Θεσσαλονίκη: 6 στις 10 επιχειρήσεις κρίνουν αρνητικά την αναπτυξιακή πολιτική

Θεσσαλονίκη: 6 στις 10 επιχειρήσεις κρίνουν αρνητικά την αναπτυξιακή πολιτική

Θεσσαλονίκη: 6 στις 10 επιχειρήσεις κρίνουν αρνητικά την αναπτυξιακή πολιτική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 326 ΦΟΡΕΣ

Ανεπαρκή σε ποσότητα θεωρούν τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα πάνω από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρηματίες-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σύμφωνα με έρευνα της "Palmos Analysis", σε δείγμα 269 επιχειρήσεων, σ

Ανεπαρκή σε ποσότητα θεωρούν τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα πάνω από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρηματίες-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σύμφωνα με έρευνα της "Palmos Analysis", σε δείγμα 269 επιχειρήσεων, στο διάστημα 17-24 Μαρτίου.

Από αυτούς, το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά δεν φτάνουν και θα χρειαστούν περισσότερα, ενώ το 40% τα χαρακτηρίζει "και ανεπαρκή και αναποτελεσματικά". Το 10% θεωρεί, πάντως, ότι τα μέτρα είναι επαρκή και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (66%) κρίνει αρνητικά τη μέχρι στιγμής κυβερνητική πολιτική σε θέματα ανάπτυξης. Αντίθετη γνώμη έχει το 10%, ενώ το 22% τηρεί ουδέτερη στάση.

Έξι στους δέκα επιχειρηματίες (59%) θεωρούν θετικό ή μάλλον θετικό το μέτρο της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, δύο στους τρεις (66%) διαφωνούν με την επέκταση του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, το 57% των επιχειρηματιών αναμένει μείωση τζίρου προσεχώς, εξαιτίας της περικοπής αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το 38% δεν "βλέπει" επιπτώσεις στις πωλήσεις από το συγκεκριμένο μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, δύο στους τρεις (63%) εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στον τζίρο τους, ενώ το 35% δεν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν προβλέπουν αρνητική επίδραση του μέτρου, μία στις τρεις (33%) δηλώνει αποφασισμένη να απορροφήσει η ίδια την αύξηση του ΦΠΑ και να μην τη μετακυλήσει στους πελάτες της. Το 9% αναμένει από τους προμηθευτές να απορροφήσουν την αύξηση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67%) επικροτεί τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, ενώ το 79% αντιμετωπίζει θετικά το μέτρο επιβολής έκτακτης εισφοράς 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Αντίθετα, ισχυρές ενστάσεις διατυπώνουν οι ερωτηθέντες για το μέτρο της χρήσης πιστωτικής κάρτας ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής μέσω τραπέζης για κάθε συναλλαγή άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι το μέτρο είτε δεν είναι εφαρμόσιμο (42%), είτε είναι εφαρμόσιμο, αλλά δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (28%).

«Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, «δείχνουν ότι μάλλον συμφωνούν με τη λήψη μέτρων και θα πρότειναν ίσως και περισσότερα […]Στις απαντήσεις πρυτανεύει η λογική της δημοσιονομικής σωτηρίας της χώρας».

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων σε σχέση με την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10