Αθωώθηκε η Ρένα Μαντικού και οι εκπρόσωποι της εταιρείας “Θέρμαι”

Αθωώθηκε η Ρένα Μαντικού και οι εκπρόσωποι  της εταιρείας “Θέρμαι”

Αθωώθηκε η Ρένα Μαντικού και οι εκπρόσωποι της εταιρείας “Θέρμαι”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1226 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, η πρώην πρόεδρος της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. κ. Ρένα Μαντικού και οι τρεις εκπρόσωποι της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ΘΕΡΜΑΙ, οι οποίοι κατηγορούνταν για αυθαίρετη δόμηση.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος των συνολικά τεσσάρων κατηγορουμένων η Δασική Υπηρεσία, η οποία και επικαλείται ότι δεν τηρήθηκαν όλα όσα είχε αποφανθεί το ΣΧΟΠ για την αξιοποίηση του πάρκου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατασκευές εμφανίζουν διαφορές στις γεωμετρικές διαστάσεις, στα υψόμετρα και στον αριθμό των κολώνων από αυτές που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη του ΣΧΟΠ (κατασκευή στεγάστρου και πέργκολες σε διαφορετικές διαστάσεις)

Επίσης οι ίδιοι κατηγορούνται ότι κατελήφθησαν να έχουν προβεί σε παράνομη εκχέρσωση δημόσιας αναδασωτέας έκτασης και ειδικότερα, πως προκειμένου να γίνει η κατασκευή του στεγάστρου και της πέργκολας αφαίρεσαν τον υπόροφο του πάρκου με χωματουργικό μηχάνημα, κατέστρεψαν τις υπάρχουσες υποδομές και εκτέλεσαν εκσκαφές στο πάρκο ΘΕΡΜΑΙ εκτάσεως 4.700 τ.μ. το οποίο υπάγεται στο νόμο 998/79, καθώς πρόκειται για έκταση εντός πόλεως, η οποία καλύπτεται από δασική βλάστηση, αφού τα 3.500 τ.μ. αυτού καλύπτονται από πεύκα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτους, αρμυρίκια, φίκους, ψευδοπιπεριές, μιμόζες και φοίνικες μεγάλης ηλικίας, καθώς επίσης και από δάφνες, ιβίσκους, μπουκαμβίλιες και άλλους θάμνους.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το αστικό μέρος της υπόθεσης, η εκμεταλλεύτρια εταιρεία του πάρκου και ο δήμος Ρόδου διά των δικηγόρων κ.κ. Στέλιου Αλεξανδρή και Δημήτρη Σαλαμαστράκη, έχουν προσφύγει όπως είναι γνωστό στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση που έχει ληφθεί από την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αφορά την κατεδάφιση και απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται εντός του Θέρμαι.

Μέχρι τώρα το δικαστήριο έχει κάνει δεκτή την προσωρινή διαταγή και την ακύρωση ενώ η προσφυγή ως προς το κύριο μέρος της είχε προσδιοριστεί να εξεταστεί τον Μάιο του 2014 από το αρμόδιο δικαστήριο, όμως τελικά ούτε αυτή εκδικάστηκε και αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αλλά και τότε το δικαστήριο ανέβαλε και πάλι για τις 28 Σεπτεμβρίου 2015 ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου που θα καθορίζει εξ’ αρχής τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους αλλά και επειδή επίκειται νομιμοποίηση των κτισμάτων του Θέρμαι από την Πολεοδομία της Ρόδου.

Πάντως στην αίτηση που κατατέθηκε για το θέμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ουδέποτε το πάρκο του ΘΕΡΜΑΙ ήταν δασική έκταση και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ισχύς της δασικής νομοθεσίας.

Επιπλέον η εκμεταλλεύτρια εταιρεία χρησιμοποίησε περί τα 2.500 φυτά στο εν λόγω πάρκο κατά την ανάπλαση του χώρου, ενώ για όλες τις παρεμβάσεις λήφθηκαν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος επισημαίνεται η τεράστια οικονομική ζημία που θα υποστεί ο ενοικιαστής σε περίπτωση που δεν ανασταλλεί η απόφαση, και η βλάβη αυτού θα είναι μη αναστρέψιμη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο