Θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της  ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 588 ΦΟΡΕΣ

Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., από τον οποίο και τη χρηματοδοτούσε ο Δήμος, διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι της νέας και της προηγούμενης Διοίκησής της, τονίζοντας, κατά τον απολογισμό που έκαναν χθες, ότι πρόκειται για μία δομή που στηρίζουν τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια.

Με αφορμή τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που επρόκειτο να γίνει χθες νωρίς το απόγευμα, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο απερχόμενος Πρόεδρός της, Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ο νέος Πρόεδρός της, εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Αγαπητός Πάλλας, καθώς και ο νέος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Μιχάλης Σταυρής.

Σχετικά, λοιπόν, με τη λειτουργία της Εταιρίας τη νέα χρονιά, ο κ. Παλαιολόγος είπε ότι ετοιμάστηκε το προσχέδιο, ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο και το νέο Διοικητικό Δ.Σ. περιμένει τις τελικές διαδικασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει η Εταιρία όπως την προηγούμενη θητεία.

Όπως είπε, η νέα προγραμματική σύμβαση, αμβλύνει τις ατέλειες που διαπίστωσαν με το νέο Δ.Σ. καθώς προσπάθησαν να τη βελτιώσουν έτσι ούτως ώστε η Εταιρία «να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και να μπορέσει να έχει στην κοινωνία της Ρόδου αυτό που της αναλογεί», όπως είπε.

Σχετικά με τη διασφάλιση της χρηματοδότησής της μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., καταρχήν, ο κ. Παλαιολόγος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με αυτό, ωστόσο θεωρεί ότι στο πλαίσιο, πλέον, της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν θα υπάρξει θέμα για τις συγκεκριμένες δράσεις και «ο Δήμος θα κάνει τ’ αδύνατα δυνατά να χρηματοδοτήσει, όποτε χρειαστεί, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ γιατί και η Περιφέρεια και ο Δήμος θα την έχουν παράλληλα ως εργαλείο που έχει να κάνει γενικά με το περιβάλλον, που είναι και σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Επίσης, θέλησε να πει ο πρώην Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ότι την Εταιρία την ανέλαβε χωρίς καμία υποχρέωση ούτε σε ΙΚΑ ούτε σε εφορία και είναι στην ευχάριστη θέση να τους παραδώσει την ίδια εικόνα καθώς δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, είπε ότι ήταν πλήρης η ενημέρωση, ακόμη ότι είχαν μία άριστη συνεργασία και θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια και τον κ. Παλαιολόγο καθώς και τα μέλη του Δ.Σ.. Και είπε: «Πιστεύω ότι κάναμε μία πολύ καλή διαχείριση.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Εταιρία, και στο οικονομικό αλλά και στο κομμάτι της προσφοράς για το νησί, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει».

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι το ποσό που ξοδεύτηκε αφορά, βέβαια, ένα μέρος ότι καθυστέρησαν δεκαπέντε μέρες να ξεκινήσουν γι’ αυτό έμεινε λίγο παραπάνω ποσό αλλά θεωρεί ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 350 χιλιάδες ευρώ αν λειτουργούσε η Εταιρία και αυτές τις δεκαπέντε μέρες.

«Νομίζω, λοιπόν, ότι, το ποσό αυτό, για την προστασία του νησιού, παρ’ ό,τι κόπηκε ο δημοτικός φόρος, δεν είναι μεγάλο και νομίζω ότι ο Δήμαρχος και το δ.σ. θα το εγκρίνουν, έστω και μέσα από ιδίους πόρους ούτως ώστε να λειτουργήσει η Εταιρία και να προσφέρει τις υπηρεσίες στο νησί», τόνισε ο κ. Πάλλας.

Σημειώνεται ότι, στο νέο Δ.Σ., εκτός από τους παραπάνω, συμμετέχουν, ακόμη, ως εκπρόσωποι της ΠΕΔ, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Λάμπρου και ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Γαλουζής και συμπληρώνεται από ένα μέλος του κυνηγετικού συλλόγου και ένα του Συλλόγου των ψαράδων.

Όσο για το πώς θα λειτουργήσει η Εταιρία το 2015, καταρχήν αναμένεται να ξεκινήσει η π.σ. με την Περιφέρεια για τέσσερις μήνες και όταν θα λήξει θα εισηγηθούν στο δ.σ. για νέα π.σ. ώστε να εργαστεί και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο κ. Σταυρής, μίλησε για τον συνδυασμό της εμπειρίας του κ. Πάλλα με νέες ιδέες για καινούργιες δράσεις και αυτός είναι ο στόχος του.

Απολογισμός
Στον απολογισμό που έκανε ο κ. Παλαιολόγος, ανέφερε τα παρακάτω στοιχεία για τη δράση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ:
Την 24η.07.2014 η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ συνήψε προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000€) και διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών με το Δήμο Ρόδου.

Για την εφαρμογή της η «Ε.ΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥΚΑ.» προχώρησε στη διενέργεια των απαραίτητων προσλήψεων και συγκεκριμένα προσέλαβε υπαλλήλους των ακολούθων ειδικοτήτων:
1. Οδηγούς οχημάτων (24)
2. Προσωπικό πολιτικής προστασίας 24
3. Πυροφύλακες (10)
4. Διοικητικό προσωπικό (3)
5. Επιστημονικό προσωπικό
Δασοπόνο (1)
Πολιτικό Μηχανικό (1)
6. Μηχανικό αυτοκινήτων (1)

Καθώς και έναν (1) Λογιστή ως εξωτερικό συνεργάτη.

Οι ως άνω συμβάσεις πρόσληψης υπεγράφησαν κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 8 Αυγούστου 2014.

Στο πλαίσιο της ως άνω σύμβασης και για την υλοποίηση του προγράμματός της πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
α) Η πρόληψη πυρκαγιών σε δασικές περιοχές της Ρόδου με τη χρήση μικρών ειδικών οχημάτων και υδροφόρων καθώς και λοιπού εξοπλισμού κατάλληλου για το σκοπό αυτό έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως την 31η.10.2014. Η εταιρεία κατάφερε σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς οφειλόμενη είτε σε φυσικά αίτια είτε στη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα (εμπρησμός), όπως ενδεικτικά τις πυρκαγιές στην περιοχή της Απολακκιάς, του Αγίου Σουλά, της Δαματριάς, του Καλαμώνα κ.λπ.

β) Η προστασία και αναβάθμιση των δασικών περιοχών, των ακτών και της θάλασσας, της χλωρίδας και της πανίδας της νήσου Ρόδου και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου με συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

γ) Πέρα από τα προαναφερόμενα, το πρόγραμμα περιελάμβανε και τις ακόλουθες πρόσθετες δράσεις, όπως ενδεικτικά:
1. Το πότισμα των νεοφυτευθέντων φυταρίων κατά τα δύο πρώτα έτη από τη φύτευσή τους.

2. Καθαρισμό πρανών των ασφάλτινων και μη οδοστρωμάτων από πευκοβελόνες.

3. Υλοποίηση στόχων πρόληψης δασικών πυρκαγιών που ήτοι οι εξής:
• Πλήρης καταγραφή των υδροστομίων όλου του νησιού. Βάψιμο με κόκκινο χρώμα και τοποθέτηση διακριτικών που θα αναγράφουν “πυροσβεστικός κρουνός”, για να είναι ευδιάκριτοι.

Επίσης, ταυτόχρονα θα γίνεται έλεγχος για την πίεση του νερού που έχει ο καθένας.
• Δεξαμενές νερού (έλεγχος πληρότητας, πληρώσεις).
• Συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης, ιδίως στις δασικές περιοχές.
• Καταγραφή για αποκατάσταση των δρόμων όλου του δασικού οδικού δικτύου μετά το πέρας των βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου.
• Χαρτογράφηση υδροστομίων και δασικών δρόμων με GPS.
• Καθαρισμοί (κλαδεύσεις, θαμνεύσεις), εντός των δασών, όπου κρίθηκε αναγκαίο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών.
• Καταγραφή σημείων εντός των δασών όπου επιβάλλεται τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης κυκλοφορίας τη θερινή περίοδο.
• Καταγραφή προβλημάτων (δίκτυο ύδρευσης, σκουπίδια εντός δασών, οικοσυσκευών).
• Επικοινωνία και συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας.
• Διοργάνωση εκστρατειών καθαρισμού των δασών και των ακτών του νησιού.
• Εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών στο θέμα “δάσος και πυρκαγιές”.
• Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία διατήρησης του δασικού μας πλούτου. Έκδοση διαφημιστικού ενημερωτικού φυλλαδίου που περιελάμβανε τις δραστηριότητες και τους στόχους της εταιρίας.
• Καθαρισμός ρεμάτων.

Στο σημείο αυτό, ο απερχόμενος Πρόεδρος επεσήμανε ότι κατεβλήθη η κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνετή διαχείριση των χρημάτων, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση της εταιρίας από τον Δήμο Ρόδου.

Από τον προϋπολογισμό ποσού τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000€), το οποίο διατέθηκε από τον Δήμο Ρόδου, δαπανήθηκε το ποσό των ευρώ τετρακοσίων είκοσι οκτώ χιλιάδων επτακοσίων ενενήντα έξι και δέκα επτά λεπτών (328.796,17€), γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Εταιρία πέτυχε την εξοικονόμηση ποσού ύψους εβδομήντα ενός χιλιάδων διακοσίων τριών ευρώ και ογδόντα τριών λεπτών (71.203,83€).

Άλλωστε, για την εκταμίευση κάθε είδους δαπάνης της εταιρίας (ανεξαρτήτως ποσού) απαιτείτο και η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο σημείο αυτό θα ήτο σκόπιμο να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, τις Υπηρεσίες Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, τη Διεύθυνση του Τροχαίου Υλικού του Δήμου Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το πρώην Δ.Σ. της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και συγκεκριμένα τον κ. Μπούκλα Ηλία, το Διοικητικό Προσωπικό της εταιρίας καθώς και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για τον επαγγελματισμό που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Τέλος, ο κ. Παλαιολόγος, ευχαρίστησε τον τέως Δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, το Διοικητικό Συμβούλιο της “Ε.ΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥΚΑ.” για την εμπιστοσύνη τους και την άριστη συνεργασία τους μέχρι σήμερα.

Επίσης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ. και στο νυν πρόεδρο της εταιρίας κ. Αγαπητό Πάλλα.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Σπανός: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον υπαρκτό κίνδυνο της λειψυδρίας»

Γ. Βαρέλης: Καθ’ όλα νόμιμη η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Σ. Βαγιανός: Σε Μεσαιωνική Πόλη, Αφάντου και Αρχάγγελο οι περισσότερες παράνομες συνδέσεις

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε η Αξιούπολη την Ιερά Εικόνα του Αγίου Φανουρίου της Ρόδου

Αποζημίωση 8.059 ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ σε εστιατόριο που υπέστη ζημία εξαιτίας αγωγού λυμάτων που έσπασε

Εκτός κυβερνητικού σχήματος και οι 4 βουλευτές μας

Επιστρέφει το 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κρεμαστή