Στην επιτροπή Ανταγωνισμού οι τιμές καυσίμων στα Δωδεκάνησα

Στην επιτροπή Ανταγωνισμού οι τιμές καυσίμων στα Δωδεκάνησα

Στην επιτροπή Ανταγωνισμού οι τιμές καυσίμων στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 650 ΦΟΡΕΣ

Με παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σε επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας ζητά με έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Από τη σύγκριση των τιμών που έγιναν μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών προκύπτουν υπερδιπλάσια του μέσου όρου, περιθώρια κέρδους για τα πρατήρια υγρών καυσίμων στα Δωδεκάνησα, την Κεφαλλονιά, τις Κυκλάδες, το Νομό Λασιθίου, τη Λέσβο και τη Χίο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το ΥΠΑΝ και με μέση τιμή λιανικής στα 1,4890 ευρώ, το περιθώριο κέρδους για τους πρατηριούχους και τις εταιρείες εμπορίας διαμορφώνεται σε 0,1178 ευρώ το λίτρο, όταν ενδεικτικά στο Νομό Χίου το περιθώριο είναι 0,227 ευρώ με μέση τιμή λιανικής στα 1,615 ευρώ, στο Νομό Σάμου στα 0,220 ευρώ με μέση τιμή 1,634 ευρώ, στη Λέσβο 0,201 ευρώ με μέση τιμή 1,602 ευρώ κλπ.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ «οι διαφορές του περιθωρίου εμπορίας και πρατηριούχων στους Νομούς που εξετάστηκαν ανωτέρω πιθανόν να αποτελούν ενδείξεις:
α) Για ελλιπή ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο. Πιθανόν να υποκρύπτονται συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο που διατηρούν τις τιμές υψηλά.

β) Για διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ανά Νομό που δεν καταγράφονται. Η κατανάλωση σε αυτούς τους Νομούς και πολύ περισσότερο σε ορισμένους δήμους αυτών των Νομών παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή.

γ) Για ανομοιογενή γεωγραφική κατανομή εντός του ιδίου Νομού όσον αφορά τον αριθμό τόσο των πρατηρίων όσο και των εταιριών που δραστηριοποιούνται».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει περαιτέρω τις συστηματικά υψηλές τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη