28 Οκτωβρίου ΟΧΙ 1940

Ξέρετε τί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου ; Κάποιοι ναι (συνήθως οι παλιότεροι), κάποιοι όχι (συνήθως οι νεότεροι).
Όπως και να’ χει το πράγμα με όλους σας θα μοιραστώ μία μικρή δόση ιστορίας, ώστε η απάντηση της παραπάνω ερώτησης να μας γίνει «βίωμα» και όχι όσοι γνωρίζουν να λένε απλώς ένα «ΟΧΙ»...


Κάπου εδώ τελειώνει η εισαγωγή , και μοιράζομαι μαζί σας τα εξής: Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επισκέπτεται το σπίτι του δικτάτορα Μεταξά (φιλοιταλός μέχρι εκείνη την στιγμή) στην Κηφισιά (από τότε υπήρχε η συνήθεια οι επιφανείς και πλούσιοι να μένουν στα βόρεια προάστια...) και παραδίδει τελεσίγραφο στον δικτάτορα, με το οποίο ζητάει σε 3 ώρες από εκείνη την στιγμή η Ιταλία να καταλάβει στρατηγικές θέσεις της χώρας μας και να βοηθήσει στην απροβλημάτιστη επέλαση των δυνάμεων του Άξονα.

Το περιβόητο «ΟΧΙ» του Μεταξά, δεν ήταν ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια είπε : «Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο!» και αρνήθηκε την επέλαση. Λίγες ώρες μετά απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το οποίο είχε ως εξής:
«Προς τον ελληνικόν λαόν,
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της
Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.

Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της.

Θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς»
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι εχθροπραξίες στην αμυντική γραμμή των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Να σημειώσω εδώ ότι παρόλο που η Ελλάδα το περίμενε αυτό, δεν είχε καλέσει σε επιστράτευση τις εφεδρείες της, για να μην προκαλέσει (;;;). Το αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πρώτες γραμμές άμυνας να στελεχωθούν με ντόπιους κτηνοτρόφους και αγρότες που επιστρατεύτηκαν όπως όπως. Η άμυνα υπήρξε επιτυχής, και αυτό αποτελεί άθλο, καθότι οι Ιταλοί είχαν στείλει στα σύνορα τη μεραρχία «Τζούλια» που ήταν μια μεραρχία ειδικευμένη στον ορεινό αγώνα, και είχε πλήρη υποστήριξη πυροβολικού, αεροπορίας κλπ.

Τα ελληνικά στρατεύματα στις μέρες που ακολούθησαν κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και να «σπρώξουν» το μέτωπο προς την Αλβανία.

Βλέποντας την αποτυχία των Ιταλών οι Γερμανοί κινητοποίησαν τη δική τους πολεμική μηχανή με αποτέλεσμα την ήττα της ελληνικής άμυνας και την κατοχή της Ελλάδας.
Το τακτικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η καθυστέρηση των δυνάμεων του άξονα στα Βαλκάνια, με τα γνωστά αποτελέσματα στο μέτωπο της Ρωσίας, και η «εξαγορά» πολύτιμου χρόνου για τους συμμάχους για αναδιοργάνωση και καλύτερη άμυνα.

Οι σύμμαχοι βέβαια με τη λήξη του πολέμου φρόντισαν να μας επιβραβεύσουν για την υπεράνθρωπη προσπάθεια μας βοηθώντας μας στο να δημιουργήσουμε και να διαπρέψουμε στον Εμφύλιο... Αυτά προς το παρόν...και να έχετε κατά νου ότι εδώ θέλουν να μας χτυπήσουν,

 ΣΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ και να μας πάρουν όσα με κόπο και αίμα κατάφεραν να κερδίσουν οι πρόγονοί μας.
Επίσης να θυμόμαστε όλοι πως οι παρελάσεις πραγματοποιούνται για να τιμήσουμε τους αγωνιστές στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας , που  θεωρούμε  δεδομένη αλλά στην πραγματικότητα καθημερινά αγωνιζόμαστε για αυτήν.

Η Γαλανόλευκη σημαία μας, μας  παραπέμπει στα χρώματα που πρέπει να είναι και η επίσημη ενδυμασία για όλα τα σχολεία και όχι όλα αυτά που βλέπουμε κάθε χρόνο με διάφορα χρώματα ,  με διαφορετικά ρούχα λες και παρακολουθούμε πασαρέλα….
Πάντα να θυμάστε ότι  ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ  = ΕΘΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ
Με εκτίμηση ,
Γιαλλίζης Στέργιος
Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος ΕΒΕΔ-Υπεύθυνος Τοπικού Παραρτήματος ΕΒΕΔ Κω