H ζωή στα κέντρα κράτησης μέσα από τα μάτια ενός γιατρού

H ζωή στα κέντρα κράτησης μέσα από τα μάτια ενός γιατρού

H ζωή στα κέντρα κράτησης μέσα από τα μάτια ενός γιατρού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 421 ΦΟΡΕΣ

Στοιβαγμένοι σε μικρές βάρκες και με τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή ακόμη ζωντανές, χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν κάθε χρόνο το Αιγαίο από την Τουρκία προς τα Δωδεκάνησα. Φέτος πάνω από 14.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την εμπόλεμη Συρία, έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι. Η πρώτη επαφή με τη νέα τους ζωή, όμως, δεν γέννησε όνειρα, χαμόγελα και προσδοκίες.

H ζωή στα κέντρα κράτησης μέσα από τα μάτια ενός γιατρού

Με ελάχιστες κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους, πολλοί αναγκάζονται να κοιμηθούν ακόμα και έξω στο κρύο και τη βροχή ή συνωστισμένοι σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, ενώ περιμένουν να μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα.

«Οι άνθρωποι φτάνουν πολύ ταλαιπωρημένοι. Έχουμε δει πολλά περιστατικά με υποθερμία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γεγονός που μας δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουνε υποστεί σοβαρή κακουχία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά» λέει στο in.gr ο Δημήτρης Γιαννούση από τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Δωδεκάνησα.

Η ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών καθίσταται εξαιρετικής σημασίας, όπως και οι συνθήκες υποδοχής είναι καθοριστικές για την υγεία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν το δυσλειτουργικό σύστημα υποδοχής και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και καλούν την Ελλάδα και την ΕΕ να μη γυρίζουν την πλάτη στους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

«Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεν έχουμε δει πραγματική βούληση για βελτίωση του συστήματος υποδοχής» αναφέρει ο Κώστας Γεωργακάς, συντονιστής της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Δωδεκάνησα. «Δεν παρέχεται κανένας ιατρικός έλεγχος κατά την άφιξη και το πιο σημαντικό, είναι ότι ευάλωτα άτομα παραμελούνται.

Πρόσφατα, μια ομάδα γιατρών από το υπουργείο Υγείας στάλθηκε με σκοπό να κάνει ιατρικούς ελέγχους για τον Έμπολα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν και όχι από τη Δυτική Αφρική. Ενώ, εκείνοι που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβήτη δεν λαμβάνουν καμία φροντίδα».

'Όπως τονίζει ο κ. Γιαννούσης, «μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που βλέπουμε έχει διασωθεί μέσα στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όταν εμείς τους βλέπουμε, είναι παγωμένοι και ιδιαίτερα καταπονημένοι.

Οι συνθήκες υποδοχής, όπως τις είδα, είναι ανεπαρκείς και χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα για την βελτίωση τους. Θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι με θέρμανση, όπως επίσης ειδικές εγκαταστάσεις για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, ή ακόμα και τραυματίες».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, 53 άνθρωποι συνωστίζονται σε ένα κελί που προορίζεται για μόλις έξι άτομα.
«Έχουμε δει περιστατικό με ακρωτηριασμό από τη Συρία, που όπως είναι φυσικό δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει την ίδια τουαλέτα για 50-60 άτομα.

Έχουμε δει παιδιά και άτομα βρεγμένα από τη θάλασσα, που αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο. Έχουμε δει ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για την ιατρική του διάγνωση ούτε για την παροχή ειδικής διατροφής.

Όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγειά των προσφύγων. Πέρα από το γεγονός ότι προσβάλλουν άμεσα την αξιοπρέπεια τους. Μου έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όλοι εκείνοι οι ανήλικοι που έρχονται μόνοι τους στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» λέει ο κ. Γιαννούσης.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών υποδοχής, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει υλοποιήσει δύο προγράμματα επείγουσας παρέμβασης στα Δωδεκάνησα από τα τέλη Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα έχει προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε περισσότερους από 350 πρόσφυγες, ενώ έχει διανείμει περισσότερα από 3.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων υπνόσακων, σαπουνιών και άλλων ειδών υγιεινής.

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου