Βίντεο - εξομολόγηση Στ. Κουσουρνά: Υπήρχαν βράδια που δεν κοιμόμουνα...

Βίντεο - εξομολόγηση Στ. Κουσουρνά: Υπήρχαν βράδια που δεν κοιμόμουνα...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1149 ΦΟΡΕΣ

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ρόδου απάντησε με ειλικρίνεια και με εξομολογητική διάθεση για το πως βίωσε ο ίδιος τα τριάμισι αυτά χρόνια

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το Δημαρχιακό Θώκο της Ρόδου, σε μία από τις πιο ταραγμένες περιόδους που έχει δει, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, απάντησε με ειλικρίνεια και με εξομολογητική διάθεση για το πως βίωσε ο ίδιος τα τριάμισι αυτά χρόνια και τι θέλει να πει προς τους πολίτες, ειδικά σ’ εκείνους που του άσκησαν έντονη κριτική.

Καταρχήν, είναι οι τελευταίες ημέρες της δημοτικής θητείας και ο κ. Κουσουρνάς κάνει πράξη αυτό που είχε δηλώσει επανειλημμένως, ότι, δηλαδή, θα βρίσκεται στο Δήμο μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι αφού εξακολουθεί να δείχνει προβληματισμένος για τα σοβαρά ζητήματα που έχει μπροστά του ο Δήμος, στέλνει επιστολές στα Υπουργεία ενώ εκτελεί καθημερινά τα εθιμοτυπικά του καθήκοντα.

«Θέλω πραγματικά να φύγω με αξιοπρέπεια και μέχρι την τελευταία στιγμή να δουλεύουμε γιατί ο πολίτης μας εξέλεξε μέχρι 31 Αυγούστου και πρέπει εμείς μέχρι 31 Αυγούστου να είμαστε εδώ και να παραδώσουμε το Δήμο εν πλήρη λειτουργία», λέει.

Δεν πέρασε δύσκολα μόνο το νησί και η πλειοψηφία των πολιτών του αυτά τα τριάμιση χρόνια αλλά και ο ίδιος που διαχειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες έως και ακραίες καταστάσεις. Τον ρωτάμε τι θα κρατήσει και ποια ήταν για τον ίδιο η πιο δύσκολη στιγμή.

Λέει:
«Υπήρχαν πολλές δύσκολες στιγμές, και πολιτικά και προσωπικά. Προσπάθησα πάντα με συνεργασία, συνεννόηση, να επιλύσουμε προβλήματα και πολλές φορές να σπάσουμε αυγά αλλά δεν το έκανα με τρόπο θορυβώδη-έγινε και αυτό όπου χρειάστηκε και μπήκαν πάρα πολλά πράγματα στη θέση τους».

»Σε θέματα αρχών ήμουν ξεκάθαρος: Δεν δέχομαι να κάνω εκπτώσεις στις βασικές αρχές που με διέπουν. Από εκεί και πέρα, η δύσκολη περίοδος η οικονομική που υπάρχει έχει διαμορφώσει την ψυχολογία των πολιτών να είναι ενάντια στο πολιτικό σύστημα ή κεντρικό ή τοπικό.

Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη και προσπάθησα μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, τις οποίες όχι μόνο δεν μειώσαμε αλλά αυξήσαμε κιόλας, να βοηθήσουμε στο να υπάρχει έστω στοιχειώδης ανακούφιση, όπου μπορεί ο Δήμος με τις δικές του τις υπηρεσίες που έχει».

Ανέφερε, ακόμη, ότι έκαναν και έργο πολύ σημαντικό στα οικονομικά. «Νομίζω ότι είναι ένα άθλος», είπε και τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στον κ. Τσουκαλά (σ.σ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών) ο οποίος, λόγω της εμπειρίας του και της δουλειάς που έχει κάνει, έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά.

Ακόμη, έχουν αναλάβει έναν πολύ σημαντικό αριθμό έργων που, όπως είπε, δεν τα διαφήμισαν τόσο πολύ αλλά είναι καταγεγραμμένα και τα επόμενα χρόνια θα μπορούν να συνεχίσουν τα έργα αυτά και να ολοκληρωθούν.

Στον τομέα της ενοποίησης του Δήμου που ήταν και αυτό ένα μεγάλο εγχείρημα, σύμφωνα με τον απερχόμενο Δήμαρχο, αυτή τη στιγμή ο Δήμος λειτουργεί ως ενιαίος, μπορούν να γίνουν λειτουργικές αλλαγές ή διάφορες εκτιμήσεις και μπορεί να κάνει αλλαγές ο νέος Δήμαρχος στο Διοικητικό μοντέλο αλλά τα πάντα δοκιμάζονται στην πράξη αν θα πετύχουν ή όχι. Και δήλωσε:

«Εγώ είμαι σίγουρος πως θα πετύχουν. Η εμπειρία που υπάρχει τώρα μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την επόμενη πενταετία, νομίζω πως η νέα Δημοτική Αρχή και με τα έμπειρα στελέχη που υπάρχουν αλλά και με τον ενθουσιασμό των νέων, όλα αυτά να παντρευτούν όμορφα και να είναι για το καλό του τόπου μας.

Πιστεύω, δηλαδή, ότι η ταραγμένη περίοδος που πέρασε αυτή η Δημοτική Αρχή, δεν θα έχει την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια διότι νομίζω τα δύσκολα έχουν περάσει».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, αν υπήρξε κάποια στιγμή που ο ίδιος, ανθρώπινα, λύγισε ή αν βρέθηκε σε αδιέξοδο, είπε: «Επειδή υπάρχουν και ανθρώπινες στιγμές, μπορώ να πω ότι, πολλές φορές, ήμουν σε μεγάλο δίλημμα τι έπρεπε να κάνω, δεν κοιμόμουνα μερικές φορές τα βράδια γιατί έπρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις, έπρεπε να επιλύσουμε και να δώσουμε λύσεις σε κρίσεις που προέκυψαν-και είχαμε πάρα πολλές κρίσεις δυστυχώς-και κάποιος έπρεπε να πάρει την απόφαση.

Και αυτός που έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση ήταν ο Δήμαρχος κάθε φορά και έτσι πρέπει να είναι γιατί προφανώς και οι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όταν έχουμε μία κρίση, ένα αδιέξοδο, η λύση πρέπει να δοθεί από τον Δήμαρχο.

Προσπάθησα με σύνεση να αντιμετωπίσω προβλήματα, θα το κρίνουν και όλοι αυτοί που είχαν εμπλακεί με το Δήμο αν τα καταφέραμε ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι προσπαθήσαμε και βάλαμε ένα λιθαράκι σ’ αυτό που λέγεται Δήμος Ρόδου».

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον απερχόμενο Δήμαρχο Ρόδου, τι θα έλεγε στους πολίτες οι οποίοι αυτά τα χρόνια, είτε δικαίως είτε αδίκως, δυσαρεστήθηκαν μαζί του. Και είπε:

«Εγώ, καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ροδίτες για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να είμαι Δήμαρχος τους 48 μήνες με ένα μεγάλο ποσοστό.

Ήμουν Δήμαρχος για όλους τους ροδίτες, δεν έκανα καμία διάκριση. Λόγω της κρίσης υπήρχαν και προβλήματα και περισσότερες απαιτήσεις από τους πολίτες.

Σημασία έχει ότι ποτέ δεν αφήσαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τα βγάλαμε όλα τα προβλήματα στην επιφάνεια, ανεξαρτήτως αν τα λύσαμε ή όχι.

Πολλά προβλήματα δεν τα λύσαμε, μακάρι να μπορούσε κάποια Δημοτική Αρχή μέσα σε τριάμισι χρόνια να λύσει τα προβλήματα.

Υπάρχουν προβλήματα που έχουν μία ιστορία πολλών χρόνων και δεν είναι εύκολο να επιλυθούν, όπως είναι π.χ. το θέμα των ΡΟΜΑ-μακάρι η νέα Δημοτική Αρχή να το επιλύσει-ή θέματα καθημερινότητος που πάντα υπάρχουν και δεν υπάρχει τέλεια αντιμετώπιση.

Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητος και είναι θέμα πως τα αντιμετωπίζεις.

Εγώ, και αυτούς που αντέδρασαν και αυτούς που κακολόγησαν, να τους ευχαριστήσω διότι πιστεύω ότι το έκαναν με διάθεση κριτικής και με διάθεση να είναι καλύτερη η πόλη μας και να έχει την εικόνα και τις υπηρεσίες αντάξιες στην ιστορία της. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν.

Κάθε άλλο, ευχαριστώ όλους τους πολίτες και όσους μας βοήθησαν και όσους μας κριτίκαραν και με καλές σκέψεις φεύγω από τη θητεία μου στο Δήμο».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο