Στα ακίνητα ελπίζει ο δήμαρχος για να δώσει λύσεις στα οικονομικά

Στα ακίνητα ελπίζει  ο δήμαρχος για να δώσει  λύσεις στα οικονομικά

Στα ακίνητα ελπίζει ο δήμαρχος για να δώσει λύσεις στα οικονομικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 575 ΦΟΡΕΣ

Την αξιοποίηση, εκμίσθωση αλλά και συντήρηση εμβληματικών του ακινήτων, αναμένεται να επιδιώξει προσεχώς ο Δήμος της Ρόδου, σε μία προσπάθεια από τη μια να αποκομίσει έσοδα λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης και από την άλλη να αναβαθμίσει τις υποδομές αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει ειδικά η «βιτρίνα» της πόλης της Ρόδου και το παραλιακό μέτωπο.

Εκμίσθωση

Καταρχήν, υπάρχει η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εκμισθώσει ακίνητα που αποτελούν υποκαταστήματα της Εταιρίας του Δήμου, της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., όπως το «Ακταίον», το «Παλιό Συσσίτιο», η «Όαση», ακόμη και το Ροδίνι. Γι’ αυτό το τελευταίο, μάλιστα, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και λόγω του εμβληματικού χαρακτήρα του για την πόλη της Ρόδου αλλά και λόγω της έκτασής του, ο Δήμαρχος φέρεται να εξετάζει την πρόταση για να προκηρύξει και διεθνή διαγωνισμό.

Ακόμη, για το «Ιαλύσιο» το οποίο περιλαμβάνονταν στη λίστα με τα προς αξιοποίηση δημοτικά ακίνητα που είχε προωθήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά δεν προχώρησε, φαίνεται ότι, και γι’ αυτό, υπάρχει η πρόθεση να δοθεί με εκμίσθωση.

Αξιοποίηση
Μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας επανέρχεται στο τραπέζι πιο επιτακτικά από ποτέ καθώς ο Δήμος θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος από την απώλεια εσόδων που έχει, στόχος όμως που θεωρείται μακροπρόθεσμος σε σχέση με τις επείγουσες, τρέχουσες, ανάγκες του.

Απογοητευτικά, ωστόσο, είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το μοναδικό ακίνητο, από τα έξι-επτά που βρίσκονταν στη λίστα, για το οποίο έχει προχωρήσει η διαδικασία είναι το «Ήχος και Φως», το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και «κράχτη» για την αξιοποίηση της δημοτικών ακινήτων, όμως και αυτό φαίνεται ότι έχει “σκαλώσει”.

Ερωτηθείς, χθες, γι’ αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι, μετά την απόρριψη των όρων του προσυμφώνου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, βρίσκονται σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρία που έχει αναδειχθεί για να το εκμεταλλευτεί, επ’ ωφελεία και του Δήμου και, μάλιστα, είναι πιθανόν να έχουν κάποια συνάντηση αυτή την εβδομάδα, ούτως ώστε να δουν πως σκέπτονται να προχωρήσουν και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ώστε να εγκριθεί από το Ελεγκτικό αυτή τη σύμβαση.

Δήλωσε, στη συνέχεια: «Δυστυχώς, και εδώ, έχει χαθεί ένα εξάμηνο γιατί αν δεν περιμέναμε το Ελεγκτικό να βγάλει απόφαση, αν δεν γίνονταν οι ενστάσεις-αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση-θα είχε τη δυνατότητα, ενδεχομένως, ο ανάδοχος να δουλεύει το χειμώνα και να το είχε έτοιμο από τον Απρίλιο ή ακόμα το Μάιο ή τον Ιούνιο» , όπως είπε, αφού είναι γνωστό και πρέπει να τρέξουν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Συντήρηση
Με αφορμή την αυτοψία που πραγματοποίησε, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος σε κτίρια όπως το Ακάβη στη Βορείου Ηπείρου, το βρεφονηπιακό σταθμό στη Ροδιακή Έπαυλη καθώς και εκείνο απέναντι από το Ορφανοτροφείο Θηλέων και δίπλα στον βρεφονηπιακό σταθμό, το οποίο ανήκει στο Δήμο, στην ουσία έδωσε ένα στίγμα για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να συντηρηθεί όχι μόνο η Ροδιακή Έπαυλη αλλά και τέτοια κτίρια, όπως και άλλα που στεγάζουν δομές του Δήμου.

Δηλαδή, εξετάζεται η δυνατότητα επισκευής αλλά και αξιοποίησης τέτοιων κτιρίων, ώστε αφενός να αναβαθμιστεί η εικόνα αλλά και η λειτουργικότητά της πόλης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο Δήμαρχος ευελπιστεί ότι, στην προσπάθεια του αυτή, θα έχει αρωγούς και τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δεσμεύθηκαν οι ίδιοι σε κατ’ ιδίαν και όχι μόνον συναντήσεις που είχαν μαζί του αμέσως μετά την εκλογή τους.

Μαρίνα Μανδρακίου-παραλιακό μέτωπο
Σε πλήρη αναδιάταξη του παραλιακού μετώπου της πόλης φαίνεται ότι προσανατολίζεται η νέα Δημοτική Αρχή, ξεκινώντας από τη μαρίνα Μανδρακίου και την περιοχή της Κολώνας. Δήλωσε, συγκεκριμένα, χθες, ο Δήμαρχος: «Εάν καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εμείς επικαιροποιούμε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για τη μαρίνα του Μανδρακίου.

Το Λιμενικό Ταμείο έχει ξεκινήσει σχεδιασμό για αναπλάσεις στο Νεώριο και, βέβαια, το σχέδιο που θα συζητηθεί την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Λ.Τ., ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για να γίνει ο προβλήτας στου Κόβα και ένα άλλο σχέδιο για να γίνει ιχθυόσκαλα και χώρος για να ελλιμενίζονται τα σκάφη των ψαράδων, ούτως ώστε η Κολώνα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσέλκυσης μεγάλων ιστιοπλοϊκών και πολυτελών σκαφών, που είναι μπροστά στη Μεσαιωνική Πόλη, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί τέτοια δυνατότητα».

«Τροχοπέδη» οι ενστάσεις
«Είναι σχέδια τα οποία είναι εφικτά, πρέπει να “τρέξουμε” όσο γίνεται περισσότερο με το χρόνο», είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος, όμως, κλείνοντας, για ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στο έργο της Δημοτικής Αρχής που προκαλείται με την «παραφιλολογία», όπως είπε για τις εκλογές.

Δήλωσε, συγκεκριμένα: «…Επιμένω να λέω και πάλι, αποτελεί αυτή η παραφιλολογία με τις εκλογές και η συζήτηση τροχοπέδη στο σχεδιασμό όλων αυτών. Δεν είναι οι πέντε μήνες-από τότε που αναλάβαμε-είναι οκτώ μήνες από τότε που βγήκε η απόφαση των εκλογών.

Οκτώ μήνες είναι σαν να έχουμε χάσει τον πρώτο χρόνο. Δεν πειράζει, θα το μετανιώσουν αυτοί που, αυτή τη στιγμή, διαδίδουν διάφορα στον κόσμο. Θα το μετανιώσουν γιατί δεν μας αφήνουν ακριβώς να τρέξουμε, να υλοποιήσουμε το έργο που θέλουμε εμείς».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών