Ένοχοι με ελαφρυντικά για τα πλαστά χαρτονομίσματα

Ένοχοι με ελαφρυντικά για τα πλαστά χαρτονομίσματα

Ένοχοι με ελαφρυντικά για τα πλαστά χαρτονομίσματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1252 ΦΟΡΕΣ

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε δύο αλλοδαπούς Αλβανικής καταγωγής ηλικίας 29 και 21 ετών αντίστοιχα οι οποίοι κατηγορούνταν για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή έκρινε ένοχους τους δύο άνδρες με ελαφρυντικό, τους επέβαλε την παραπάνω ποινή την οποία και με την απόφασή του ανέστειλε. Η υπόθεση με τους δύο Αλβανούς εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου το καλοκαίρι του 2008 και σε αυτήν εκτός από τον 39χρονο και τον 21χρονο φέρονταν να εμπλέκεται και ένας 25χρονος Αλβανός, ο οποίος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχοποιητικά σε βάρος του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τρεις νεαροί αλλοδαποί ήρθαν στο νησί μας στις 10 Αυγούστου 2008 το πρωί με πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά. Αμέσως άφησαν τα πράγματά τους σε ξενοδοχείο όπου είχαν κλείσει δωμάτιο και ενοικίασαν δύο μηχανάκια χρώματος ασημί και κόκκινο αντίστοιχα με τα οποία και άρχισαν τις … εξορμήσεις!

Το σχέδιο των δραστών απλό αλλά αποτελεσματικό. Πήγαιναν σε κάποιο περίπτερο σε χωριά του νησιού μας, ζητούσαν ένα πακέτο τσιγάρα, έδιναν το πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, έπαιρναν τα τσιγάρα και 97 ευρώ ρέστα, τα οποία βέβαια ήταν αληθινά και έφευγαν ανενόχλητοι.

Σύμφωνα με τον τότε διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού κ. Γιώργο Γεωργακάκο τα χαρτονομίσματα ήταν άψογα φτιαγμένα και πολύ δύσκολα με γυμνό μάτι θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί ότι ήταν πλαστά.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δράστες άρχισε στις 11 Αυγούστου 2008 το απόγευμα όταν μετά από συνεχείς καταγγελίες από ιδιοκτήτες περιπτέρων, αστυνομικοί του Τμήματος Ιαλυσού άρχισαν εξονυχιστικό έλεγχο για τον εντοπισμό των νεαρών. Τελικά στις 5 περίπου το απόγευμα εντόπισαν τα δύο δίκυκλα μοτοποδήλατα στα οποία επέβαιναν ο 29χρονος και ο 21χρονος.

Σε έλεγχο που έγινε στους νεαρούς βρέθηκαν να κατέχει έκαστος από ένα πλαστό 100εύρω, ενώ σε έρευνα που έγινε στα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν εντοπίστηκαν άλλα 4.350 ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι προήλθαν με την μέθοδο, ανταλλάσσοντας δηλαδή πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ με άλλα χαρτονομίσματα μικρότερης χρηματικής αξίας!

Στο «στόχαστρο» των δραστών είχαν κλειδωθεί περίπτερα που βρίσκονται στις περιοχές Μαριτσά, Παστίδα, Παραδείσι και Ιαλυσό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως πιθανώς οι ίδιοι να έδρασαν και στο Φαληράκι. Από τις καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία προέκυψαν 8 πλαστά 100εύρω, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 21χρονος ομολόγησε πως όταν ήρθε στο νησί μας κατείχε 25 και ο 29χρονος άλλα 15!

Σημειώνεται πως πρωτόδικα τον Μάρτιο του 2013 οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε φυλάκιση 4 ετών ο καθένας με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»