Τσιφλίκι της ΕΤΑΔ είναι η Ροδιακή Έπαυλη!

Τσιφλίκι της ΕΤΑΔ είναι η Ροδιακή Έπαυλη!

Τσιφλίκι της ΕΤΑΔ είναι η Ροδιακή Έπαυλη!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 778 ΦΟΡΕΣ

Αποκαλυπτική απάντηση στο βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη

Δεν παραχωρούμε τη Ροδιακή Έπαυλη στο δήμο Ρόδου! Αυτό ξεκαθαρίζει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, με έγγραφό της στη Βουλή (στις 9 Δεκεμβρίου), ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Β. Υψηλάντη.

Οι κύριοι της ΕΤΑΔ θεωρώντας...τσιφλίκι τους τη Ροδιακή Έπαυλη, κάνουν σαφές ότι για να την παραχωρήσουν, θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος.
Ειδικότερα ενημερώνουν στην απάντησή τους τα εξής:

«Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας με το οποίο μας διαβιβάστηκε η με αρ. πρωτ. 4951/25-11-14, της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, ερώτηση του βουλευτού Βασιλείου Νικολάου Υψηλάντη προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα «Παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο δήμο Ρόδου από την ΕΤΑΔ», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 2779Β’/02-12-11) η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΚΕΔ Α.Ε.) συγχωνεύτηκε, με απορρόφησή της από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» και μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό της, περίληψη του οποίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2904ΑΕ-ΕΠΕ/22-05-13, είναι, μεταξύ άλλων και η διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου των υπαγομένων εις την αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Για την επίτευξη του σκοπού της, η εταιρεία μπορεί να παραχωρεί για ορισμένο χρόνο τη χρήση των ανωτέρω ακινήτων, έναντι ανταλλάγματος, μεταξύ άλλων και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στέγασή τους, την άσκηση των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων τους ή την εκπλήρωση των σκοπών τους.

Η εταιρεία, κατά πάγια τακτική, εξετάζει την παραχώρηση της χρήσης δημοσίων ακινήτων σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων ή μετατροπών σε υφιστάμενα κτίρια, με δαπάνες του χρήστη, κατόπιν προέγκρισης από την εταιρεία των σχετικών σχεδίων, του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, της εξασφάλισης χρηματοδότησης υλοποίησης και συντήρησης του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην χαθούν οι πόροι που εξασφαλίστηκαν, από το δήμο Ρόδου, για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση κτηρίου Ροδιακής Έπαυλης και ανάπλαση κήπου», χωρίς, εντούτοις, να έχει εξασφαλιστεί, προηγουμένως, η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ Α.Ε., υπήρξαν αλληλογραφία και συναντήσεις με τον δήμαρχο Ρόδου, κατόπιν του αιτήματος του δήμου για παραχώρηση του ακινήτου.

Στις συναντήσεις αυτές, ο δήμαρχος ενημερώθηκε για την υποχρέωση της εταιρείας, που απορρέει από το καταστατικό της, εξέτασης του αιτήματος παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος, ύψους ανάλογου αγοραίου μισθώματος, για τον προσδιορισμό του οποίου θα ληφθεί υπόψη η επένδυση που έχει εγκριθεί από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.

Όταν πλέον τούτο έγινε κατανοητό και αποδεκτό, η εταιρεία προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς στην ωρίμανση του ακινήτου (τεκμηρίωση νομικού, πραγματικού και πολεοδομικού καθεστώτος, εκτίμηση αγοραίας αξίας κλπ.) και με τη συνδρομή του δήμου ως προς το πολεοδομικό καθεστώς και το θέμα τέθηκε στην κρίση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Κατά την με αρ. 433/10-02-14 συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ απεφάσισε ομόφωνα την απευθείας εκμίσθωση σύμφωνα με το άρθρο 3.2.2. του Κανονισμού Εκμισθώσεων, Μισθώσεων, Παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ, στο δήμο Ρόδου, των με ΑΒΚ 9, 44, 125, 177,180, 201, 203, 263, 265 και 269 δημοσίων ακινήτων, αρμοδιότητας Κ.Υ. Π.Ε.Δωδεκανήσου, με τους όρους που περιγράφονται στην απόφασή του επί του 10ού θέματος της προαναφερόμενης συνεδρίασης.

Μετο αρ. πρωτ. 1693/ΑΑ./32/28-02-14 έγγραφό μας, προς το δήμο Ρόδου, που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στην Κ.Υ. Δωδεκανήσου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενημερώθηκε ο δήμος για την απόφαση του δ.σ. της ΕΤΑΔ και ζητήθηκε όπως, εντός μηνός από την κοινοποίηση του εγγράφου, μας αποστείλει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί αποδοχής των βασικών όρων της σύμβασης μίσθωσης και ορισμού νόμιμου εκπροσώπου του δήμου για την υπογραφή της.

Με την 158/02-04-14 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρόδου δεν έγινε αποδεκτή η απόφαση του δ.σ. της ΕΤΑΔ, αντιθέτως αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος να προβεί σε έκδοση μεταγραπτέας, στο Κτηματολόγιο Ρόδου, διαπιστωτικής πράξης περί της αυτοδίκαιης περιέλευσης της κυριότητας του ακινήτου στο δήμο Ρόδου.

Κατόπιν αυτού, με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. επί του 5ου θέματος της με αρ. 439/29-05-2014 συνεδρίασής του, ανακλήθηκε η απόφαση που ελήφθη κατά την με α/α 433/10.02.2014 συνεδρίαση του με θέμα «Παραχώρηση, με αντάλλαγμα, της χρήσης «της Ροδιακής Έπαυλης», των με ΑΒΚ 9, 44, 125, 177, 180, 201, 203, 263, 265 και 269 δημοσίων ακινήτων, αρμοδιότητας Κ.Υ. Π.Ε. Δωδεκανήσου στο δήμο Ρόδου».

Εξάλλου, κατά την από 30/10/14 συνεδρίασή της, η Ειδική Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κατά το άρθρο 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) έκανε δεκτή την με αρ. 49/11-07-14 προσφυγή της ΕΤΑΔ και ακύρωσε την 15/02-04-14 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρόδου.

Σας επισημαίνουμε ότι η «Ροδιακή Έπαυλη» αποτελείται από 10 δημόσια ακίνητα, συνολικής εκτάσεως 25.948,00 τ.μ., εντός της οποίας υφίστανται 9 κτίρια και ένα θερμοκήπιο, συνολικής επιφανείας 1.941,40 τ.μ. και για τον προσδιορισμό του εύλογου οικονομικού ανταλλάγματος για την παραχώρηση του ακινήτου ελήφθη υπόψη η επένδυση που έχει εγκριθεί από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και επιπλέον δεν ζητήθηκε αντάλλαγμα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης ενός εκ των κτιρίων και του κήπου.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, μετά την 15/02-04-14 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρόδου, δεν έχει κατατεθεί νέο αίτημα από το δήμο Ρόδου για παραχώρηση της «Ροδιακής Έπαυλης».

Ο διευθύνων σύμβουλος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ».

Διαβάστε ακόμη

Επιστρέφει το 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κρεμαστή

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Περιφερειακή Επιτροπή

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Φωτιά σε διαμέρισμα στην πόλη της Ρόδου - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Εμπορικός Σύλλογος: Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων της Νέας Αγοράς για τη λειτουργία των καταστημάτων τους κατά τη θερινή περίοδο

Πολιτική Προστασία Ν. Αιγαίου: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στη Ρόδο

Εκατοντάδες Τούρκοι επισκέπτες στον "αέρα" λόγω αδυναμίας έκδοσης βίζας από τις αρμόδιες αρχές

Άμεση αντιμετώπιση φωτιάς που ξέσπασε σε σκουπιδότοπο στους Πεύκους