Επιτροπή Περιφερειών: Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, πηγή ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας

Επιτροπή Περιφερειών: Ο παράκτιος  και θαλάσσιος τουρισμός, πηγή  ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας

Επιτροπή Περιφερειών: Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, πηγή ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 437 ΦΟΡΕΣ

Η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη στην χάραξη μιας πανευρωπαϊκής θαλάσσιας και παράκτιας στρατηγικής για τον τουρισμό με στόχο την αντιμετώπιση της βραδείας οικονομικής ανάπτυξης και την μείωση των επίμονων υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή - συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ - υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο στην διαφοροποίηση του τομέα, στην βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης, και στη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού σχεδίου μεταξύ των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο τομέας του τουρισμού στην Ευρώπη στις παράκτιες περιοχές απασχολεί 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, και δημιουργεί 183 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή των Περιφερειών εξέδωσε γνώμη σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό σαν συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το θέμα.

Η γνωμοδότηση παρουσιάσθηκε από τον Vasco Cordeiro Alves, Πρόεδρος της Κυβέρνησης των Αζορών, ο οποίος χαιρέτησε την αναγνώριση από την Επιτροπή του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο τομέας στην αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης.

Η έναρξη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της λεγομένης πολιτικής για την «γαλάζια ανάπτυξη» μπορεί να δημιουργήσει πολύ αναγκαίες θέσεις εργασίας, υποστηρίζει η Επιτροπή Περιφερειών, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την συμμετοχή μια σειρά από διαφορετικές πολιτικές συμπεριλαμβανομένων των τομέων του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο κ. Cordeiro τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι να κάνει περισσότερο συνεκτική και φιλόδοξη την στρατηγική για τον τουρισμό μεταξύ των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «Ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά πολλών τοπικών οικονομιών στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης.

Μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη πολιτική και να βελτιωθεί επειγόντως η συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης".

Τέλος ο κ. Cordeiro απηύθυνε έκκληση για να διατεθούν επαρκή κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 για την στήριξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «χαράτσι» της Booking στα ξενοδοχεία

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

ΤτΕ: Στα 20,6 δισ. ευρώ τα έσοδα της Ελλάδας από τον Τουρισμό το 2023

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Με τον πρέσβη της Σιγκαπούρης συναντήθηκε η υπουργός Τουρισμού

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα