“Ευρώ η Δραχμή?”, του Νίκου Χριστοδουλάκη, εκδόσεις Gutenberg

“Ευρώ η Δραχμή?”, του Νίκου Χριστοδουλάκη,  εκδόσεις Gutenberg

“Ευρώ η Δραχμή?”, του Νίκου Χριστοδουλάκη, εκδόσεις Gutenberg

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 494 ΦΟΡΕΣ


Του Ηλία Καραβόλια

Αμπαλάρουν τη δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κρίσης σε συσκευασία επαναφοράς της δραχμής...", λέει στη σελίδα 13 του βιβλίου του ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Ομολογώ ότι και σαν καθηγητής και σαν συγγραφέας εξυψώνει πάντα την οικονομική θεωρία και διαλύει τις πλάνες και τα διλήμματα περί ευρώ ή δραχμής.


Σύγγραμα γεμάτο οικονομικά στοιχεία και προβολές δεδομένων, αποκαθιστά τις πρόχειρες και λαϊκίστικες προτάσεις περί ανώφελης εισόδου της χώρας στο ευρώ και καλύτερης τύχης της με τη δραχμή.

Ο Ν.Χριστοδουλάκης γνωρίζει καλά τις βαθιές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Ξέρει μέσα από το βιβλίο πώς να κατευθύνει τον αναγνώστη στα μονοπάτια της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Είναι επικριτικός για την διαχείριση της κρίσης μετα το 2009 και δεν εξυμνεί ουτε θεοποιεί την περίοδο Σημίτη.
Γνωρίζει τί σημαίνει χρόνος, στιγμή και κύκλος στις οικονομίες και με ιστορικές αναδρομές τεκμηριώνει πώς αναδύθηκαν και πώς κατέρρευσαν νομισματικές ζώνες.

Ο συγγραφέας συγκρίνει τις χώρες που δεν υιοθέτησαν ευρώ και αποδεικνύει τον μύθο της αυτάρκειάς του ενώ μας θυμίζει πως χωρίς το σωσίβιο του ευρώ, θα είχαμε πνιγεί στις διεθνείς κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Για την επιμονή κάποιων περί επιστροφής στη δραχμή, αφιερώνει ένα εξαιρετικό κεφάλαιο( Η πρόθυμη δραχμή) όπου καταρρίπτει τον μύθο της ωφέλειας από την υποτίμηση δικού μας νομίσματος και την επερχόμενη ανάπτυξη.

Παραθέτει τις αρνητικές συνέπειες που αποκρύπτουν οι δραχμολάγνοι (κερδοσκοπία πχ)

Ο καθηγητής Χριστοδουλάκης καταλήγει στο λογικό συμπέρασμα: χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής και όχι αλλαγή νομίσματος. Και θίγει ακόμη και την πορεία της ευρωπαικής οικονομικής πολιτικής λιτότητας ενώ προτείνει σειρά βελτιωτικών μέτρων παρέμβασης στα οικονομικά δρώμενα.

Οι πλάνες και οι μύθοι διαδίδονται με ταχύτητα φωτός στην οργισμένη ελληνική συνείδηση. Η συγγραφή τεκμηριωμένου επιστημονικού βιβλίου απαιτεί χρόνο, πειθαρχία και κατάρτιση με εμπειρία, στοιχεία που διακρίνει κάποιος σε όλα σχεδόν τα βιβλία του συγγραφέα.

Στο κεφάλαιο βιωσιμότητα χρέος και παραγωγική συσσώρευση, οι γνήσιοι οικονομολόγοι θα κατανοήσουν τι εστί αποτελεσματική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε περίοδο ύφεσης και ανεργίας, χωρίς κραυγές για δραχμή και έξοδο από την Ευρωζώνη...

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας