Δέματα με 109 κιλά ναρκωτικών έφθασαν στη Ρόδο από Αιθιοπία

Δέματα με 109 κιλά ναρκωτικών έφθασαν στη Ρόδο από Αιθιοπία

Δέματα με 109 κιλά ναρκωτικών έφθασαν στη Ρόδο από Αιθιοπία

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 897 ΦΟΡΕΣ

Συνελήφθησαν δύο άτομα από τις αστυνομικές αρχές

Στα χέρια των διωκτικών αρχών Ρόδου βρίσκονται οι δύο φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στη μεγάλη υπόθεση εισαγωγής και αποστολής των εκατό και πλέον κιλών ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ, που εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.

Η υπόθεση αποτελεί μία ακόμη επιτυχία των αστυνομικών οι οποίοι, με συντονισμένες ενέργειες, κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 51χρονο που κατοικεί σε χωριό του νησιού μας και φέρεται ως ο παραλήπτης των δεμάτων με τη ναρκωτική ουσία, αλλά και τον 36χρονο αποστολέα που βρίσκεται στην Αθήνα!

Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, και ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με την ειδικότερη μορφή της διαμετακόμισης, της εισαγωγής, κατοχής και αποστολής, από δράστη που ενεργεί κατ’ επάγγελμα και το όφελος υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.

Χθες ο 51χρονος κάτοικος Ρόδου προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Γρηγόρη Μοράρη και ζήτησε και πήρε προθεσμία έως την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Πάντως ο 51χρονος αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.

Σε ό,τι αφορά τον 36χρονο από την Αιθιοπία η σύλληψή του έγινε στην Αθήνα και αναμένεται να μεταφερθεί στο νησί μας προκειμένου να κινηθεί σε βάρος του η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Τελικός προορισμός η Αμερική
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αλλά και τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, και οι δύο άνδρες είχαν γεννηθεί στην Αιθιοπία και γνωρίζονταν από τα προηγούμενα χρόνια.

Η δουλειά ήταν απλή και γινόταν με τον εξής τρόπο: ο 36χρονος έστελνε μέσω του ταχυδρομείου στον 51χρονο τα δέματα με τις ναρκωτικές ουσίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα αποστολέα την κάθε φορά, ενώ παραλήπτης παρέμενε πάντα ο κάτοικος Ρόδου.

Ο τελευταίος με τη σειρά του τα έστελνε στις Η.Π.Α. σε ονόματα και διευθύνσεις που ο 36χρονος φέρεται να του υποδείκνυε. Μάλιστα οι τελικοί παραλήπτες των δεμάτων φέρονται να έστελναν χρήματα μέσω εταιρείας στον 51χρονο προκειμένου με αυτά να πληρώνει τα ταχυδρομικά τέλη.

Τα δέματα με τα 109 κιλά ναρκωτικών
Συνολικά έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης 108.938 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ τα οποία είχαν σταλεί από την Αιθιοπία σε 53 συσκευασίες που περιλαμβάνονταν σε 14 δέματα.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου 2015 όταν υπάλληλοι του Τμήματος εκ των υστέρων ελέγχων Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνολικά 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες.

Τα δέματα περιείχαν αποξηραμένα φύλλα της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Από τα 22 αυτά δέματα, τα 6 που περιείχαν 24 συσκευασίες με 46.650 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, προορίζονταν για τη Ρόδο.

Τα δέματα αυτά ήρθαν πράγματι στο νησί μας στις 20 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο και ανέλαβε πλέον τον χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Την επόμενη μέρα (στις 21 Ιανουαρίου 2015) έγινε η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη παράδοση των έξι δεμάτων στον άνθρωπο που αναγράφονταν ως παραλήπτης, δηλαδή στον 51χρονο.

Όμως ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τα πακέτα και έτσι οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τελικά έξω από το σπίτι του.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 51χρονου διάφορα έγγραφα αποστολής χρημάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με παραλήπτη και αποστολέα (σε διαφορετικές περιπτώσεις) τον συλληφθέντα κάτοικο Ρόδου.

Όμως τα έξι δέματα δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν έρθει στο νησί μας για τον 51χρονο.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης, τον Νοέμβριο του 2014 ο 51χρονος έπρεπε να είχε παραλάβει και άλλα δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία όμως ουδέποτε εμφανίστηκε και τα δέματα επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ Ρόδου ως αζήτητα.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στις αποθήκες του ταχυδρομείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άλλα έξι δέματα με αποστολέα αλλοδαπό (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που τα στοιχεία ήταν διαφορετικά), και παραλήπτη πάντα τον 51χρονο κάτοικο Ρόδου.

Συνολικά τα 8 δέματα αυτά περιείχαν 29 συσκευασίες της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ βάρους 62.288 γραμ.

Η καλοκαιρινή «παρτίδα»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος έστειλε στις Η.Π.Α. δύο δέματα βάρους 18.060 γραμ. και 17.870 γραμ. αντίστοιχα με την ίδια ουσία.

Και τα δύο δέματα έφεραν ως αποστολέα το όνομα του 36χρονου. Μάλιστα τα αποδεικτικά της αποστολής οι αστυνομικοί τα βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 51χρονου.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την δικογραφία ο 51χρονος φέρεται να παρέλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 το χρηματικό ποσό των 807,64 ευρώ και των 660,03 ευρώ από τις Η.Π.Α. και με αποστολέα διαφορετικό αλλοδαπό σε κάθε περίπτωση.

Την ίδια δε ημέρα ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών στον 36χρονο συγκατηγορούμενο του, το ποσό των 841,08 ευρώ.

Επίσης στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών το χρηματικό ποσό των 323,50 ευρώ στον 36χρονο.

Μεγάλη ποσότητα, μεγάλα τα κέρδη
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ποσότητα η οποία ξεπερνά τα 108 κιλά ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ είναι αν όχι η μεγαλύτερη από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη αυτών που πωλούσαν την συγκεκριμένη ουσία θα ανέρχονταν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς τα 100 γραμμάρια ΚΗΑΤ πωλούνται προς 30 ευρώ στα στέκια των τοξικομανών. Έτσι τα 108.938 γραμ. ΚΗΑΤ που κατασχέθηκαν «κοστολογούνται» σε καθαρή αξία 32.681 ευρώ!

Αρνείται τις κατηγορίες
Ουδεμία σχέση δηλώνει ότι έχει με τα ναρκωτικά ο 51χρονος, ο οποίος προανακριτικά δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δεμάτων.

Όπως ο ίδιος είπε, γεννήθηκε στην Αιθιοπία και γνωρίστηκε προ 15ετίας με τον 36χρονο, ο οποίος τον Ιούνιο του 2014 επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του είπε πως θα του στείλει εδώ στη Ρόδο μερικά πακέτα τα οποία θα έπρεπε στη συνέχεια ο 51χρονος να τα στείλει στην Αμερική σε άτομα που θα του υποδείκνυε.

Όπως του είπε ο 36χρονος, εκείνος δεν μπορούσε να το κάνει αυτό διότι είχε διακοπή η συγκοινωνία από την Αιθιοπία προς την Αμερική. Μάλιστα ο 36χρονος του είπε πως θα του έστελνε και χρήματα για τα έξοδα αποστολής των δεμάτων.

Ο 51χρονος δήλωσε στους αστυνομικούς πως δέχτηκε βοηθήσει τον 36χρονο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν είχε κάτι να κερδίσει καθώς γνωρίζονταν τόσα χρόνια. Έτσι την ημέρα εκείνη παρέλαβε δύο μεγάλα δέματα τα οποία στις 3 Ιουλίου 2014 τα έστειλε στις Η.Π.Α. σε διαφορετικά ονόματα όπως του είχε υποδείξει ο 36χρονος.

Μάλιστα ο ίδιος είπε πως επειδή τα άτομα αυτά δεν τα γνώριζε έβαλε το όνομα του 36χρονου ως αποστολέα.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που ελάμβανε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών, δήλωσε ότι του τα έστελναν άγνωστα άτομα σε αυτόν, από την Αμερική προκειμένου με αυτά να πληρώσει τα ταχυδρομικά τέλη και όσα περίσσευαν τα έστελνε στον 36χρονο.

Αναφορικά με τα δέματα που δεν πήγε να παραλάβει τον Νοέμβριο, είπε ότι αυτό έγινε διότι ήταν άρρωστος και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ενώ σχετικά με τα διάφορα ονόματα αλλοδαπών που υπήρχαν ως παραλήπτες των δεμάτων τόνισε ότι δεν γνωρίζει τα άτομα αυτά και εκτιμά ότι μπορεί και να μην είναι υπαρκτά αφού το μόνο πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούσε ήταν ο 36χρονος συγκατηγορούμενος του.

Διαβάστε ακόμη

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον 21χρονο