Διαχειριστικό πλεόνασμα έχει η ΚΑΪΡ

Διαχειριστικό πλεόνασμα έχει η ΚΑΪΡ

Διαχειριστικό πλεόνασμα έχει η ΚΑΪΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 853 ΦΟΡΕΣ

Απολογισμός από τον Χρυσόστομο Χρυσοστομάκη και τα μέλη της εταιρείας

Σε έναν απολογισμό της παρούσας διοίκησης προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΚΑΙΡ με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ειδικότερα ο κ. Χρυσόστομος Χρυσοστομάκης πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης Σταύρο Δεληγιαννάκη και Σταύρο Πεζουβανάκη αναφέρθηκε τόσο στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρίας τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και στην πολιτική που εφαρμόστηκε τελευταία κάνοντας όπως χαρακτηριστικά είπε το… χρέος τους.

Οι εκπρόσωποι όμως της εταιρίας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις καταγγελίες που έγιναν πρόσφατα από παραγωγούς της κοινότητας Φανών για τη διαχείριση που έγινε από τον πρόεδρο, ενώ μίλησαν και για τη σχέση της ΚΑΙΡ με την ΕΑΣΔ.

Ειδικότερα ο κ. Χρυσοστομάκης μιλώντας για τον απολογισμό της εταιρίας και αφού διευκρίνισε ότι η διοίκηση επιβλήθηκε από τους παραγωγούς λόγω αδυναμίας της εταιρίας να πληρώσει την παραγωγή των σταφυλιών δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέσα σε 4 χρόνια καταβλήθηκαν το σύνολο της παραγωγής της τετραετίας χωρίς να πάρουμε δάνειο. Οι παραγωγοί ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ήταν σε επίσχεση εργασίας, επειδή ήταν απλήρωτοι τα πλαφόν στις τράπεζες κλειστά κλπ. Με χρέη 19 εκατομμύρια ευρώ και τζίρο 4 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα κλείσαμε τις υποχρεώσεις της εταιρίας στην αγροτική τράπεζα παραχωρώντας κάποια ακίνητα της εταιρίας και ταυτόχρονα πήραμε μέτρα για να σταματήσει η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Τα 3 χρόνια έχει διαχειριστικό πλεόνασμα φέτος το υπολογίζουμε στις 550 χιλιάδες. Αυτό επιτρέπει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας που έμειναν γιατί η ρύθμιση με την ΑΤΕ δεν έλυσε όλα τα θέματα.

Μειώθηκαν τα έξοδα και αυξήθηκε ο πραγματικός τζίρος της εταιρίας. Το 2010 πριν αναλάβουμε ο πραγματικός τζίρος ήταν 4, 3 φέτος υπολογίζουμε να είναι 5,2 δηλαδή αύξηση 18%.

Καταφέραμε να πληρωθεί η παραγωγή των 4 ετών δηλαδή 3 εκ. 200 χιλιάδες χωρίς δάνειο, τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους και μέρος των οφειλομένων. Μέχρι και τον 8ο του 11 δεν υπήρχε η δυνατότητα πληρωμής των ασφαλιστικών οργανισμών και δεν πληρώθηκε ο ΦΠΑ και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών τα τρία τελευταία χρόνια η εταιρία είναι σχολαστική σε καταβολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Καταβλήθηκε έναντι των παλαιών οφειλών (το Μάρτιο έγινε και φορολογικός έλεγχος στην εταιρία) ενώ το πρόστιμο των 15 εκατομμυρίων διεγράφη. Σήμερα απομένει ποσό 900 χιλιάδες που είναι ρυθμισμένο.

Σε ότι αφορά την καταγγελία που έγινε στον τύπο από παραγωγούς της κοινότητας Φανών, σε βάρος της διοίκησης και ειδικά για τον πρόεδρο για κακοδιαχείριση και παραλήψεις.

Είναι λανθασμένα τα όσα καταγγέλλονται για το 2013, στη γ.σ. οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν και απαλλάχτηκε το δ.σ. από ευθύνες κακής διαχείρισης.

Δεν μεροληπτώ υπέρ του συνεταιρισμού της περιοχής από την οποία κατάγομαι. Οι παραγωγοί πληρώθηκαν όλοι χωρίς διακρίσεις επίσης αναφέρεται ότι με παράλειψη του προέδρου δεν πληρώθηκαν κάποιες ρυθμισμένες οφειλές στο ΙΚΑ, το 2011 με αποτέλεσμα να απολέσει τη ρύθμιση που είχαμε.

Απευθυνθήκαμε στο ΙΚΑ Ρόδου να μας γνωστοποιήσει πότε η ρύθμιση χάθηκε. Η βεβαίωση λέει ότι η ρύθμιση απωλέσθηκε τον Οκτώβριο του 2010, πριν αναλάβουμε.

Οι λογικές που διοικούσαν την εταιρία τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, αφού δημιούργησαν μέσα σε μία δεκαετία χρέη 20 εκατομμυρίων ευρώ είναι και θράσος πιά να καταγγέλλεις ότι δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν και να πληρώσουν τα χρέη που εσύ δημιούργησες.

Τα στοιχεία της καταγγελίας όποια δεν είναι ψευδή είναι ανακριβή».
Τέλος μιλώντας για τις σχέσεις με την ΕΑΣΔ, είπε «σημειώθηκαν αλλαγές σε αυτήν που οφείλονται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η ΕΑΣΔ αναγκάστηκε να γίνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, και προσπάθησε να ενώσει υπό τη σκέπη της το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών όμως απέτυχε.

Σήμερα αποτελείται από τρεις συνεταιρισμούς Κοσκινού, Γενναδίου και Σιαννών. Όλοι οι άλλοι οι 69 αποφάσισαν να πορευτούν ανεξάρτητα.

Δεν είναι παράδοξο οι συνεταιριστές να είναι απόντες; Θα πρέπει να αποκατασταθεί το αυτονόητο».
Από την πλευρά του ο κ. Δεληγιαννάκης και ως υπεύθυνος των πωλήσεων, είπε μεταξύ άλλων ότι παρά την κρίση η εταιρία πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό 15%-18% εκμεταλλευόμενη την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, αξιοποιώντας και μεγάλες ποσότητες που βρίσκονταν στις δεξαμενές της .

Ναυαρχίδα της ΚΑΙΡ είναι ο αφρώδης οίνος, ενώ, ικανοποιητικές είναι και οι πωλήσεις της γνωστής ρετσίνας. Τελευταία έγινε προσπάθεια για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και στο εξωτερικό πχ. στην Κίνα.

Σε ότι αφορά το εργασιακό κόστος το 2010 ανερχόταν στα 2 εκ. 100 χιλιάδες, φέτος διαμορφώθηκε στο 1.300 χιλιάδες ενώ και για το 2015 τα μηνύματα είναι θετικά.

Τέλος ο κ. Πεζουβανάκης μέλος του δ.σ. αναφερόμενος στα πεπραγμένα είπε ότι οι διαφορές φαίνονται στους ισολογισμούς του 2010 και του 2014, και πρόσθεσε δηλώνοντας τα εξής αναφορικά με τις καταγγελίες. «δεν είχαμε ούτε 1000 ευρώ να δώσουμε στο προσωπικό και περιμέναμε να εισπράξουμε από τις επιταγές και να εγκαλούμαστε τώρα από τους αγαπητούς παραγωγούς των Φανών όταν μετά από 4 χρόνια πληρώνουμε τον ΦΠΑ τις εργοδοτικές εισφορές κανονικά έχουμε ρυθμίσει το πρόστιμο και έχουμε και ταμείο 400 χιλιάδων. Τι τους έκανε να φτάσουν να κάνουν μία τέτοια καταγγελία;

Σύμφωνα με νόμο μέχρι τις 31/12/2014 έπρεπε να μετατραπούμε σε Α βαθμιους συνεταιρισμούς. Έχει παρέλθει η ημερομηνία να μετατρέψουμε την ΚΑΙΡ παρά τις 4 γενικές συνελεύσεις που κάναμε. Η κύρια ευθύνη είναι του κύριου μέτοχου, δηλαδή του αγροτικού συνεταιρισμού Δωδεκανήσου γιατί έχει την πλειοψηφία».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο