Εισαγγελέας και οικονομική αστυνομία ήρθαν αιφνιδιαστικά στη Ρόδο

Εισαγγελέας και οικονομική αστυνομία ήρθαν αιφνιδιαστικά στη Ρόδο

Εισαγγελέας και οικονομική αστυνομία ήρθαν αιφνιδιαστικά στη Ρόδο

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3271 ΦΟΡΕΣ

«Ξεσκονίζουν» επιχειρήσεις και κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους

“Φύλλο και φτερό” κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις της Ρόδου από τα ξημερώματα της Παρασκευής, τέσσερα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας κι ένας οικονομικός Εισαγγελέας που έφθασαν στο νησί μας, με απευθείας εντολή της υπηρεσίας του υπουργείου των Οικονομικών!

Οικονομική αστυνομία και οικονομικός εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «ΡΟΔΙΑΚΗ» έχουν κλειδώσει στο στόχαστρό τους, μεγάλες επιχειρήσεις της Ρόδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και οι οποίες παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα φορολογικά δεδομένα με βάσει τους τζίρους που φαίνεται να κάνουν.

Εισαγγελέας και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, κατά την πάγια τακτική τους, δεν είχαν καμία απολύτως επαφή με τις τοπικές μας υπηρεσίες, ούτε και ενημέρωσαν την Εισαγγελία Ρόδου, την Αστυνομική Διεύθυνση ή την Δημόσια Οικονομική Εφορία.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες δείχνουν ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε 4 τουλάχιστον μεγάλες επιχειρήσεις της Ρόδου, στις οποίες έγιναν συντονισμένοι έφοδοι προκειμένου να ελεγχθούν εάν το προσωπικό που απασχολούνταν σε αυτές ασφαλίζεται κανονικά.

Οι «ράμπο» του ειδικού σώματος, υπό τις αυστηρές οδηγίες του Εισαγγελέα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους αυτούς και σε μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός της πόλεως Ρόδου, αξιοποιώντας κατά την πάγια τακτική τους, δεδομένα και πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Βέβαιο θεωρείται ότι ένα κομμάτι των ελέγχων αυτών θα αφορά και τον τομέα της βραδινής διασκέδασης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις καφετέριες και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την λειτουργία των επιχειρήσεων γύρω από τον τουρισμό.

Η «μαύρη εργασία» στο επίκεντρο
Στο στόχαστρο των ελέγχων αυτών βρίσκονται κυρίως περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης, όπου τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί τέτοια παράβαση είναι πραγματικά εξοντωτικά: Για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπιστεί να εργάζεται παράνομα, τα πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπονται μπορεί να φτάνουν έως και τα 16.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο νόμο που ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε βάρος των εργοδοτών μάλιστα που θα εντοπιστούν να απασχολούν αδήλωτο, παράνομο και ανασφάλιστο εργαζόμενο θα ασκούνται ποινικές διώξεις και θα εφαρμοζονται και «λουκέτα» στις επιχειρήσεις τους για κάποιο χρονικό διάστημα.


Πως γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι
Η έναρξη των «στοχευμένων» ελέγχων, γίνονται με «όπλο» τα νέα αυξημένα πρόστιμα (που αν δεν πληρώνονται εντός δέκα ημερών θα βεβαιώνονται στις... ΔΟΥ) και στόχο έχουν την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, όπως ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ύστερα από σύσκεψη με τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, τη γ.γ. Αννα Στρατινάκη, τον διευθυντή της υπηρεσίας οικονομικής αστυνομίας και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ταξίαρχο Β. Κοντογιάννη, στελέχη του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από κοινού για να επιβάλλεται το ανώτατο δυνατό πρόστιμο, έως και 16.000 ευρώ, όπως είπε η Α. Στρατινάκη: Δηλαδή 10.550 ευρώ για τη μη καταχώρηση του εργαζόμενου στην κατάσταση προσωπικού + 500 ευρώ αν είναι ανασφάλιστος + 5.000 ευρώ αν πρόκειται για παράνομα απασχολούμενο αλλοδαπό.

Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία θα είναι το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο -δηλαδή 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους και 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών- και θα επιβάλλεται άμεσα με πρόβλεψη έκπτωση 30% αν πληρωθεί εντός 10 ημερών.

Το κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, ουσιαστικά εστιάζει τους ελέγχους αυτούς για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Σε ύψη ρεκόρ τα χρέη προς το ΙΚΑ
Το ποσό των χρεών προς το ΙΚΑ Ρόδου και Κω, που έχει συσσωρευτεί για επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ροδιακής» το τελευταίο χρονικό διάστημα άγγιξε τα 250 εκατομμύρια ευρώ!

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5.000 επιχειρήσεις περίπου από όλα Δωδεκάνησα ενώ από αυτές οι 1.000 περίπου χρωστούν στο ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν αποδώσει, ποσό της τάξης των 200.000.000 ευρώ! Στο παραπάνω ποσό, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν «κουμπώσει» επάνω στο αρχικό χρέος, γεγονός που εκτιμάται ότι εκτινάσσει το συνολικό αυτό ποσό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθεί κύμα κατασχέσεων
Για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ να εισπράξουν τα χρήματα που τους χρωστούν οι επιχειρήσεις, πέρα από την γνωστή δικαστική οδό που χρησιμοποιούν ετοιμάζονται τώρα σύμφωνα με στοιχεία της «Ροδιακής» να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις, εγκαθιστώντας μάλιστα ειδικούς δικαστικούς επιμελητές απευθείας στα ταμεία των επιχειρήσεων(!) οι οποίοι θα εισπράττουν είτε ολόκληρο είτε μέρος του ποσού το οποίο θα καταθέτουν στη συνέχεια στα ταμεία του ΙΚΑ.

Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων
Μια ακόμα εντυπωσιακή μέθοδος για να καταφέρει το ΙΚΑ να εισπράξει τα χρέη του είναι και η διαδικασία κατασχέσεων ποσών «εις χείρας τρίτων» όπου εκεί για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ρόδου, θα δεσμεύονται τα ποσά που συμφωνούνται με τους συνεργάτες των επιχειρήσεων τα οποία θα κατάσχονται πριν φθάσουν στα χέρια του ιδιοκτήτη.

Για παράδειγμα, αν ένα ξενοδοχείο της Ρόδου έχει ασφαλιστικά χρέη προς το ΙΚΑ, τότε οι ελεγκτές του ΙΚΑ θα δεσμεύσουν τα συμβόλαια με τον τουριστικό οργανισμό και τα ποσά αυτά δεν θα πάνε στην επιχείρηση αλλά απευθείας στα ταμεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καλύπτοντας έτσι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ροδιακής» το τελευταίο διάστημα έχουν αποσταλεί περίπου 50 τέτοια ειδοποιητήρια προς τα τουριστικά πρακτορεία, ζητώντας έτσι από τους εκπροσώπους στο εξωτερικό ή το εσωτερικό να προχωρήσουν στην καταβολή των ποσών αυτών μέσα σε 8 μέρες διότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφούν νομικά εναντίον τους.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»