Διεθνείς προσωπικότητες στο φόρουμ “Διάλογος των πολιτισμών”

Διεθνείς προσωπικότητες  στο φόρουμ “Διάλογος των πολιτισμών”

Διεθνείς προσωπικότητες στο φόρουμ “Διάλογος των πολιτισμών”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Τις εργασίες άνοιξαν ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν και ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι φέτος το φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών», το οποίο διεξάγεται για 12η χρονιά, με θέμα «Προλαμβάνοντας τον Παγκόσμιο Πόλεμο Μέσω Παγκόσμιας Αλληλεγγύης: 100 Χρόνια».

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου, ενώ οι εργασίες του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος και συνιδρυτής του φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και εκπρόσωποι δεκάδων διεθνών οργανισμών και διανοούμενοι.

Κατά τους χαιρετισμούς έγιναν αναφορές στα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο μητροπολίτης Δωδεκανήσου Κύριλλος, αφού επισήμανε ότι η Ρόδος είναι ένας τόπος που εδώ και χιλιετίες γίνεται διάλογος πολιτισμών, τόνισε ότι σήμερα αυτά που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή καταρρακώνουν και ανησυχούν όλους μας, έτσι ώστε ο διάλογος να είναι πλέον αναγκαίος.

«Οφείλουμε να καταδικάσουμε αυτά που συμβαίνουν σε βάρος των αδελφών μας χριστιανών ορθοδόξων κι άλλων» τόνισε ο Μητροπολίτης Ρόδου αναφερόμενος στον φανατισμό. Ο Μητροπολίτης μετέφερε, επίσης, μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να πάνε καλά οι εργασίες του φόρουμ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε κι ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στο νησί συμβιώνουν αρμονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια διαφορετικές φυλές, θρησκείες και λαοί, και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι από τις πιο σημαντικές που διεξάγονται στην περιοχή.

Στο χαιρετισμό του ο συνιδρυτής του συνεδρίου, κ. Γιακούνιν, τόνισε ότι η 12η χρονιά διεξαγωγής του φόρουμ είναι μια χρονιά ιδιαίτερη και ότι το συνέδριο γίνεται παρά τις αναταράξεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. «Είναι σημαντικό που θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω στα γεγονότα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, με τα οποία υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα» σημείωσε.

«Ζούμε και σήμερα τον απεριόριστο καταναλωτισμό που προστατεύεται από τη χρήση των όπλων» πρόσθεσε ο κ. Γιακούνιν, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αντισταθούμε σε όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού και του εθνικισμού που συμβαίνουν γύρω μας».

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και πρέπει να το κάνουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στη διάρκεια του φόρουμ, «όμως ήρθε ο καιρός για να περάσουμε στη δράση».

Με βάση το έργο που επιτέλεσε κατά τα προηγούμενα χρόνια, στο φετινό φόρουμ θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα με τη μορφή των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, πάνελ και εργαστηρίων:
- Τα κληροδοτήματα και τα μαθήματα του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

- Διαλεκτική προώθηση της αλληλεγγύης των πολιτισμών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παγκόσμια τάξη και την κοινωνική ευημερία .

- Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής και με ποιούς τρόπους θα πετύχουμε την «αλλαγή καθεστώτος» που απειλεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

- Διαλεκτική της εκπαίδευσης ως μέσο για την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαθρησκευτικών, διαπολιτισμικών και εθνοτικών εντάσεων.

- Έργα προώθησης της αλληλεγγύης στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

- Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τον πνευματικό πλούτο των λαών αυτού του κόσμου.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας κήρυξε την έναρξη
Η κρίση στην Ουκρανία, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες στο 12ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στη Ρόδο.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γερμανός πολιτικός και πρόεδρος του Γερμανορωσικού φόρουμ, Ματίας Πλάτζεκ, η Σαΐχα Ντέια μπιντ Ιμπραΐμ Αλ Χαλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

«Ο διάλογος των πολιτισμών είναι σήμερα απαραίτητος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ενώ χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος «έναν πραγματικό κίνδυνο». «Πρέπει να είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και ξεχνάμε πως υπάρχει ο πραγματικός εχθρός», παρατήρησε.

Ο κ. Ζέμαν, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία. «Πρέπει να καταργηθούν οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, που δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά και αντιφατικές. Προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει να αναπτύσσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε πολιτισμένα κράτη».

«Πέρυσι τέτοια εποχή σε αυτό το χώρο καλωσορίζαμε όλοι με τρόπο ελπιδοφόρο τη νέα εποχή της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης. Ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου έχουν ανάψει φωτιές πολλές, διάσπαρτες και επικίνδυνες, που απειλούν να επεκταθούν σε μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση.

Οφείλουμε μέσα από την προσπάθεια για επικράτηση της ειρήνης να δημιουργήσουμε περιφερειακές ζώνες συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα είναι υπέρ του ανθρώπου», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Οφείλουμε να καταδικάσουμε κατηγορηματικά μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια και τις διεθνείς οργανώσεις το φαινόμενο της τρομοκρατίας που οδηγεί την ανθρωπότητα αιώνες πίσω. Οφείλουμε μέσα από τον διάλογο να μειώσουμε τις εντάσεις στον πλανήτη και τη γειτονιά μας την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Γερμανός πολιτικός και πρόεδρος του Γερμανορωσικού φόρουμ, Ματίας Πλάτζεκ, έκανε λόγο για σύννεφα πολέμου πάνω από την Ευρώπη. «Τα τελευταία 25 χρόνια η ζωή στην Ευρώπη ήταν ειρηνική όσο ποτέ άλλοτε. Τώρα βλέπουμε ότι ο ουρανός της Ευρώπης γεμίζει με νέα σύννεφα πολέμου.

Στη Γερμανία μιλάμε για την ανάγκη ενός πολιτισμένου διαλόγου με τη Δύση και το Ισλάμ. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κάνουμε ένα διάλογο μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε τα πράγματα που μας ενώνουν και να συμβάλουμε στη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Μια τέτοια συμμαχία δεν είναι εύκολη σήμερα. Υπάρχουν όμως πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Ασίας και πρέπει να μιλήσουμε για τα κοινά μας συμφέροντα».

Η Σαΐχα Ντέια μπιντ Ιμπραΐμ Αλ Χαλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, έκανε λόγο για έναν τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο «που διεξάγεται με άλλη μορφή. Εκατομμύρια πληθυσμοί μετατοπίζονται και πέντε συν μία χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή, αποκλείοντας όλες τις άλλες χώρες. Η καλύτερη λύση είναι οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή όλων των χωρών».

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ και πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, επισήμανε ότι κύριος στόχος του Παγκόσμιου Φόρουμ είναι «να τονιστεί η ανάγκη επιστροφής του ανθρώπινου στοιχείου στην κοινωνία και να καλλιεργηθεί ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκεύματα και παραδόσεις», αλλά και να «ακουστεί η φωνή της Ρωσίας σε μια τόσο δύσκολη εποχή».

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιακούνιν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, «που στην περίπτωση της Ουκρανίας έσπασαν όλους τους κανόνες της διπλωματίας» και έκανε λόγο για μια «ολοκληρωτική κρίση, με άνοδο της ανισότητας και υπεροχή της παγκόσμιας κυριαρχίας μιας και μόνης χώρας». «Η πολιτική της παγκόσμιας κυριαρχίας οδηγεί στην καταστολή του αγώνα τμημάτων διαφόρων χωρών να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ και πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, παραλλήλισε τη σημερινή κρίση με την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. «Τότε οι κυβερνήσεις υπέφεραν από αυτισμό. Δεν εκφράζονταν, δεν άκουγαν η μία την άλλη και δεν επικοινωνούσαν. Τώρα συμβαίνει το ίδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ευρώπη και τη Ρωσία. Αν θες διάλογο και ειρήνη θα πρέπει να ακούσεις και να λάβεις υπόψη σου και την άλλη πλευρά».

Το Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά στη Ρόδο. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότεροι από 400 προσωπικότητες από 65 χώρες.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Τερματίζοντας τον πόλεμο, προλαμβάνοντας τον πόλεμο». Ειδική μνεία γίνεται για τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος