1949-Οι συνομιλίες της Ρόδου διεξάγονται για λίγο σε παλάτι των Παρισίων

1949-Οι συνομιλίες της Ρόδου διεξάγονται για λίγο σε παλάτι των Παρισίων

1949-Οι συνομιλίες της Ρόδου διεξάγονται για λίγο σε παλάτι των Παρισίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 381 ΦΟΡΕΣ

Ιστορική φωτογραφία. Είναι 19 Οκτωβρίου 1948 και η Ρόδος «μεταφέρεται» ή μάλλον το Ξενοδοχείο των Ρόδων αντικαθίσταται για λίγες μέρες από το Palais Chaillot στο Παρίσι, γιατί η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ραλφ Τζόνσον Μπαντς, πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Παλαιστίνης.

Ο Μπαντς θα επιστρέψει στη Ρόδο και σε λίγο χρονικό διάστημα θα επέλθει συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη-κράτη και θα υπογραφεί η ανακωχή στις 24 Φεβρουαρίου 1949. Η συμφωνία-ανακωχής στη Μέση Ανατολή θα κρατήσει πολλά χρόνια, παρότι εύθραυστη, λόγω της γεωπολιτικής θέσεως των κρατών, μέχρι το 1967, τον πόλεμο των 6 ημερών.

Ο Μπαντς θα παραμείνει στην υπηρεσία του ΟΗΕ και θα αποστέλλεται ως μεσολαβητής σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως το Κογκό, την Υεμένη, το Κασμίρ, την Κύπρο. Δεν έγινε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δια λόγους υγείας.

Ο πρόεδρος Κέννεντυ τον τίμησε (1962) και οι ΗΠΑ εξέδωσαν γραμματόσημα προς τιμή του (1982). Η Βιβλιοθήκη του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ, φέρνει το όνομά του, όπως μια παραλία στην Φλόριδα και ένα πάρκο στη Νέα Υόρκη. Εμείς, δεν του χαρίσαμε ούτε ένα δρόμο. Μπράβο μας!..

Στη φωτό πάνω δεξιά το δίπλωμα για το Νόμπελ και η θήκη με το μετάλλιο, κάτω.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους