Επτά κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Παλιά Πόλη

Επτά κεραίες κινητής  τηλεφωνίας στην Παλιά Πόλη

Επτά κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Παλιά Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1029 ΦΟΡΕΣ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επτά σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, θα εγκαταστήσει μέσα στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η εταιρία Cosmote, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε το σχετικό αίτημα που του υπέβαλε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως στην εταιρία, μετά τη συζήτηση του αιτήματος που προηγήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ) στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνα θετική.

Αναλυτικά οι επτά σταθμοί βάσης θα εγκατασταθούν στα εξής σημεία:
- Πολυδώρου και Απελλού
- Ιπποδάμου 37
- Πλατεία Ιπποκράτους 3
- Θεοφιλίσκου
και Παναιτίου
- Μενεκλέους 13
- Σωκράτους 106
- Περικλέους 19
Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική κοινότητα Ρόδου, σε συνεδρίασή της στο τέλος του χρόνου είχε ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας εκφράζοντας μάλιστα έντονο προβληματισμό.
Σημειώνεται ότι τότε ο πρόεδρός της Μιλτιάδης Παγκάς, είχε επισημάνει ότι η κοινότητα θα πρέπει να έχει γνώμη και άποψη για την τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Τα μέλη της που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, ασχολήθηκαν με το θέμα μετά από σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ προς την κοινότητα ότι εταιρία κινητής τηλεφωνίας θα τοποθετήσει κεραία σε ακίνητο εντός της πόλης.
Στη συνεδρίαση την οποία παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκκιας, αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά η ανησυχία των κατοίκων από τη λειτουργία των κεραιών και μάλιστα για μία ακόμα φορά τονίστηκε ότι τακτική των εταιριών είναι να… καμουφλάρουν πολλές από τις κεραίες τους ώστε να μην εντοπίζονται.
Ο αντιδήμαρχος πάντως υπεραμύνθηκε της θέσης της δημοτικής κοινότητας, να ενημερώνεται και να έχει άποψη σε τέτοια θέματα αν και πρόσθεσε ότι ο δημόσιος λόγος πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην δημιουργείται πανικός και άγχος στις τοπικές κοινωνίες.

Τι είναι οι σταθμοί βάσης
Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων ( ΕΕΤΤ), «σταθερές κεραίες που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της κινητής τηλεφωνίας αναφέρονται ως σταθμοί βάσης κυψελωτών επικοινωνιών ή πύργοι μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας.

Οι σταθμοί βάσης αποτελούνται από τις κεραίες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Για να παρέχεται ικανοποιητική κάλυψη συγκεκριμένης περιοχής και πλήθους χρηστών, οι κεραίες πρέπει να τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος και, επομένως, εγκαθίστανται συνήθως σε ταράτσες πολυκατοικιών ή στύλους. Το σύνηθες ύψος εγκαταστάσης σταθμών βάσης κυμαίνεται μεταξύ 15 και 60m. Τα σήματα τροφοδοτούνται προς τις κεραίες μέσω καλωδίων και, στη συνέχεια, εκπέμπονται ως ραδιοκύματα στην περιοχή που περιβάλλει το σταθμό βάσης.

Μερικοί σταθμοί βάσης χρησιμοποιούν ομοιοκατευθυντικές κεραίες, οι οποίες μοιάζουν με στύλους ύψους 3-4.5 μέτρων. Αυτού του τύπου οι κεραίες απαντώνται συνήθως σε αγροτικές περιοχές. Στους σταθμούς βάσης σε αστικό και προαστιακό περιβάλλον, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν συνήθως κεραίες που "φωτίζουν" ορισμένες περιοχές του χώρου (sector antennas). Αυτές οι κεραίες αποτελούνται από ορθογώνια πλαίσια, με διαστάσεις που κυμαίνονται στο εύρος 0.3-1.2m και διατάσσονται συνήθως σε τρεις ομάδες των τριών κεραιών η καθεμία. Η μια κεραία κάθε ομάδας χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων στα κινητά τηλέφωνα, και οι άλλες δύο κεραίες χρησιμοποιούνται για τη λήψη σημάτων από τα κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από τα ανωτέρω είδη κεραιών που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα, στους σταθμούς βάσης υπάρχουν και κεραίες σε σχήμα πιάτου/τυμπάνου (dish antenna), οι οποίες αποτελούν τερματικούς κόμβους για τη μικροκυματική σύνδεση και επικοινωνία με άλλους σταθμούς βάσης , εξυπηρετούν δηλαδή τη διασύνδεση του δικτύου. Μερικές φορές, οι σταθμοί βάσης διασυνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια καλώδια αντί με μικροκυματικές ασύρματες ζεύξεις. Ανάλογα με τη θέση του σταθμού βάσης και το πλήθος των εξυπηρετουμένων χρηστών κινητών τηλεφώνων, οι σταθμοί βάσης μπορεί να απέχουν μεταξύ τους από μερικές εκατοντάδες μέτρα σε μεγάλες πόλεις έως αρκετά χιλιόμετρα σε αγροτικές περιοχές».

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά