Οι πρώτες τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Οι πρώτες τοποθετήσεις  στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Οι πρώτες τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 788 ΦΟΡΕΣ

Ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, «μοιράστηκε» με το Σώμα τα όσα σχεδιάζει για τη λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου

Το στίγμα του για το πως θα λειτουργήσει τουλάχιστον στην αρχή της πενταετούς αυτής θητείας, έδωσε, προχθές το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, κατά την πρώτη τακτική συνεδρίασή του η οποία…είχε απ’ όλα!

Ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, «μοιράστηκε» με το Σώμα τα όσα σχεδιάζει για τη λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της περιοχής μας αλλά άφησε να διαφανεί και το πως θα χειρίζεται καταστάσεις και… «κρίσεις» μέσα στο δ.σ. και η αλήθεια είναι ότι διαφοροποιείται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η έγκριση του νέου σχεδιασμού Διοίκησης και οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, δηλαδή το νέο Διοικητικό μοντέλο που έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος.

Μίλησε ειδικά για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, τους Αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους και γενικά όσων όρισε σε θέσεις ευθύνης και ζήτησε από το Σώμα να το εγκρίνει.

Ωστόσο, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα για μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος επειδή δεν είχαν πάρει γραπτή εισήγηση.

Πάντως, απαντώντας ο Δήμαρχος είπε ότι την έγκριση την έχει πάρει αλλά επεδίωκε τη συναίνεση ώστε να καταρτίσει την εισήγηση η νομική υπηρεσία και στη συνέχεια να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή για να αποφασίσει την περαιτέρω εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις δ.κ. και τις τ.κ. Έτσι, το θέμα θα έρθει εκ νέου όταν θα είναι έτοιμη η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτου Καρίκη ο οποίος αφού μίλησε για τη συναίνεση που πρέπει να υπάρχει μέσα στο δ.σ. η οποία, όμως, θα είναι με κάποιους όρους, ανέφερε ότι η εικόνα του προηγούμενου δ.σ. ήταν κακή και ότι δεν στάθηκε στο ύψος του!

Ο ίδιος, συμφώνησε, ακόμα, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και είπε ότι πρέπει να εκχωρηθούν και άλλες. Στη συνέχεια, έθιξε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την πόλη αλλά και το νησί, όπως η κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη, ο καταυλισμός των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο κ.α.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου ζήτησε να γίνει μία ειδική συνεδρίαση για το θέμα του Καλλικράτη ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και ενημέρωση για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ», επίσης της ελάσσονος μειοψηφίας, λόγω απουσίας του επικεφαλής της κ. Γιώργου Υψηλάντη, η κα Ευαγγελία Παναή που την εκπροσώπησε, μεταξύ άλλων, έθεσε μία σειρά από ζητήματα όπως για την καθημερινότητα, τονίζοντας μάλιστα ότι η κατάσταση με την καθαριότητα είναι τραγική και ζήτησε να κινητοποιηθεί ο στόλος του Δήμου ενώ έθιξε και το ζήτημα της προστασίας από τις θεομηνίες.

Ο κ. Τάκης Πότσος, επικεφαλής της μικρότερης παράταξης του δ.σ., της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έθιξε και εκείνος το θέμα με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και είπε ότι από τις πρώτες ημέρες της νέας θητείας ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μελέτες για τη γέφυρα της Κρεμαστής. Ζήτησε, ακόμη, τη θέση του δ.σ. για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Αλέκος Παπουράς, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μέλος της παράταξης του κ. Καρίκη, και δήλωσε…απογοητευμένος από την πρώτη συνεδρίαση, καταρχήν, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξή της και διαμαρτυρήθηκε για το πώς προχωράει το Σώμα ενώ δήλωσε ότι εκείνος ψηφίζει την εισήγηση για το διοικητικό μοντέλο.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Η πρόθεση του Δημάρχου να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο, φάνηκε, προχθές, κατά την πρώτη αυτή διαδικασία της ενημέρωσης στο νέο δ.σ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδιάκος υπερασπίστηκε την απόφασή του για το νέο Διοικητικό μοντέλο, λέγοντας ότι δεν όρισε Αντιδημάρχους και εντεταλμένους για να ικανοποιήσει 29 συναδέλφους του αλλά για ν’ αναλάβει ο καθένας, υπεύθυνα, κάποιες αρμοδιότητες. Είπε, ακόμη, ότι αρχικά είχε τη σκέψη να ορίσει εντεταλμένους και από τη μειοψηφία, ωστόσο τελικά δεν το έκανε για να μη θεωρηθεί πολιτική κίνηση.
Ακόμη, έκανε γνωστό ότι ζήτησε την απογραφή όλων των υπαλλήλων του Δήμου και γύρω στα Χριστούγεννα αναμένεται να προχωρήσει στην ανακατανομή του προσωπικού. Επίσης, θα γίνει και απογραφή όλων των μηχανημάτων του Δήμου.
Στη συνέχεια, απάντησε, σε ένα προς ένα τα θέματα που είχαν τεθεί προηγουμένως από τους συμβούλους της μειοψηφίας:

Αντιπλημμυρική προστασία
Μεταξύ άλλων, για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ανέφερε ότι οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και γι’ αυτό ο ίδιος προχώρησε στη σύσταση της «υπεραντιδημαρχίας» Καθαριότητας με τέσσερις εντεταλμένους ενώ εδώ και μία εβδομάδα τα συνεργεία του Δήμου έχουν ενεργοποιηθεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει προβλέψει δέκα εργολαβίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ύψους 2 εκατ. ευρώ και η δημοπρασία θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, για να δώσουν δουλειές και στους ντόπιους.

Η π.σ. για την Παλιά Πόλη
Ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη Μεσαιωνική Πόλη και γι’ αυτό τη συνδύασε με την Πολεοδομία ενώ υπάρχει και εντεταλμένος ειδικά γι’ αυτήν και αναφέρθηκε στον καθαρισμό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην πλατεία Μουσείου.
Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει ένα ραντεβού με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να συζητήσουν για τη νέα προγραμματική σύμβαση για την Παλιά Πόλη, ωστόσο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου, μια και ως γνωστόν η κα Μενδώνη…έχει κατασκηνώσει στην Αμφίπολη.

Σύσκεψη για τους ΡΟΜΑ
Την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη για τους ΡΟΜΑ, με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τους φορείς, στην αίθουσα του δ.σ., ως συνέχεια εκείνης που συγκάλεσε πρόσφατα ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης κ. Σπύρος Σπυρίδων, έκανε γνωστή επίσης ο Δήμαρχος. Είπε, ακόμη, ότι πιέζει τον κ. Σπυρίδωνα να εκτελέσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στο Καρακόνερο και ότι, σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Για τη λειτουργία του Σώματος
Καταρχήν, ο Δήμαρχος…μάλωσε τους συμβούλους λέγοντας ότι στην ενημέρωση δεν μπορούν να τοποθετούνται…χύδην για ό,τι θέμα έτυχε να πέσει στην αντίληψή τους και ότι θα υπάρχει προγραμματισμός για τα θέματα που θα θέτουν, γι’ αυτό και το δ.σ. θα συνεδριάζει κάθε δεύτερη Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη