«Αιματηρές» οικονομίες πρέπει να γίνουν στο δήμο της Ρόδου

«Αιματηρές» οικονομίες πρέπει να γίνουν στο δήμο της Ρόδου

«Αιματηρές» οικονομίες πρέπει να γίνουν στο δήμο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 820 ΦΟΡΕΣ

Yπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ο δήμος το πρώτο εξάμηνο του 2015

«Αιματηρές» περικοπές και άμεση λήψη νέων μέτρων-όχι, όμως, επιβολή νέων φόρων ή τελών-μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., θα χαρακτηρίσουν την οικονομική πολιτική του Δήμου της Ρόδου για το πρώτο, κρίσιμο, εξάμηνο του 2015, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να μην καταρρεύσει και…έρθουν τα χειρότερα από το Παρατηρητήριο!

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, κληθείς, χθες, να κάνει μία αποτίμησή του πως έκλεισε το 2014 για το Δήμο της Ρόδου αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή στα οικονομικά του για το 2015,

καταρχήν, είπε ότι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, οπότε και ανέλαβε την Αντιδημαρχία των Οικονομικών, έκαναν μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για τα οικονομικά του Δήμου, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολος χρόνος το 2014. Υπήρχε και το πρόβλημα του δημοτικού φόρου, άρα από την πρώτη ημέρα που εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή την Αντιδημαρχία, στόχος τους ήταν να δουλέψουν μαζί με τις υπηρεσίες, ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο-«και είμαστε προετοιμασμένοι, αυτό σας το διαβεβαιώνω», είπε.

Όσο αφορά στα οικονομικά του έτους που μόλις έφυγε, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά κλείνει με ένα πάρα πολύ καλό ταμειακό απόθεμα, με ένα “μαξιλάρι” που με προγραμματισμό δημιούργησαν για να μπορέσει ο Δήμος να αντέξει τους πρώτους μήνες του 2015 από τα ταμειακά προβλήματα που, όντως, αναμένεται να αντιμετωπίσει, μετά την κατάργηση του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου, μέχρι να δουν με ποιον τρόπο θα τον αναπληρώσουν με τα μέτρα τα οποία θα πάρουν και μάλιστα άμεσα, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το “μαξιλάρι”, δηλαδή το απόθεμα που έχει διασφαλίσει ο Δήμος με το κλείσιμο του ταμείου-μάλιστα, και κατά τη χθεσινή ημέρα γίνονταν τακτοποιητικές εγγραφές για το κλείσιμο των ενταλμάτων-θα είναι πάρα πολύ αυξημένο, γύρω στο 30%-35% σε σχέση με αυτό που παρέλαβαν.

Τι σημαίνει «νέα μέτρα»
Σχετικά με τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος για να αντικαταστήσει μέρος των εσόδων που χάνει με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ο κ. Περδίκης θέλησε, για ακόμα μία φορά, να δηλώσει κατηγορηματικά-για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, όπως είπε-ότι:

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι νέο τέλος, νέος φόρος, δεν πρόκειται να υπάρξει σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και τα μέτρα τα οποία θα παρθούν από την Οικονομική υπηρεσία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχω επαναλάβει, το επαναλαμβάνω, έτσι για να μη δημιουργείται η εντύπωση στους δημότες ότι θα αντικαταστήσουμε το φόρο που καταργήθηκε με έναν καινούργιο φόρο.

Αυτό το οποίο θα γίνει και έχει γίνει, είναι μία μεγάλη προσπάθεια για περιστολή των δαπανών και κάποιων επιχορηγήσεων σε Νομικά Πρόσωπα η οποία κρίνεται απαραίτητη από την πλευρά των εξόδων.

Και από την πλευρά των εσόδων θα υπάρξουν τέτοια τα οποία είναι, ήδη, θεσμοθετημένα, απλά θα κυνηγήσουμε την είσπραξή τους επειδή υπήρχαν κάποιοι κωδικοί που είχαν μεγάλη στέρηση και δεν υπήρχαν και έλεγχοι σε κάποιους κωδικούς και θα προβούμε και σε μία αναπροσαρμογή τελών ανταποδοτικών-τα οποία, όντως, βάσει προϋπολογισμού, ήταν ελλειμματικά-ώστε να γίνουν και αυτά ανταποδοτικά».

Σημείωσε ότι αυτό το τελευταίο δεν έχει να κάνει με το σύνολο των δημοτών, αλλά μόνο με τους επιτηδευματίες και αφορά στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Μείωση επιχορήγησης (και) ΠΡΟΤΟΥΡ
Σχετικά με τις επιχορηγήσεις στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπως εξήγησε ο κ. Περδίκης, αφορά σε όλα εκείνα που επιχορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από το Δήμο. «Θα γίνουν περικοπές σε Ν.Π. που όντως δεν χρειάζονται τα λεφτά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό», είπε και ανέφερε ότι, στη συνέχεια, θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς σχετικά ο Αντιδήμαρχος, επιβεβαίωσε ότι, ανάμεσα σ’ αυτά τα Ν.Π., είναι και η περικοπή ενός μέρους της επιχορήγησης του ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ανέφερε ότι, στον προγραμματισμό που έχουν κάνει, δεν την έχουν αγγίξει ακόμη και δεν παρέλειψε να πει ότι «είναι μία δομή πάρα πολύ υποστηρικτική για το Δήμο, τόσο για την καλοκαιρινή όσο και για τη χειμερινή περίοδο».

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, επανέλαβε ότι είναι ένα κομμάτι που μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δήμο αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και είπε:

«Όλη η προσπάθεια η δικιά μου είναι ο Δήμος να μπορέσει να ανταπεξέλθει αυτό το δύσκολο εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την έννοια του ότι, αν δεν τα καταφέρουμε, θα αναγκαστούμε να μπούμε μέσα σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης».

Όπως εξήγησε, αυτό, με βάσει το τελευταίο ΦΕΚ και τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε παραμονή των Χριστουγέννων όπου έχουν μπει οι ρυθμίσεις-σκούπα για τα οικονομικά των ΟΤΑ και για τα σχέδια οικονομικής εξυγίανσης, αν βγουν εκτός στόχων σε ποσοστό 10%, δηλαδή στα δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τα μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει ο Δήμος θα είναι περισσότερο δυσβάσταχτα από αυτά που σχεδιάζει.
Μάλιστα, έδωσε μία γεύση αυτών, αναφέροντας ότι, μεταξύ άλλων, το Παρατηρητήριο τους υποχρεώνει να προβούν σε μετατάξεις προσωπικού, περιστολή των δαπανών σε μόνο ανελαστικές και υποχρεωτικές. Ακόμη, υποχρεώνονται οι ΟΤΑ αυτοί να αυξήσουν τα τέλη τους, είτε ανταποδοτικά είτε ό,τι άλλους πόρους και εισφορές έχουν.

Επίσης, να προχωρήσουν σε αύξηση του ΤΑΠ…δέκα φορές πάνω και ένα ακόμη μέτρο το οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να πάρουν είναι στα τέλη εκδιδομένων λογαριασμών από 0,5% που είναι σήμερα να το αυξήσουν μέχρι 2%. Και είπε ο Αντιδήμαρχος:

«Εμείς, λοιπόν, προσπαθούμε να μη δημιουργήσουμε αυτές τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν εάν μπούμε σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, με τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε, για να μην υπάρξει επιβάρυνση είτε των πολιτών είτε των επιχειρήσεων. Και αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Δεν ανησυχώ. Εάν, δηλαδή, ακολουθήσει πιστά όλη η Δημοτική Αρχή, όλες οι Διευθύνσεις, τις εντολές που, ήδη, έχουν πάρει από την Οικονομική Υπηρεσία, από τα μέσα του Δεκεμβρίου και κάθε μήνα έχουμε τον προγραμματισμό και στα έσοδα και τα έξοδα και είμαστε μέσα στους στόχους, νομίζω ότι, μετά το πρώτο εξάμηνο-εφόσον…αντέξουμε-θα πάνε όλα καλά»!

Σημειώνεται ότι, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, θα έρθει από τον κ. Περδίκη για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίαση περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ενώ είναι, ήδη, έτοιμη.

«Ας…μην ξοδεύουν χαρτί και μελάνι»!
Σχετικά με το γεγονός ότι λόγω εκλογών δεν έχει εισακουσθεί ακόμη το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για τροπολογία ώστε να μη διεκδικηθούν αναδρομικά χρήματα από επιχειρηματίες για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος: «Δεν ανησυχώ για κάτι τέτοιο. Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ήταν ένας φόρος που καταργήθηκε ως αντισυνταγματικός από μία απόφαση του ΣτΕ. Αυτό τι σημαίνει;

Ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία νομοθετική ρύθμιση, μία τροπολογία, μέσα από τη Βουλή που θα λύνει τα προβλήματα που είναι σε εκκρεμότητα και κυρίως αυτά που αφορούν στα παρελθόντα έτη και τα ποσά του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τα οποία είναι βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου».

Όπως είπε, αυτή τη ζήτησαν πριν από τα Χριστούγεννα αλλά έπεσε μέσα στην εκλογή του ΠτΔ, δεν κατάφεραν να την περάσουν σε κάποιο νομοσχέδιο για τροπολογία αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι, μόλις τελειώσουν οι εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση, θα περάσει μία νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Ωστόσο, ο κ. Περδίκης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι επειδή υπάρχουν περιπτώσεις κάποιων επιχειρήσεων που επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, όπως είπε, και πολλοί λένε στους επιχειρηματίες να διεκδικούν τα λεφτά της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας, θέλει να επαναλάβει ότι για έναν νόμο του Κράτους ο οποίος καταργείται ποτέ δεν ήρθε μία νομοθετική ρύθμιση που να λέει να επιστρέφονται τα λεφτά που έχουν καταβληθεί.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να στείλει ότι μήνυμα: «Καλό είναι, λοιπόν, να…μην ξοδεύουν πολύ χαρτί και μελάνι με αιτήσεις και να ζητάνε ως αχρεωστήτως καταβληθέντα κάποια ποσά διότι τα ποσά τα οποία κατέβαλαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν νόμιμα διότι ο νόμος αυτός ήτανε νόμος του Κράτους δεν ήταν κάτι το παράνομο και το εισπράτταμε εμείς».

Τέλη Κοινοχρήστων
Σχετικά με την απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. για αναπροσαρμογή των τελών κοινοχρήστων χώρων, η οποία, σημειωτέον, έτυχε κριτικής από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκη Πότσο, ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος, είπε ότι, ως υπηρεσία, περίμεναν να ψηφιστεί από το δ.σ. ο ενιαίος κανονισμός των κοινόχρηστων χώρων που αφορά όλο το Δήμο και μετά με απόφαση

της Οικονομικής και απόφαση πλέον του δ.σ. να καθορίσουν τις καινούργιες τιμές που αφορούν σε όλο το νησί αφού υπήρξαν ξεχωριστές κανονιστικές διατάξεις των πρώην Δήμων και ξεχωριστά τέλη ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να καθορίσουν ενιαίο τιμολόγιο αλλά όχι οριζόντιο, με βάση και τη λογική και τις ιδιαιτερότητες της κάθε δημοτικής ενότητας, για να υπάρχει ισονομία.

Έτσι, όπως είπε, έχουν καθοριστεί τιμές σε πρώην Δήμους οι οποίες δεν είναι ίδιες, έχουν σχέση κυρίως με τις αντικειμενικές αξίες, κάτι που αφορά κυρίως τη Ρόδο και την Ιαλυσό, και στα υπόλοιπα χωριά έχει καθοριστεί ένα πολύ μικρό ποσό ανά τ.μ. σε τυχόν αιτήσεις για κοινόχρηστους χώρους.

Είπε, ακόμη, ότι αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τα τέλη του χρόνου ενώ δεν υπάρχει ούτε αναδρομικότητα στα τέλη αυτά και πρέπει από την 1η Ιανουαρίου, ο κάθε πολίτης που θα προσέλθει στο Τμήμα Προσόδων για να ζητήσει την άδεια για οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο, οι τιμές αυτές να είναι σε ισχύ.

«Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε ξαφνικά,», είπε και συμπλήρωσε ότι, εάν το δει κανείς ποσοστιαία η αύξηση φαίνεται μεγάλη, ωστόσο σε απόλυτους και σταθερούς αριθμούς, κατά την άποψή του, είναι πάρα πολύ μικρή αφού τα τέλη αυτά, σε πολλές των περιπτώσεων, σε πρώην Δήμους, δεν εισπράττονταν καν ούτε βεβαιώνονταν και όσο αφορά στην πόλη της Ρόδο οι κοινόχρηστοι χώροι είχαν να προσαρμοστούν από το 1995.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς