Χολιγουντιανό ενδιαφέρον για τη Μεσαιωνική Πόλη!

Χολιγουντιανό ενδιαφέρον για τη Μεσαιωνική Πόλη!

Χολιγουντιανό ενδιαφέρον για τη Μεσαιωνική Πόλη!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 930 ΦΟΡΕΣ

Πότε επιτέλους θα εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα;

Πενήντα επτά (57) χρόνια μετά «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» την πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στη Ρόδο, το νησί μας εξακολουθεί να δελεάζει τους παράγοντες της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας!

Εάν μάλιστα υπήρχε ανάλογο ενδιαφέρον από τους φορείς της πολιτείας αλλά και από τους τοπικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα θα ήταν ιδιαιτέρως θεαματικά και θα προσέθεταν σημαντική υπεραξία στην προβολή και διαφήμιση του νησιού μας.

Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας σε πρόσφατες δηλώσεις του, στο People του «Πρώτου Θέματος» τόνισε αναφορικά με τους δημοφιλέστερους «προορισμούς» των χολιγουντιανών παραγωγών ότι «εκτός από την Ακρόπολη τα περισσότερα αιτήματα που λαμβάνουμε αφορούν στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στην Παλαιόπολη της Κέρκυρας, στην Κνωσσό και στη Σπιναλόγκα».

Είναι δηλαδή σαφές ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το νησί μας, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Εάν πράγματι τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, έβλεπαν το θέμα με διαφορετικό μάτι τα οφέλη θα ήταν τεράστια.

Πρόσφατα πάντως, υπό την πίεση του ενδιαφέροντος υπήρξε συνάντηση της υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα και τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να υπάρξει προσπάθεια για κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα μας.

Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει και σε τοπικό επίπεδο, ακόμα κι αν χρειαστεί να παρακαμφθούν οι γραφειοκράτες του αθηνοκεντρικού κράτους.

Το 2013, η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ έφερε στα ταμεία του αμερικανικού κράτους 522 δισεκατομμύρια δολάρια κατατάσσοντάς τη στους «βασικούς μοχλούς της οικονομίας».

Υπολογίζεται ότι για να γυριστεί ένα blockbuster απαιτούνται το λιγότερο 70 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για μια υπερπαραγωγή τύπου Avatar το budget φτάνει τα 260 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό τον «τρελό χορό» το Χόλιγουντ ψάχνει στούντιο αλλά και εξωτερικούς χώρους, όπου θα μπορούσαν να γυριστούν οι ταινίες του με λιγότερο κόστος.

Η λύση έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε ανερχόμενες χώρες στην κινηματογραφική αγορά: Ουγγαρία, Τσεχία, Τουρκία, Μάλτα. Στον αγώνα δρόμου με έπαθλο τα δολάρια των χολιγουντιανών παραγωγών θέλει να παίξει ενεργό ρόλο και η Ελλάδα. Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ξεκαθαρίζει στο People τους τρόπους:

«Ο κινηματογράφος μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο εξαγωγής πολιτισμού και να δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση της χώρας. Είναι ένα στοιχείο διαφημιστικής προβολής, που έχει μπει δυναμικά στο τουριστικό μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, βλέπουμε θετικά την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί σημαντικά η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».

Η σχέση του Χόλιγουντ με τις ελληνικές Αρχές είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού οι ξένοι δημιουργοί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητους σκοπέλους. Στην κορυφή των αιτημάτων τους είναι οι φοροελαφρύνσεις. Ο ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν είναι ιδιαίτερα υψηλός και κρίνεται απαγορευτικός για μια ταινία, ακόμα και χολιγουντιανή. Τον προβληματισμό για τους υψηλούς φόρους συμμερίζεται και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ο οποίος τονίζει στο People:

«Οι φόροι και δη ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί και επιβαρύνουν το κόστος. Κατά περιόδους το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να δώσει κίνητρα στην προσέλκυση ξένων παραγωγών με τη μείωση των φόρων ή με ανταποδοτικές παροχές. Το θέμα όμως προσκρούει στην επιφύλαξη του υπουργείου Οικονομικών να κατανοήσει πλήρως τα ανταποδοτικά οφέλη που θα είχε στην οικονομία η μείωση της φορολογίας, οπότε η προσπάθεια απέβαινε άκαρπη.

Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Απαιτείται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, που η εμπειρία λέει ότι είναι μια εξαιρετική πρόκληση».

Τη στιγμή που η «μνημονιακή Ελλάδα» ονειρεύεται να γίνει το αγαπημένο ευρωπαϊκό αδελφάκι του Χόλιγουντ, η Ουγγαρία αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλική απέναντι στο Χόλιγουντ: επιστρέφει στους ξένους παραγωγούς το 30% από το ΦΠΑ που ξόδεψαν για τα γυρίσματα στη χώρα. Η φιλο-χολιγουντιανή Τουρκία, χάρη στις 18 αμερικανικές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί από το 2011, έχει βάλει στον κρατικό κουμπαρά 37 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι μόνο τα τέλη που βάζουν φρένο στα γυρίσματα μιας χολιγουντιανής ταινίας που θέλει να γυριστεί στην Ελλάδα. Ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης υπογραμμίζει στο People: «Η Ελλάδα δεν έχει υποδομή για να πάρει μια ταινία του εξωτερικού και να την αναλάβει εξολοκλήρου. Ένας ακόμα παράγοντας που δρα ανασταλτικά είναι ο φόβος των απεργιών. Το Χόλιγουντ φοβάται μήπως πέσει έξω στο χρονοδιάγραμμά του, καθώς κάθε καθυστέρηση φέρνει αύξηση του κόστους.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες