνοι για όλους τους σκοτωμούς. Έχω φωτογραφίες και αποδείξεις, ό,τι βρούνε μπροστά το σκοτώνουν. Αυτοί οι Χαγκάνα έχουν μια ιδεολογία ότι το μεγάλο Ισραήλ είναι η Παλαιστίνη και αν δεν υπάρχουν οι Παλαιστίνιοι ως λαός, όλα τα εδάφη θα είναι δικά τους. Είναι σαν ένα κοπάδι άγριων λύκων απ΄ όπου περάσουν. Από το 1948 έκαναν σφαγές στο Ντεριασίν, στην Κάνα, στο Κοφορκάσεν… Μαζεύανε τα παλικάρια, τα νεαρά αγόρια και τις έγκυες γυναίκες και τις τρυπούσαν την κοιλιά τους. Τους θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός να μπαίνουνε στο διπλανό χωριό, δεν τους ένοιαζε αν ήτανε πρωί ή βράδυ και να ρίχνουν στο ψαχνό, σ΄ όποιον βρουν μπροστά τους. Όλοι έπρεπε να πεθάνουν από το 1948 και μετά, κι αυτός είναι ο στόχος τους μέχρι και σήμερα. Χωριό-χωριό, πόλη-πόλη έχτισαν το κράτος τους πάνω στα πτώματα των Παλαιστινίων.

Πώς θα περιέγραφες τη Γάζα, πώς είναι η πατρίδα σου;
Η Γάζα είναι μια λωρίδα γης αποκλεισμένη γύρω-γύρω. Στα σύνορά της είναι η Ράφα που η μισή ανήκει στην Αίγυπτο και η άλλη μισή στην Παλαιστίνη. Είναι η θάλασσα, κι είναι και το Ισραήλ. Είναι μια μεγάλη φυλακή, κι εμείς είμαστε μέσα.

Γι’ αυτό δίνει αυτόν τον σκληρό αγώνα η Χαμάς;
Η Χαμάς αναγκάζεται να αντιστέκεται. Τη γάτα αν την στριμώξεις σε μια γωνία θα γίνει αγριόγατα, ο άνθρωπος θα γίνει θηρίο. Η Γάζα ανήκει στο Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το Ισραήλ με την πολιτική που ακολουθεί απομόνωσε τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά δεν μπόρεσε να τον ξεριζώσει. Κι ο λαός έγινε αντάρτης μέσα στην πατρίδα του, κι έτσι γεννήθηκε η Χαμάς και η Φατάχ, κι έφτιαξαν τους δύο πόλους που κυβερνούν την Παλαιστίνη. Η λωρίδα της Γάζας είναι μια μεγάλη φυλακή όπου δεν σ΄ αφήνουν να ψαρέψεις, να πας από το ένα χωριό στο άλλο γιατί χρειάζεσαι άδεια και χαρτιά, υπάρχουν φράγματα ανάμεσα στα χωριά, που δεν μπορείς να φύγεις στο εξωτερικό γιατί δεν σε αφήνουν οι Αιγύπτιοι, όχι ο λαός η κυβέρνηση που είναι με το Ισραήλ και τους Αμερικανούς.

Μεγαλώνοντας μπήκες κι εσύ σε ένοπλη ομάδα;
Επειδή είμαι Παλαιστίνιος και αγαπώ την πατρίδα μου όπως όλοι, μπήκα κι εγώ στον αγώνα και δεν με ενδιέφερε σε πια ομάδα θα μπω. Μπήκα στη Φατάχ. Όταν ήμουν 15 χρονών μ΄ έπιασαν οι Σιωνιστές γιατί πετούσα πέτρες και τα μπουκάλια με τις βενζίνες, τα ναπάλμ.

Τι τα κάνουν τα παιδιά όταν τα πιάνουν;
Οι Σιωνιστές όταν πιάνουν κάποιον ή μεγάλο ή μικρό πρώτα πρέπει να του σπάσουν το ηθικό. Σου λένε ότι είσαι σκουπίδι, βρίζουν τη μάνα σου… μετά σε σπάνε στο ξύλο και μετά η Χαγκάνα σε στέλνει σε άλλη φυλακή για να γίνει η ανάκριση από τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτοί ξέρουν πώς να χτυπούν μέχρι του σημείου να ζητάς ο ίδιος το θάνατο. Σε βασανίζουν, είσαι σε απομόνωση, μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό και ύπνο, με φώτα παράξενα που μπορείς να βγεις τρελός.

Εσύ δεν τρελάθηκες!
Από τα 18 μου μέχρι τα 20 έμεινα δύο χρόνια στην απομόνωση. Κάθε μέρα μία ώρα το πρωί και μία το βράδυ μ΄ έβγαζαν σε μια αυλή που πάνω ψηλά φαινόταν φως. Ήμασταν 1.000 άνθρωποι, μόνοι τους ο καθένας σε στενά κελιά που δεν έβλεπες κανέναν, δεν μιλούσες με κανέναν, γιατί ήσουν επικίνδυνος, ήσουν τρομοκράτης. Έγιναν εξεγέρσεις, σκοτώθηκαν πολλοί σύντροφοί μου. Σ’ έβαζαν σ΄ ένα στενό σκαμνάκι που δεν χώραγες με μαζεμένα τα πόδια και τα χέρια δεμένα πίσω και σου περνούσαν μια βρώμικη σακούλα στο πρόσωπο να τη μυρίζεις για να γίνεται η ανάκριση. Σ΄ έβαζαν σε μία ντουλάπα, που είχε φάρδος μόνο είκοσι πόντους, ίσα να χωράς. Ήσουν όρθιος, κι έβαζαν ήχους στη διαπασών που σε τρέλαιναν μέσα σε δύο λεπτά, για να σπάσεις.

Πόσο έμεινες στη φυλακή;
Στα 15 μου μερικούς μήνες, από τα 18 μου έως τα 20 δύο συνεχόμενα χρόνια και μετά με πιάνανε και μ’ αφήνανε για μήνες, μέχρι που συνολικά φυλακίστηκα περίπου πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονται 12.000 Παλαιστίνιοι, οι 300 είναι από 9 χρονών έως 18. Εννιά χρονών παιδιά έχουν καταδικαστεί σε ισόβια γιατί πέταξαν πέτρες. Μέσα σ΄ αυτούς είναι και 300 με 350 γυναίκες, κάποιες είναι έγκυες που γεννούν μέσα στη φυλακή και βγαίνουν δύο χρόνια μετά μαζί με τα παιδιά τους.

Μιλάς με την οικογένειά σου τώρα που πάλι δεν τηρήθηκε η εκεχειρία, που σκοτώνονται άμαχοι;
Μιλάω, μου λένε πως έρχονται, τους χτυπούν, τους τρομάζουν… Δεν άλλαξε τίποτα. Μιλάω με τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει σπίτι που δεν έχει ζημιές, που δεν έχει φυλακισμένους, που δεν έχει καμικάζι αυτοκτονίας.

Σκοτώνονται παιδιά;
Οι Σιωνιστές σκοτώνουν παιδιά γιατί πιστεύουν πως αν τα αφήσουν να μεγαλώσουν θα γίνουν τρομοκράτες. Το μαθαίνουν αυτό και στο σχολείο στα παιδιά τους. Οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος είναι εχθρός για το κράτος του Ισραήλ, για τους Σιωνιστές. Η σημαία τους έχει το αστέρι του Δαβίδ και δύο μπλε γραμμές, που σημαίνουν ότι τα σύνορά τους ξεκινάνε από τη θάλασσα και φτάνουν στη θάλασσα. Θέλουν να αφανίσουν το λαό μου, θέλουν ένα Ισραήλ χωρίς σύνορα.

Τι σκέφτεσαι τώρα που είσαι εδώ και συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα σου;
Είμαι σε υπερένταση, είμαι σε αναταραχή.

Στην Ελλάδα πώς αισθάνεσαι;
Τη νιώθω δεύτερη πατρίδα μου. Αγαπώ τους Έλληνες, ο Έλληνας δεν μας ξεχωρίζει, μας καλωσορίζει στην πατρίδα του, είναι φιλόξενος, είναι συμπαραστάτης μας. Έχουμε άριστες σχέσεις από αρχαιοτάτων χρόνων, μεγάλη ιστορία με την Ελλάδα.

Κυκλοφορείς με το ντουρμπάν που έχει τον Γιασέρ Αραφάτ, δεν σκέφτεσαι ότι μπορεί να γίνεις στόχος;
Αυτό το κουφί (ντουρμπάν), για όλους τους Παλαιστίνιους είναι σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είναι καμάρι να το φορώ. Δεν φοβάμαι, είμαι περήφανος, που είμαι Παλαιστίνιος, για το λαό μου, για τον αγώνα που κάνει… Μόνο το Θεό φοβάμαι. Λέω την αλήθεια και είμαι αυτός.

Θέλεις να γυρίσεις στην Παλαιστίνη;
Εύχομαι να έρθει η ώρα να γυρίσω. Είμαι αγωνιστής, ό,τι κι αν συμβαίνει εκεί θα γυρίσω. Αν έχει απελευθερωθεί η Παλαιστίνη θα γυρίσω και θα είμαι χαρούμενος. Αν όχι θα γυρίσω και θα αγωνιστώ. Τη φατούρα αυτή (το λογαριασμό) θα τον πληρώσω για ν΄ απελευθερωθεί. Το κοστολόγιο αυτό δεν με νοιάζει αν κοστίσει τη ζωή μου. Είμαι αγωνιστής της Φατάχ. Δεν με νοιάζει. Αλλάχ ου Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος). Η ζωή μου δεν είναι πιο ακριβή από τη ζωή των παιδιών που σκοτώνονται. Και να πεθάνω θα πεθάνω περήφανος γι’ αυτά που λέω, γι αυτά που κάνω. Ο λαός της Παλαιστίνης αγαπάει τη ζωή, την ειρήνη και ζητάει την ειρήνη. Όμως ο λαός έχει σκληρύνει, αναγκάζεται να σκληρύνει για να διώξει τους Σιωνιστές με όποιο τρόπο.

Τι σου λέει η Παλαιστίνια μάνα, όταν μιλάς μαζί της;
Η μάνα μου… Είναι αγωνίστρια. «Αντιστεκόμαστε, μου λέει, μη φοβάσαι, μην ανησυχείς για εμάς, είμαστε βράχος, κι ο αγώνας, αγώνας»...

--------------------------
O Νασέρ Αλ Ασουάντ κάνει έκκληση για αποστολή φαρμάκων στο λαό της Παλαιστίνης και για την συνδρομή γιατρών.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί του είναι το: 6940110450

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής