Συνεννόηση και συνεργασία στον τουρισμό ζητάει ο Γιώργος Ματσίγκος

Συνεννόηση και συνεργασία στον τουρισμό ζητάει ο Γιώργος Ματσίγκος

Συνεννόηση και συνεργασία στον τουρισμό ζητάει ο Γιώργος Ματσίγκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 583 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή-παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Επιστολή προς τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, έστειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Κύριοι,

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς ο «τουρισμός», η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως ο αποκλειστικός χρηματοδότης της οικονομίας της Ρόδου, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Δυστυχώς παρόλο που ξεκίνησαν οι προκρατήσεις από τον Σεπτέμβριο θετικά, τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε σημαντική υστέρηση με αποτέλεσμα να κινούμεθα ήδη αρνητικά από ορισμένες αγορές. Λόγω δε της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας που θα έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες ( η καλύτερη εποχή για πώληση διακοπών στην Κεντρική Ευρώπη και Αγγλία) προβλέπεται να μην υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για κρατήσεις προς την Ελλάδα για την επόμενη σαιζόν.

Εάν προσθέσουμε την στασιμότητα της οικονομίας στην Κεντρική Ευρώπη, την σημαντική μείωση από την Ρωσία λόγω των πολιτικό-οικονομικών παιχνιδιών, την υποτίμηση του Ρουβλίου, τον πληθωρισμό στην Ρωσία, τότε είμαστε σίγουροι ότι ξεκινάμε με αρνητικό πρόσημο για τις τουριστικές αφίξεις του 2015.

Επιπλέον, πρέπει να προσθέσουμε ότι οι ανταγωνιστές μας ( Τουρκία-Αίγυπτος) λόγω της μείωσης των κρατήσεων από Ρωσία ( είχαν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο), θα στραφούν με προσφορές στις ίδιες αγορές που απευθυνόμαστε κι εμείς (ήδη ξεκίνησαν τα ξενοδοχεία της Τουρκίας προσφορές με εκπτώσεις έως και 50%), με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι μεγαλύτερος και δυσκολότερος.

Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία μας τα περιθώρια προσφορών έχουν στενέψει, τα δε έσοδα αναμένονται πολύ μειωμένα, αφού τα συμβόλαια υπεγράφησαν από το 2014 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν. Επομένως ξεκινάμε ένα δύσκολο, προβληματικό και αβέβαιο 2015.

Γι’ αυτό λοιπόν, καλούμε άμεσα όλους τους φορείς, υπηρεσίες, επαγγελματικές οργανώσεις και εργαζόμενους σε συντονισμό και ειλικρινή συνεργασία για να αποφασίσουμε άμεσα για δράσεις και ενέργειες, για να βελτιώσουμε το τουριστικό κλίμα και να αυξήσουμε την ζήτηση προς την Ρόδο. Πρέπει επιτέλους να ενεργοποιήσουμε την επιτροπή κρίσης, ώστε όλοι μαζί οι φορείς ενωμένοι να σχεδιάσουμε τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα. Να συνεργαστούμε ειλικρινά όλοι μαζί με απώτερο σκοπό το συμφέρον της Ρόδου και όχι την προβολή των φορέων. Να καταλάβουν οι φορείς ότι δεν τα γνωρίζουν όλα!

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων και ενεργειών για την προβολή του νησιού.

Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις, για συμμετοχή σε εκθέσεις, των φορέων, χωρίς την συμμετοχή των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της Ρόδου, χωρίς έγκυρο προγραμματισμό για έντονη προβολή του προορισμού μεθοδευμένα και στοχευμένα ανά αγορά και εποχή. Οι συμφωνίες και η προώθηση των πωλήσεων γίνεται μεταξύ επιχειρηματιών και όχι μεταξύ πολιτικών προσώπων.

Ο Σύλλογος μας συμμερίζεται το πρόβλημα, ενημερώνει τα μέλη του, τα οποία ενεργούν μεμονωμένα με τις επιχειρήσεις τους για την προβολή των ξενοδοχείων της Ρόδου. Αυτό όμως δεν αρκεί, γιατί πρέπει πρώτα να προβάλουμε τον προορισμό, την Ρόδο μας, να πείσουμε τον πελάτη να κλείσει τις διακοπές του στην Ρόδο και μετά στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού μας. Πρώτα ο προορισμός ΡΟΔΟΣ και μετά οι επιχειρήσεις μας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φορέων-επιχειρηματιών και εργαζομένων και όχι η αυτοπροβολή τους.

Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να υπάρξει πρωτοβουλία συνεργασίας όλων των φορέων για το καλό της Ρόδου, για το μέλλον της Ρόδου.

Ευχαριστώ και καλή – αποδοτική τουριστική χρονιά!"

Γεώργιος Ματσίγκος

Πρόεδρος ΣΔΞΡ

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού