Σε υψηλούς ρυθμούς παραμένει η τουριστική κίνηση στο νησί

Σε υψηλούς ρυθμούς παραμένει  η τουριστική κίνηση στο νησί

Σε υψηλούς ρυθμούς παραμένει η τουριστική κίνηση στο νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 793 ΦΟΡΕΣ

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν διευρυνθεί η σεζόν

Σε υψηλούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η τουριστική κίνηση στη Ρόδο, ενώ ανάλογα δεδομένα, πρόκειται να επικρατήσουν και τις επόμενες εβδομάδες.

Ο υψηλός αριθμός τουριστών, προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στις τάξεις των τουριστικών επιχειρηματιών, ενώ αποτελεί «ανάσα» για την αγορά, παρά το γεγονός ότι η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη.

Όλα δείχνουν πάντως, ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις ότι η φετινή σεζόν θα είναι ιδιαίτερα καλή, ίσως και η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού.

Σε ανάλογους ρυθμούς εξελίσσεται η κίνηση και στην Κω αλλά και στα περισσότερα νησιά του νομού.
Ειδικά αυτή την περίοδο, δεν πέφτει καρφίτσα, με ευνόητα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.
Το μεγάλο στοίχημα που υπάρχει είναι αν συνεχιστεί η κίνηση σε υψηλούς ρυθμούς, μέχρι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να διευρυνθεί η σεζόν και να αυξηθούν τα έσοδα.

Το φαινόμενο της εποχικότητας αναγνωρίζεται σε όλες τις μελέτες ως το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του τουριστικού κλάδου, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και το σημαντικότερο πρόβλημα που ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, το 2012 το 63,72% των αφίξεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιουνίου- Σεπτεμβρίου, ένα ποσοστό το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013 το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών αντιστοιχούσε στο 56,5% του συνολικού τουρισμού του έτους, όταν το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 51%. Λαμβάνοντας δε υπόψη τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών που σε ποσοστό 46% επιλέγουν να πάνε τις κύριες διακοπές τους για τον ήλιο και τη θάλασσα του επιλεγμένου προορισμού, είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο της εποχικότητας να συνεχίσει να οξύνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Όσον αφορά αντίθετα στις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 49,44% για την Ιταλία, 48,8% για την Κύπρο, 48,38% για την Πορτογαλία και 46,91% για την Ισπανία. Προκύπτει δηλαδή ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι οξύτερη από τις υπόλοιπες χώρες.

Το αρνητικό για την Ελλάδα είναι ακόμη ότι οι βασικές της τουριστικές αγορές, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, οι περιφέρειες με υψηλότερη εποχικότητα από το σύνολο της επικράτειας είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Αντίθετα οι περιφέρειες Αττικής και Ηπείρου εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη εποχικότητα σε σχέση με την επικράτεια.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς