Συζητήθηκε το θέμα για το Σανατόριο της Ελεούσας

Συζητήθηκε το θέμα για το Σανατόριο της Ελεούσας

Συζητήθηκε το θέμα για το Σανατόριο της Ελεούσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 697 ΦΟΡΕΣ

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Δύο σημαντικά θέματα υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, Αντιδήμαρχο, κ. Σάββα Διακοσταματίου, το πρώτο θέμα είχε να κάνει με την τροποποίηση του οικοδομικού τετραγώνου, του μεγάλου ακινήτου, που βρίσκεται δίπλα από το Μήδεια για το οποίο υπήρχαν ενστάσεις από δύο πλευρές.

Η μία είναι η απαλλοτρίωση που έχει συντελεστεί και ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ η αποζημίωσή της από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου το οποίο στο σχέδιο πόλεως προσδιορίστηκε για κοινωφελείς χρήσεις και τους απέναντι που ενίστανται διότι υποστηρίζουν ότι αγόρασαν τα ακίνητα εκεί χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι στο σχέδιο πόλεως προβλέπεται ανέγερση σχολείου.

Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, ο Δήμος, καταρχήν, δεν μπορεί να καταβάλει σήμερα τα 3,5 εκατ. ευρώ και μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟΔ.Ω. κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Έτσι, με εισήγηση της υπηρεσίας, απέρριψαν τις ενστάσεις και προέβησαν στην τροποποίηση των όρων δόμησης των ακινήτων προκειμένου να ευνοηθούν οι ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής αλλά για γνωμοδότηση που παραπέμπεται υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο αφού αυτό είναι αρμόδιο για την τελική απόφαση.

Το Σανατόριο
Το δεύτερο σπουδαίο θέμα αφορά στην αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για την απόσπαση τμήματος για το Σανατόριο στην Ελεούσα.

Αυτό, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι το καθαρά πολεοδομικού χαρακτήρα στο οποίο η υπηρεσία εισηγείται ότι, λόγω αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως συγκρότημα, δεν μπορεί να γίνει η απόσπαση.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει τρόπος, εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να το αξιοποιήσει αυτό με άλλη πολεοδομική διαδικασία και να φθάσει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου, το ΤΑΙΠΕΔ, στην ουσία, λέει ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει συνολικά το ακίνητο και θέλει να αποσπάσει κτίρια και χώρους προκειμένου να πάει ξεχωριστά στην αξιοποίηση του κάθε ακινήτου.

Η τοπική κοινότητα Διμυλιάς είπε ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί συνολικά και βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί ο Δήμος να δώσει απόσπαση τμήματος, όπως εισηγείται η Υπηρεσία.

Από εκεί και πέρα, η υπηρεσία λέει ότι μπορεί να έρθει με άλλο τρόπο, με σύσταση ιδιοκτησίας κτλ. και μπορεί να γίνει το ίδιο πράγμα, δηλαδή, με άλλο τρόπο γιατί η αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έρχεται σήμερα, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με βάση το νόμο.

Για δεύτερο σκέλος, που είναι το πολιτικό κομμάτι, είπε ο Αντιδήμαρχος: «Σαφέστατα, όλοι τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του χώρου. Διότι, αυτά τα κτίρια ρημάζουν και καταρρέουν.

Τώρα, το πολιτικό θέμα θα εξεταστεί στο δ.σ.-γιατί κι αυτό περνάει στο δ.σ.-και έχει να κάνει με το τι θέλει η τοπική κοινωνία για την περιοχή εκείνη-είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης».

Είπε, ακόμη, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, το δ.σ. για ζητήματα αξιοποίησης, δυστυχώς, δεν έχει θεσμικό ρόλο, όμως εκλέγεται από το λαό και πρέπει να εκφράζει μία πολιτική θέση γι’ αυτό και θα έρθει εκεί.

Επί της ουσίας, πάντως, ούτως ή άλλως, λόγω εκλογών, είναι άνευ αντικειμένου ενώ ουδείς γνωρίζει αν θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ή ακόμα αν θα ακυρωθεί η ύπαρξη του ΤΑΙΠΕΔ.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι μία τακτοποίηση των χώρων όπου προβλέπεται υπαίθρια διαφήμιση εντός των ορίων της δ.κ. Ρόδου. Είναι μία διαδικασία από το 2009 η οποία ολοκληρώθηκε και έρχεται τώρα για έγκριση.

Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει ένας ενιαίος κανονισμός αλλά σ’ αυτή τη φάση θα καθοριστούν πρώτα οι χώροι που θα γίνονται οι υπαίθριες διαφημίσεις ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση info-kiosk.

Το θέμα, δηλαδή, είναι διπλό: Που θα εγκαταστήσει ο Δήμος τα σημεία πληροφόρησης και, επίσης, ότι μπορεί ο Δήμος να έχει έσοδα από αυτά, κάτι το οποίο, όμως, είναι πιο μακροπρόθεσμο και θα εξεταστεί μετά την ψήφιση του κανονισμού.

Το δεύτερο κομμάτι είναι να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που να διαφημίζεται κάποιος ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτες οι καταστάσεις μέσα στην πόλη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία κανονιστική διάταξη που θα ισχύσει μόνο για τη δημοτική κοινότητα Ρόδου ενώ, σε βάθος χρόνου, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα στο υπόλοιπο νησί.

Επιπλέον, η τοποθέτηση των infodesk χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Ε.Ε. και θεωρείται ότι είναι ευκαιρία για να προχωρήσει ο Δήμος στην υλοποίησή του.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη