Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα κρατήσουν τα ηνία του τουρισμού

Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα κρατήσουν τα ηνία του τουρισμού

Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα κρατήσουν τα ηνία του τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Αβέβαιη η ρωσική αγορά σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού

Καλές κρίνονται οι προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο να παραμείνουν οι δύο μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη και με τη ρωσική αγορά να θεωρείται αβέβαιη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC) και κοινοποίησε στην ITB Berlin.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη από ποικίλες ευρωπαϊκές και μη αγορές, οι διεθνείς αφίξεις στη Γηραιά Ήπειρο το 2013 κινήθηκαν αυξητικά κατά 5,4%, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν οι μισές από τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη το 2013, προήλθαν μόνο από οκτώ χώρες. Η Γερμανία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη αγορά, συνεισφέροντας το 14% όλων των διεθνών ευρωπαϊκών αφίξεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από το Ην. Βασίλειο κυμάνθηκε στο 9%. Και οι δύο αγορές κατέγραψαν χαμηλή, μονοψήφια ανάπτυξη, με τους αριθμούς των γερμανών επισκεπτών στους προορισμούς της Ευρώπης να αυξάνονται οριακά, κατά 1,5%.

Η Ρωσία, από την τρίτη θέση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών, σημείωσε πέρυσι ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 13%, διατηρώντας μερίδιο 6% στην αγορά. Ωστόσο, εξαιτίας της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης της χώρας και των πτωχεύσεων τουρ οπερέιτορ, παραμένει άγνωστο το αν θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση αυτή και το 2014, σημειώνει η μελέτη.

Η Γαλλία βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ολλανδία και την Ιταλία – στην έκτη θέση. Αν αναλογιστεί κανείς τον συγκριτικά μικρό πληθυσμό της Ολλανδίας, η συνεισφορά της στην αγορά των διεθνών αφίξεων είναι αξιοσημείωτη, αναφέρει η μελέτη. Στην έβδομη θέση ήταν η πρώτη αγορά εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ, με σημαντικά αυξημένο μερίδιο διεθνών αφίξεων. Επιπλέον, οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ευρώπη κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση, που ανήλθε στο συν 23%, όμως η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει μερίδιο που δεν ξεπερνά το 1,5%.

Η μελέτη κάνει πρόβλεψη για αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη κατά 3,8%, κατά τη χρονική περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στο 2013 και το 2016. Η Γερμανία και το Ην. Βασίλειο συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο κορυφαίες αγορές, ενώ οι ΗΠΑ είναι επίσης πολύ πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αφίξεις της περιόδου. Περί το 27% όλων των ξένων επισκεπτών προβλέπονται να προέλθουν από αυτές τις τρεις χώρες. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η κινεζική αγορά αναμένεται επίσης να διευρυνθεί σημαντικά.

Η μελέτη έδειξε επίσης σημαντικές αλλαγές ανάμεσα σε βόρεια και νότια Ευρώπη. Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης δέχονται τουρίστες από τις ίδιες αγορές άντλησης ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης μπορούν να ελπίζουν για περισσότερο εισερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι επισκέπτες της νότιας Ευρώπης, στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, θα προέρχονται από το Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Η επιτυχία της Ευρώπης ως ταξιδιωτικού προορισμού αναμένεται να συνεχιστεί. Είναι ένας ελκυστικός προορισμός που εντυπωσιάζει εξίσου ευρωπαίους και μη επισκέπτες. Ωστόσο, ο ρόλος της Ρωσίας στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά, θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Travel & Logistics του διοργανωτή της ITB, Messe Berlin, Dr. Martin Buck.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς