Στάθης Κουσουρνάς: ο Νικητιάδης έχει ασθενή και επιλεκτική μνήμη!

Στάθης Κουσουρνάς: ο Νικητιάδης έχει ασθενή και επιλεκτική μνήμη!

Στάθης Κουσουρνάς: ο Νικητιάδης έχει ασθενή και επιλεκτική μνήμη!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 449 ΦΟΡΕΣ

Η επίθεση εναντίον μου έχει σχέση με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο πρώην δήμαρχος

«Σήκωσε το γάντι» ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και, χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απάντησε στον πρώην Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη για τις ευθύνες που του επέρριψε επειδή δεν προχώρησε η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, κάνοντας λόγο για «ασθενή και επιλεκτική μνήμη» του τελευταίου ενώ έδωσε και πολιτική διάσταση στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ως… προληπτική επίθεση εναντίον του ενόψει πιθανών βουλευτικών εκλογών!

Καταρχήν, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικητιάδης, προχθές, μιλώντας στον Ρ/Σ «Sky», με αφορμή την ανακίνηση του θέματος για την ανάγκη σύναψης νέας π.σ. για τη Μεσαιωνική Πόλη, λόγω της επίσκεψης στη Ρόδο της Υφυπουργού Πολιτισμού κας Άντζελας Γκερέκου, μεταξύ άλλων, είχε επιρρίψει ευθύνες στον κ. Κουσουρνά που δεν προχώρησε η υλοποίηση της νέας π.σ. καθώς επί Δημαρχίας του ήταν Υφυπουργός ο ίδιος και είχαν ξεκινήσει προσπάθειες.

Ο Δωδεκανήσιος πρώην Υφυπουργός, φαίνεται να συνέδεσε τη…μη προθυμία-όπως άφησε να εννοηθεί-της τότε Δημοτικής Αρχής και του τότε Δημάρχου με την προεκλογική περίοδο ενώ έκανε λόγο για «βρωμερά φαινόμενα» στη διαδικασία λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Κουσουρνάς, λοιπόν, χθες, θέλησε να απαντήσει στα όσα καταλογίζει στον ίδιο και στη Δημαρχία του ο κ. Νικητιάδης και κρατώντας την απόφαση που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, είπε ότι ο λόγος που δεν προχώρησε η π.σ. ήταν απλός: Λόγω της δημοσιονομικής κρίσης η Κεντρική Διοίκηση και στην προκειμένη το Υπουργείο Πολλιτισμού και Τουρισμού και το ΤΑΠΑ δεν είχαν να διαθέσουν από 100 χιλιάδες ευρώ το καθένα. Αναλυτικά, οι δηλώσεις του πρώην Δημάρχου:

«Προκλήθηκα»!
«Σας κάλεσα επειδή προκλήθηκα», είπε ο κ. Κουσουρνάς και ανέφερε ότι όλα αυτά που είπε ο κ. Νικητιάδης στον Ρ/Σ είναι αναληθή.

Είπε, καταρχήν: «Οι δηλώσεις του κ. Νικητιάδη έγιναν μετά την επίσκεψη της Υφυπουργού, της κας Γκερέκου, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την υπογραφή μίας π.σ. που είναι απαραίτητη για τη Μεσαιωνική Πόλη-γιατί, όλοι αναγνωρίζουν ότι, αυτό το Μνημείο, έχει ανάγκη από πόρους, από έργα, τα οποία είχαν διακοπεί από προηγούμενη π.σ. που είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Δήμαρχο, τον κ. Καραγιάννη, με την αείμνηστη τη Μελίνα Μερκούρη, συνέχισε με τον κ. Γιαννόπουλο και περίπου δέκα χρόνια έχει διακοπεί αυτή η π.σ.»

Στη συνέχεια, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή, λέγοντας: «Όταν ανέλαβα εγώ τη Δημαρχία, το 2011 δηλαδή, ο κ. Νικητιάδης ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού και από τις πρώτες προσπάθειές μας ήταν να υπογράψουμε μία π.σ. για να μπορούν να γίνουν διάφορα έργα.

Αφιέρωσα προσωπικά πάρα πολύ χρόνο, πηγαίνοντας στην Αθήνα, σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ, τόσο με τον κ. Νικητιάδη όσο και με την κα Μενδώνη (σ.σ. τη Γενική Γραμματέα), την κα Γερούση που ήταν Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη για την Παλιά Πόλη όσο και με τον σύμβουλο του κ. Νικητιάδη, τον κ. Ρούσσο που είχε εξουσιοδοτηθεί να επεξεργάζεται την π.σ.».

»Η υπογραφή μίας τέτοιας π.σ. το 2011, θα ήταν όφελος για τη Ρόδο και, προφανώς, θα ήταν και ένα όφελος για τον Δήμαρχο, τον οποιοδήποτε Δήμαρχο και τον οποιοδήποτε Υπουργό. Επομένως, θα είχαμε όφελος και οι δύο, αν το βλέπαμε από σκοπιμότητα πολιτική», είπε ακόμη ο πρώην Δήμαρχος.

Όσο για το ποια ήταν τα ε-μπόδια για να υπογραφεί η π.σ., όπως είπε, ήταν κυρίως το οικονομικό αφού στα άλλα τα βρήκαν. Δηλαδή, τα βρήκαν στο χρονοδιαγράμματα, να υπάρχουν συγκεκριμένα έργα και να ξεκαθαριστούν οι όροι της π.σ.

Ακόμη, ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες να είναι οι ετήσιες πιστώσεις για την υλοποίηση της π.σ. 1 εκατ. ευρώ, να είναι οι συμβαλλόμενοι φορείς τοπικοί και κεντρικοί, δηλαδή τοπικοί ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια και Κεντρικοί το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ και επειδή υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, κατέληξαν να γίνει π.σ. με συγκεκριμένο περιεχόμενο, με δεκαετή διάρκεια και με 100 χιλιάδες ευρώ να συμβάλει το κάθε μέλος. Δηλαδή, 4 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια, 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Και ύστερα από πολλές προσπάθειες, και δικές του και του κ. Νικητιάδη όπως είπε, στο να διαμορφωθεί το κείμενο -γιατί το κείμενο έπρεπε να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο- το Υπουργείο Πολιτισμού, με έγγραφό του επίσημο στις 6 Φεβρουαρίου του 2012, τους διαβίβασε την π.σ. και έλεγε:

«Το εν λόγω σχέδιο εκπονήθηκε κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Δήμο Ρόδου» και είναι το έγγραφο σταλμένο από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και αναφέρει ότι γίνεται από την κα Μενδώνη και ακολουθεί και το κείμενο της π.σ. που ήταν 17 σελίδες.

«…Το οποίο, πράγματι, προσπαθήσαμε πάρα πολύ, και οι υπηρεσίες οι δικές μας, η Μεσαιωνική Πόλη, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, η Διεύθυνση Οικονομικών, ο κ. Τσουκαλάς, όλοι, να εξασφαλίσουμε όλα αυτά που απαιτούνταν διότι, πια, όλα ελέγχονται και δημοσιονομικά», τόνισε ακόμη.

Έρχεται το θέμα-συνεχίζει-στο δ.σ. το οποίο το συζήτησε και υπάρχει η απόφαση 72 στις 29 Φεβρουαρίου του 2012-την οποία είχε μαζί του και επέδειξε ο κ. Κουσουρνάς χθες-στην οποία όπως εστάλη η π.σ. όπως την είχαν επεξεργαστεί ο Δήμος και το Υπουργείο μέσω του κ. Ρούσσου και της κας Γερούση, πέρασε με πλειοψηφία με την παράταξή του, γιατί η μειοψηφία-και καλώς όπως σχολίασε χαρακτηριστικά-έκανε κριτική στη Δημοτική Αρχή ότι τα χρήματα ήταν πάρα πολύ λίγα.

Και ο ίδιος έλεγε ότι δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και προτιμότερο είναι να υπάρχει μία π.σ. έστω και 400 χιλιάδων ευρώ το χρόνο παρά τίποτα.

Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Κουσουρνάς: «Επομένως, η πρόθεση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη, υπάρχουν τα δημοσιεύματα, ενημερώνονταν οι πολίτες για την εξέλιξη, ήταν ένα θέμα πολύ σημαντικό για τη Ρόδο και εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Δεσμεύτηκαν οι πόροι του Δήμου με συγκεκριμένο κωδικό, μπήκε στον προϋπολογισμό του 2012-αυτά είναι ντοκουμέντα, υπάρχουν-και εστάλη στο Υπουργείο για να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να δεσμεύσουν πόρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ. Η Περιφέρεια, επίσης, έκανε τις αντίστοιχες ενέργειες, δηλαδή το πέρασε από π.σ. και δέσμευσε πόρους».

Το Υπουργείο, όμως-συνέχισε-μέσω του κ. Νικητιάδη και της κας Μενδώνη, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτά τα εκατό χιλιάδες ευρώ από τον καθένα και έτσι δεν υπεγράφη η π.σ.

«Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια . Όπως δεν κατάφερε ο κ. Νικητιάδης να φέρει…ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Ρόδου για διάφορα έργα, παρά τις προσπάθειές του.
Αυτό είναι η μοναδική αλήθεια. Υπάρχουν τα ντοκουμέντα», υπογράμμισε ο πρώην Δήμαρχος.

«Προληπτική επίθεση»!
«Προφανώς, ο κ. Νικητιάδης έχει ασθενή μνήμη και επιλεκτική!», είναι η απάντηση που δίνει ο πρώην Δήμαρχος σε όσους τον ρωτάνε γιατί αυτές οι δηλώσεις από τον πρώην Υφυπουργό και συμπλήρωσε ότι απαντήσεις δίνει και ο ίδιος σ’ αυτά που είπε. Και εξήγησε:

«Λέει προεκλογική περίοδος, σταυρός, ανακατεύει κάποια πράγματα. Την προεκλογική πάροδο του 2012 ήμουν Δήμαρχος, δεν ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Επομένως, δεν είχα καμία σκοπιμότητα.

Κάθε άλλο, ήθελα, να γίνει η π.σ. Μάλιστα, ο κ. Νικητιάδης εκείνη την περίοδο, την προεκλογική, με φώναξε στην προεκλογική του συγκέντρωση να τον προλογίσω και είπα θετικά για την προσπάθειά του που πήρε ο Δήμος Ρόδου διάφορα ακίνητα-το είπα σαν ένα σημαντικό γεγονός».

Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Κουσουρνάς, ανεβάζοντας τους τόνους: «Δυστυχώς, οι δηλώσεις υποκρύπτουν σκοπιμότητα και δεν είναι σκοπιμότητα για τις εκλογές του 2012, είναι για τις επικείμενες εκλογές. Έρχεται, δηλαδή, ο κ. Νικητιάδης και κάνει, προφανώς, μία…προληπτική επίθεση.

Σε πιθανούς υποψηφίους; Σε μένα, δηλαδή; Μα δεν έχω δηλώσει ότι θα είμαι υποψήφιος. Όταν έρθει εκείνη η ώρα… Έτσι, το εκλαμβάνω και εγώ, και πάρα πολλοί που συζήτησα μαζί τους.

»Μιλάει για “βρωμερά φαινόμενα των προεκλογικών περιόδων” και τέτοια πράγματα: Ξέρετε, ο καθένας έχει κάποιες αρχές τις οποίες υπηρετεί. Εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω ποτέ μια τέτοια αήθη επίθεση σε ένα πολιτικό του ίδιου πολιτικού χώρου ή ακόμα σε πολιτικό αντίπαλό μου με τέτοιο τρόπο. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας πράγματα που δεν είναι ισχύουν και είναι φανερό ότι δεν ισχύουν»!

Για την προγραμματική σύμβαση
Επί της ουσίας για την π.σ., είπε ο κ. Κουσουρνάς: «Μακάρι να πετύχει η κα Γκερέκου και ο κ. Χατζηδιάκος να γίνει η π.σ. Είναι απαραίτητη, τη χρειαζόμαστε, η Παλιά Πόλη χρειάζεται πόρους, υπάρχουν πολλά έργα ημιτελή. Εξάλλου αναφέρονται μέσα στην π.σ. την οποία ψήφισε το δ.σ. και υπάρχει η βάση. Υπάρχει επεξεργασία, οι υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες, υπάρχει το σχέδιο, πάνω στο σχέδιο μπορεί να βαδίσουν».

»Το ότι εκείνη την περίοδο δεν τα καταφέραμε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε τώρα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε όλοι. Το ότι θα συμβάλει ο κ. Νικητιάδης, να συμβάλει και εκείνος.

Αλλά, όταν είχε τη δύναμη και την εξουσία ως Υφυπουργός και η κα Μενδώνη ήταν η Γραμματέως του, δεν τα κατάφερε, πόσο μάλλον η δική του δυναμική τώρα να είναι τέτοια που να τα καταφέρει.

Επομένως, αν τα καταφέρουν, θα τα καταφέρουν…άλλοι και με την πολιτική βούληση άλλων. Εγώ όπου χρειαστεί θα βοηθήσω».

Και για κατακλείδα ο κ. Κουσουρνάς θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα:
«Έχω αρχές και έτσι πορεύομαι και αυτή είναι η διαφορά από άλλα πρόσωπα. Δεν θέλω κανείς να υποτιμά την πολιτική νοημοσύνη και την πολιτική ευπρέπεια που με διακρίνει. Θα απαντώ σε όποιον με προκαλεί»!

Αν θα είναι υποψήφιος
Ερωτηθείς, τέλος, για το αν έχει σχέδια για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές και αν του έχει γίνει πρόταση από τον πολιτικό του χώρο, είπε ο πρώην Δήμαρχος ο οποίος, πάντως, δεν απάντησε αρνητικά και κατηγορηματικά:

«Ο κ. Νικητιάδης, δήλωσε ο ίδιος ότι θα είναι υποψήφιος. Εμένα δεν μου έγινε καμία κρούση, διαβάζω στις εφημερίδες ότι μπορεί να είμαι (σ.σ. υποψήφιος), διάφορα σενάρια κτλ. Δεν είναι της ώρας ούτε δηλώσεις να κάνω ούτε να αποφασίσω.

Έχω πάρει μία απόφαση και απέχω, είμαι ενεργός πολίτης και κρίνω πάντα από τις εξελίξεις που υπάρχουν και τις καταστάσεις που διαμορφώνονται».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη