Υποφέρει η αγορά παρά την ευημερία των αφίξεων

Υποφέρει η αγορά παρά  την ευημερία των αφίξεων

Υποφέρει η αγορά παρά την ευημερία των αφίξεων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 688 ΦΟΡΕΣ

Θα πρέπει να βγουν από τα ξενοδοχεία οι τουρίστες, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γ. Πάππου

Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου, για ακόμα μία χρονιά, αναφέρθηκε, χθες, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, ο οποίος βρέθηκε στο Δήμο και είχε μία άτυπη συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Καταρχήν, ο κ. Πάππου βρέθηκε χθες στο Δημαρχείο σε μία ευχάριστη στιγμή για τη Ρόδο, όπως είπε, για να παραστεί στην εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκε μία νέα επιστήμονας από εδώ η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό, η Θεοδώρα Χατζηιωάννου (βλ. άλλες στήλες).
Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ είχε μία πρώτη, άτυπη, συνάντηση με το νέο Δήμαρχο και δήλωσε, καταρχήν:

«Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, μέσα σ’ αυτή την ευχάριστη στιγμή, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της νέας Δημοτικής Αρχής και της νέας Περιφερειακής Αρχής, ότι θα σηματοδοτήσει και την πορεία στα τοπικά θέματα και ζητήματα αλλά και γενικότερα στην πορεία της χώρας.
Όπως είπαν, τόσο ο νέος Δήμαρχος όσο και ο νέος Περιφερειάρχης, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος προέρχεται και από το χώρο του Επιμελητηρίου, γνωρίζει και δηλώνει ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα καταβάλουν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να φέρουν τα αποτελέσματα τα οποία αξίζει η Ρόδος, τα οποία αξίζει να έχει η Δωδεκάνησος».
Αφού τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλές επιτυχίες στην αρχή της θητείας αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Για την αγορά
Όπως είπε, φέτος, είδαν ότι η Ρόδος, η Δωδεκάνησος και η χώρα μας ξεπέρασαν τα καλύτερα ρεκόρ από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών αλλά, δυστυχώς, αυτό το θετικό πρόσημο δεν το είδαμε και στα ταμεία των επιχειρηματιών.

«Αυτό είναι λογικό διότι και οι τουρίστες οι οποίοι μας επισκέπτονται, δυστυχώς, προέρχονται από χώρες οι οποίες, ήδη, και αυτές αντιμετωπίζουν καταστάσεις ύφεσης της οικονομίας και λογικό είναι να ξοδεύουν όσο μπορούν λιγότερα χρήματα», είπε ο κ. Πάππου και συνέχισε: «Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει από εμάς, από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή, από το Επιμελητήριο και όλους τους φορείς οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν, Ένωση Ξενοδόχων κτλ., είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και της Δωδεκανήσου ελκυστικό ούτως ώστε να καταφέρουμε να βγάλουμε τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία και να τους κάνουμε να κινηθούν μέσα στην πόλη, να κινηθούν στο νησί, να κινηθούν στην αγορά, για να ξοδέψουν και να επενδύσουν. Να δούμε λοιπόν και τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους εστιάτορες να είναι και αυτοί χαρούμενοι».

Για τη νέα Δημοτική Αρχή
Ερωτηθείς τι θέλει ο εμπορικός κόσμος από τη νέα Δημοτική Αρχή, είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ: «Από το Δήμο είναι πολύ βασικό αυτό το οποίο ζητάνε όλοι οι επιχειρηματίες να υπάρχει καθαριότητα-το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πολλές φορές -και τάξη. Όλοι οι επιχειρηματίες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν το κέντρο της πόλης να είναι καθαρό αλλά και οι επιχειρηματίες να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Βλέπουμε ότι κάποιες, λίγες ευτυχώς, περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος άλλων επιχειρηματιών, ελπίζουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα καταφέρει να επιβάλει την τάξη, να λειτουργήσουν όλοι μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι και νομοταγές αλλά και αποτελεσματικό ως προς τη λειτουργία και προσοδοφόρο για τους επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι αποδοτικές, έχουν καλά έσοδα, μπορούν να πληρώνουν και τους αναλογούντες φόρους στο Δήμο.

Άρα, ο Δήμος, αυτό το οποίο πρέπει να προσέξει είναι να μπορέσει να προσφέρει όλο αυτό το σοβαρό, το λογικό, περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρηματίες να έχουν κέρδη να μπορέσουν να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη και τους φόρους που τους αναλογούν».

Φορολογία
Σχετικά με το αν θα συζητήσουν το θέμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με το νέο Δήμαρχο, καταρχήν, ο κ. Πάππου ξεκαθάρισε ότι το ΕΒΕΔ δεν έχει αλλάξει θέση σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις και αυτή έγκειται στο ότι, καταρχήν, θα σεβαστούν την όποια απόφαση του Δικαστηρίου. Και συνέχισε ο Πρόεδρος: «Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι έχει κριθεί στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ ο δημοτικός φόρος ότι είναι παράνομος και καταχρηστικός και έχει παραπεμφεί, για την ακύρωση πλέον και όχι για τη νομιμότητα, στην Ολομέλεια και αυτό, επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά, γιατί είναι αρμόδια».

»Θεωρούμε ότι ο δημοτικός φόρος για εμάς έχει τελειώσει, είναι ένα παλαιό μέτρο, είναι αναχρονιστικό, έχει τον τύπο μεσαιωνικού χαρατσιού, σαφώς είναι κάτι το οποίο θα σταματήσει να επιβάλλεται από σήμερα και όχι να περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου».
Σχετικά με τον ΦΠΑ, είπε: «Εάν επιβληθεί τελικά ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα, δυστυχώς, θα έχουμε αυξήσεις τουλάχιστον στα βασικά προϊόντα διατροφής. Είναι κάτι το οποίο δεν το επιθυμούμε γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα μειώσει την καταναλωτική δύναμη που έχουν οι αγοραστές, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά, βεβαίως, και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν το επιθυμούμε και στρεφόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο να κρατηθεί ο χαμηλός συντελεστής των τροφίμων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η ύφεση και όσο συνεχίζεται οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τα διαθέσιμα τα οποία έχουν προς κατανάλωση δυστυχώς είναι περιορισμένα, προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και γι’ αυτό και επιλέγουν προϊόντα προσφοράς.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ δεν παρέλειψε να πει ότι το εμπόριο αυτή την περίοδο νοσεί και ως φορέας που εκπροσωπεί τους εμπόρους προσπαθεί να είναι στο πλευρό τους αλλά το κατευθυνόμενο εμπόριο και το παρεμπόριο ταλανίζουν τη Ρόδο και τη χώρα γενικότερα. Όπως είπε, δημιουργούνται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν λειτουργούν προς την ανάπτυξη του τόπου αλλά εντείνουν τα προβλήματα της ύφεσης.

Και κλείνοντας, δήλωσε: «Πρέπει, λοιπόν, η νέα Δημοτική Αρχή, η νέα Περιφερειακή Αρχή να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε αυτό τον τομέα, να γίνει ένα ξεκαθάρισμα της περιοχής μας, να γίνει ένα συμμάζεμα ούτως ώστε οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, όλοι όσοι λειτουργούν, να λειτουργούν μέσα σ’ ένα περιβάλλον το οποίο είναι και νομοταγές αλλά και φιλικό προς αυτούς ούτως ώστε, επαναλαμβάνω, να μπορέσουν να αποδώσουν τους αναλογούντες φόρους και εισφορές».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς