«Ιστορική» αναδρομή από τον Μανώλη Σαββή για τον ΔΗΦΟΔΩ

«Ιστορική» αναδρομή από τον Μανώλη Σαββή για τον ΔΗΦΟΔΩ

«Ιστορική» αναδρομή από τον Μανώλη Σαββή για τον ΔΗΦΟΔΩ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 493 ΦΟΡΕΣ

Ο πρώην δήμαρχος παρακολουθεί το θέμα του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του, το 1994

Ενδιαφέρον για τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει η θέση του επί χρόνια αυτοδιοικητικού κ. Μανόλη Σαββή.

Καταρχήν, σημειώνεται ότι ο κ. Σαββής, παρακολουθεί το θέμα του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του (1994-1995) τόσο ως Αντιδήμαρχος και μάλιστα Οικονομικών του πρώην Δήμου Ροδίων (1999-2003), όσο και ως Δήμαρχος Νότιας Ρόδου και στη συνέχεια, 2011-2013, ως Αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου.

Ο κ. Σαββής, τόσο με τοποθετήσεις του στα όργανα όσο και με μελέτες και στοιχεία που κατά καιρούς δημοσίευσε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αιρετικός» για την άποψή του για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., σε σχέση με τη στάση της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών.

Εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο ότι ορίστηκε από τον πρώην Δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Στάθη Κουσουρνά ως εκπρόσωπος των Δήμων στην Επιτροπή που συστάθηκε και επεξεργάστηκε τη νέα πρόταση εκσυγχρονισμού του ΔΗΦΟΔΩ (συμμετείχαν το ΕΒΕΔ, το ΤΕΕ , το ΟΕΕ, Δ.Σ.Ρ.). Πρόταση που απ’ όλους θεωρήθηκε ως πράγματι καινοτόμα και συμβατή με τις σημερινές συνθήκες.

Ωστόσο, έκτοτε, αντί να συζητάμε αυτή την πρόταση και πως θα εφαρμοστεί, κατά καιρούς το μόνο που βλέπουμε είναι ανακοινώσεις από φορείς σε συγκρουσιακό αλλά και αρνητικό ύφος.
Η μία πλευρά, η Αυτοδιοίκηση, διατρανώνει σε όλους τους τόνους ότι ο φόρος δεν πρέπει να καταργηθεί ενώ η…απέναντι πλευρά, δηλαδή οι επιχειρηματικοί φορείς, επιδιώκουν να καταργηθεί φθάνοντας μέχρι το ΣτΕ.

Τελικά που έγκειται η διαφωνία στο θέμα αυτό;

Ποιο είναι το συνολικό συμφέρον τελικά για τον τόπο;

Είναι μόνο συντεχνιακή αντιπαράθεση διασφάλισης συμφερόντων;

Δήλωσε ο κ. Σαββής: «Η θεσμοθέτηση του νέου ΔΗΦΟΔΩ το 1994 οφείλουμε να πούμε ήταν θετικός σταθμός για την Τ.Α. και τον τόπο. Κάποιοι μέσα από την καλή επεξεργασία και συνεννόηση θεσμοθέτησαν το νόμο.

Όμως, όπως κάθε οργανισμός, για να είναι ζωντανός χρειάζεται την ανανέωση και επικαιροποποίηση που δυστυχώς δεν έγινε ενώ έχουν περάσει 20 χρόνια. Ίσως είναι από τους λίγους νόμους που δεν υπάρχει καμία τροποποίηση ακόμη και σε τυπικά θέματα. Κάτι σημαίνει αυτό.

Από το 1999, που ως γνωστό ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του τότε Δήμου Ροδίων (5 χρόνια, ήδη, εφαρμογής) διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις που πολλές από αυτές πράγματι δεν μπόρεσαν να προβλεφθούν.

Να σας πω, χαρακτηριστικά, ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων απαλλασσόταν από το ΔΗΦΟΔΩ λόγω του ότι υπήρχε το ειδικό …δασμολόγιο της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και θα καταβαλλόταν στο Τελωνείο. Όμως σχεδόν ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, καταργήθηκε.

Και άλλες πολλές μικρές και μεγάλες στρεβλώσεις άρχισαν να εμφανίζονται με κυρίαρχο το απαράδεκτο καθεστώς των προστίμων. Από τότε, λοιπόν, ως υπεύθυνος επέμενα στην αναγκαιότητα αλλαγών.

Σας θυμίζω τις τοποθετήσεις μου σε όλα τα όργανα της Τ.Α.- ήμουν, όμως, μικρή μειοψηφία και μάλιστα έφθασα να κατηγορούμαι για ενδοτισμό και ηττοπάθεια στον «εχθρό», τους επιχειρηματίες. Πρέπει να τονίσω ότι, τα τελευταία έτη, ευτυχώς πολλοί από το χώρο της Τ.Α αντιλήφτηκαν πλέον την αναγκαιότητα ΡΙΖΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Να θυμηθούμε ακόμα την άρνηση διαλόγου που επέμενε η ΤΕΔΚΔ, επιδιώκοντας μόνο ανούσια ψηφίσματα για τη διατήρηση του.

Από την άλλη, το ΕΒΕΔ, κυρίως σε πλήρη απαξίωση για το θεσμό και μάλιστα πήρε και προσωπικές διαστάσεις βεντέτας.

Η διατήρηση του φόρου, με νέα ριζική αλλαγή, δεν πρέπει να εξαρτάται από οποιονδήποτε απόφαση ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, είναι σε λάθος κατεύθυνση άσοι την εξαρτούν και κυρίως η Τ.Α.

Ο θεσμός απαξιώθηκε στην κοινωνία και πριν την κρίση και περισσότερο μετά. Απαιτείται νέα κοινωνική συμφωνία για τη συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη του νομού μας και με ξεχωριστούς πόρους.
Εξάλλου, πρέπει να πούμε ότι το Δωδεκανησιακό οικονομικό θαύμα που επικαλούμαστε προέκυψε κυρίως μέσα από ειδικά Δωδεκανησιακά προνόμια μετά την απελευθέρωσή μας (ειδικό Δασμολόγιο κ.λ.π.).

Η Επιτροπή που είχα την τιμή να συμμετέχω κατέληξε με ομοφωνία σε ένα νέο συμβόλαιο που πρέπει να συνομολογηθεί στον τόπο μας. Συμβόλαιο που θα διασφαλίσει αναλογική συμμετοχή όλων, αναπτυξιακό προσανατολισμό με συγκεκριμένες και θεσμοθετημένες διαδικασίες και απόλυτη διαφάνεια στην διαχείρισή του με τη δυνατότητα ελέγχου από τους φορείς και σαφώς λιγότερος για όλους στις σημερινές συνθήκες.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, να συνεννοηθούμε εκεί που συμφωνούμε, όχι μόνο πολεμικές ανακοινώσεις πολλές φορές μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Και επειδή πάντα πίστευα στην αρχή «πρώτο το λίθο βαλέτω» έχω να πω στον Δήμαρχο ότι οι απειλές περί αυξήσεως των τελών για αντικατάσταση, όχι μόνο δείχνουν λάθος δρόμο αλλά ρίχνουν και λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Τελικά, ο τόπος δεν χάνει μόνο ταμειακούς πόρους που είναι σημαντικοί, αλλά απομακρύνει τον πολίτη από το κοντινότερο θεσμό, το Δήμο, και φυσικά το «πρώτος το λίθο βαλέτω» να ισχύει και για τις υποχρεώσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων όσο αφορά το ΔΗΦΟΔΩ και άλλα τέλη.

Να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι και τώρα δεν τα κατέβαλλει όχι από αδυναμία οικονομική , η λογική την …βιλαετιών στην ίδια αυλή (Δήμο) καλά κρατεί.

Η γυναίκα του Καίσαρα και πρέπει να είναι έντιμη και πρέπει να το δείχνει με τις πράξεις.

Κλείνοντας, θέλω να καλέσω όλους και πρώτα την Τ.Α. να ξεκινήσει την τελική κατάληξη για νέο νόμο ουσιαστικό και Δίκαιο του ΔΗΦΟΔΩ-η προζύμη φτιάχτηκε μέσω της Επιτροπής, γιατί αδρανεί;

Μάλιστα, υπάρχει, πλέον, νέα θεσμική δυνατότητα χωρίς κινδύνους από το ΣΤΕ.

Το ΣΤΕ δεν πρέπει καν να μας απασχολεί, δεν είναι άλλοθι για αδράνεια και «μη μου τους κύκλους τάραττε», όλα τριγύρω αλλάζουν…

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου